Güncelleme Tarihi:
ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Kepez Uygulama ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Zeynep Sivaslı, hızlı kilo vermek için yapılan bilinçsiz diyetlerin, verilen kiloların geri alınmasına ve uzun vadede sağlıksız sonuçların ortaya çıkmasına neden olduğunu söyledi.
ÇOMÜ Kepez Uygulama ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Zeynep Sivaslı, sağlıklı kilo vermenin ipuçlarını anlattı. Kilo vermenin bir süreç olduğunu belirten Diyetisyen Zeynep Sivaslı, yaklaşan yaz aylarında sağlıklı bir şekilde kilo vermek için neler yapılması gerektiği konusunda yaptığı açıklamada, "Bahar aylarında havaların ısınmasıyla birlikte yürüyüş yapmamıza engel kalmayacaktır. Temiz havada oksijen alarak yapılan egzersiz yürüyüş yağ yakımında bizlere yardımcı olacaktır. Psikolojik olarak kendimizi daha dinç hissetmemizi sağlayacaktır. Günümüzü daha dinamik geçirip metabolizmamızı çalıştırmak için kahvaltı öğününe önem vermeliyiz. İyi bir kahvaltı vücut direncini korur. Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme, sağlığın korunması için esastır. Bu nedenle, dört besin grubunda bulunan çeşitli besinlerin yeterli miktarlarda alınması önemlidir. Yaz aylarında vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanılması önemlidir. Metabolizmamızı çalıştırmak için susamayı beklememek gerekir. Günde 2-2,5 lt su tüketimine önem vermeliyiz. Su, bağışıklık sistemini güçlendirir, metabolizmayı hızlandırır, yağ yakımında yardımcı olur. Havaların soğuk olmasıyla hareketin azalması sonucu kış mevsiminde kabızlık sorunu daha sık yaşanmaktadır. Bizler de yanlış şok diyetlerle bağırsakların yavaş çalışmasına neden olabiliriz. Bu dönemde su tüketimine dikkat ederek, lif oranı yüksek sebze, meyve tüketerek kabızlık ve şişkinlik sorunlarına karşı kendimizi koruyabiliriz. Hava değişimine bağlı vücutta su toplanmasını önlemek için fazla tuz tüketiminden kaçınılmalıdır. Görünür sofra tuzu haricinde salamura gıdalar, konserve, turşu ve salça tüketimini azaltmalıyız. Ödem atımı için tuzdan uzak durmaya maydanoz, roka, salatalık, biber, yoğurt tüketmeye ve bitki çaylarından destek almaya özen göstermeliyiz. Bitki çayları diyetimizde olmazsa olmazlarıdır. Yeşil çay ve biberiyenin metabolizma hızlandırıcı ödem attırıcı, ekinezyanın bağışıklık güçlendirici, kuşburnunun yüksek C vitamini içeriği ve papatyanın dinlendirici, sindirim sistemini rahatlatıcı etkisi vardır. Ancak bitki çayı tüketiminde de dikkat etmemiz gereken noktalar vardır. Bitki çaylarının suyun yerine geçmediğini unutmamalıyız. Kafein içeriği olabildiğini ve fazla tüketiminde sağlımızı olumsuz etkilediğini düşünerek tüketmeliyiz. Öğünlerimize yeterli zaman ayırmalı ve yiyeceklerimizi uzun süre çiğnemeliyiz ki böylece tokluk hissimiz oluşacak, aşırı yemekten bizleri kurtaracaktır” dedi.
ÇANAKKALE / DHA
FOTOĞRAFLI