Güncelleme Tarihi:
ÇANAKKALE Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Meclisi'nin, odaya kayıtlı fırıncıların talebi üzerine 1 lira olan ekmek fiyatına yaptığı 25 kuruşluk zam, kentte kriz yarattı. Yüzde 25'lik zammı fahiş bulan CHP'li Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, mahkeme nezdinde itirazda bulunacaklarını söyledi.
ÇTSO Mayıs ayı olağan Meclis Toplantısı'nda, azami fiyat tarifeleri oda meclisi tarafından onaylandı. Fırıncıların bulunduğu Meslek Komitesinde, üyelerden gelen ekmek zammı talebi görüşülerek, Yönetim Kurulu'na gönderildi. Yönetim Kurulu, 25 kuruşluk ekmek zammını kabul ederek Meclise sevk etti. ÇTSO Meclisi de 27.05.2016 tarih ve 35 sayılı kararı ile 1 lira olan ekmek fiyatının 1.25 TL'ye çıkarılmasına karar verdi.
CHP'li Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, yetkisi dahilinde alınan ekmek zammına itirazda bulundu. Bunun üzerine, Valilikte 17 Mayıs'ta toplanan komisyon, ekmek zammını reddetmesi ya da kabul etmesi gerekirken, zammın ortasını bulup fiyatı 1.10 TL olarak belirledi. Bu kararı 17.06.2016 tarih ve 2016/1 sayı ile tutanağa bağladı. Ancak belediye, Tacir ve Sanayiciler Tarafından Üretilen Mal ve Hizmetlerin Azami Fiyat Tarifelerinin Düzenlenmesi Hakkındaki Yönetmeliğin 7. Maddesine göre komisyonun tarifeyi sadece onaylama ve reddetme yetkisi olduğunu ileri sürdü.
Başkan Gökhan ise bu duruma da tepki gösterdi. Ekmek zammına onay vermediğini belirten Gökhan, "Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi'nin 25 kuruşluk ekmek zammına, yerel yönetim olarak yetkimiz dahilinde iki nedenden dolayı itiraz ettik. Birinci itirazımız, yüzde 25'lik zammın yüksek olması. İkinci itirazımız da sadece ÇTSO'ya bağlı fırınlar için zam talebi olması, Esnaf Odasına bağlı fırınların böyle bir talebinin olmaması. Bu sefer kentte ikili ekmek fiyatı uygulaması ortaya çıkacak. Bu nedenlerden dolayı Esnaf Odaları Birlik Başkanıyla da konuyu istişare ederek belediye olarak zamma itiraz ettik. İtiraz ettiğimiz Valilik başkanlığında toplanan komisyon, konuyu görüştü. 1.25 olarak belirlenen fiyatı 1.10 indirmiş. Biz ona da itiraz ettik. Çünkü O komisyonun fiyat belirleme yetkisi yoktur. Komisyon sadece bizim itirazımızın reddine ya da kabulüne diye karar vermek durumunda. Bizim itirazımızın reddine karar verseydi o zaman da mahkemeye gidecektik. Ama fiyat belirlemek suretiyle bir karar aldığı için biz şimdi o kararın bozulması için mahkemeye gidiyoruz. Yani 1.10 fiyatı da verilemez. Şimdi mahkemeye yapacağımız itirazın sonucunu bekleyeceğiz. Bence ekmek zammı zamansız ve gerekçesizdir. Bu konu pide fiyatlarıyla beraber gündeme geldi. Aslında ÇTSO, Kasaplar, Fırıncılar, Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nı da bilgilendirerek, ihtiyaç varsa veya esnaf da bunu istiyorsa birlikte bir fiyat tespiti yapabilirdi. Dolayısıyla iki başlılık olmaması için ve de yüzde 25 gibi bir zammın fahiş olduğunu düşünerek, biz de Çanakkale halkı lehine olması için itirazda bulunduk, sonucunu bekliyoruz" dedi.
Kasaplar, Fırıncılar, Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Selahattin İş ise, kendilerine bağlı 46 fırının bulunduğunu belirterek, böyle bir ekmek zammının gündemlerinde olmadığını söyledi. Ramazan ayı öncesinde sadece pide için fiyat belirlediklerini ve şuanda Çanakkale'de 250 gram pidenin 1.5 TL'den, 350 gram pidenin ise 2 TL'den satıldığını söyledi. Fiyat konusunda Marmara bölgesinde Çanakkale, Balıkesir, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illeriyle beraber hareket ettiklerini belirten İş, "Biz ekmek fiyatı vermedik. Diğer illerde vermedi. ÇTSO'ya bağlı olan fırınlar için 250 gram ekmeğe 1.25 TL fiyat verilmiş. Belediye de buna itiraz etti. Bizim Odamıza kayıtlı 46 fırın var. ÇTSO'ya bağlı o fırınların ekmeği zamlı satması mümkün değil. ÇTSO zamansız bir tarife vermiş" dedi.
Burak GEZEN / ÇANAKKALE, (DHA)
FOTOĞRAF