Çanakkale şehidinin torunu evini müzeye çevirdi

Güncelleme Tarihi:

Çanakkale şehidinin torunu evini müzeye çevirdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2016 08:35

Çanakkale şehidinin torunu evini müzeye çevirdi

Haberin Devamı

ÇANAKKALE'nin merkeze bağlı Işıklar Köyü'nde yaşayan şehit torunu 52 yaşındaki Sibel Bozkurt, en eskisi 200 yıllık eşya ve kıyafetlerle dolu evini müzeye çevirdi. Bozkurt, en büyük hayalinin evinde biriktirdiği tarihe ışık tutan bu eşya ve kıyafetleri Çanakkale'de kurulacak bir etnografya müzesine bağışlamak olduğunu söyledi.

Çanakkale'ye 10 yıl önce İstanbul'dan gelerek yerleşen Çanakkale Emekçi Kadın Platformu Başkanı Sibel Bozkurt, etrafından topladığı 200 yıllık tarihi olan eşyalar ile birlikte evini adeta küçük bir müze haline getirdi. 40'a yakın karma sergiye katılan Sibel Bozkurt, evinde topladığı eşyalar arasında 150 yıllık Yahudilerden kalma Tonbak, 1910 yılından kalma valiz, 80 yıllık çivisiz tahtaları birbirine geçme tekniğiyle yapılmış sandık, Çanakkale Savaşları'ndan kalma süngü, iplik eğilme makineleri, el yapımı hamur teknesi ile kap kacaklar yer aldığını söyledi.

Sibel Bozkurt, Çanakkale'nin yüzyıllardan bu yana hep savaşlarla anılmış bir şehir olsa da kendisinin tam tersini savunduğunu vurguladı. "Çanakkale bir barış şehri" diyen Sibel Bozkurt, birçok kültürün birlikte yaşadığı bir şehir olduğunu dile getirdi. Bozkurt, "Bunun en güzel örneği de görmüş olduğunuz eşyalar. Bu eşyalar arasında Yahudi, Pomak, muhacir gelinlikleri ve Türkmenlerin, Yörüklerin kullandıkları eşyalar bulunuyor. Bugüne kadar 6 tane kişisel sergi açtım. Çanakkale'de hala bozulmayan ve saklanan eşyalar var. Bir bıçkı testeresinden, yün dikme aletine kadar yada keşkek kepçesinden en genci 80 yaşında olan günlük kullanım eşyaları ve kadın kıyafetleri var" diye konuştu.

Bir el sanatları eğitmeni olarak topladığı eşyaları saklayıp, gelecek kuşaklara aktarmayı amaçladığını anlatan Bozkurt, "Benim tek hedefim bir etnografya müzesinin açılmasını sağlamak. O kadar çok malzeme var ki insanların sandığında. Bir şekilde birilerinin eline geçsin istiyorum. Bu kültürler kaybolmasın. Çanakkale'nin barış ve kültür şehri olduğunu herkes öğrensin. Benim büyük dedem göçte gelirken 57'nci tümende şehit düşmüş. Oradaki şehitlerimizi saygıyla yadediyorum. Geçmişimizi unutmayalım. Bence geçmişine sahip çıkmayan toplum geleceğini kaybetmeye mahkumdur" dedi.

Mustafa SUİÇMEZ / ÇANAKKALE, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!