Güncelleme Tarihi:
Burak GEZEN / ÇANAKKALE, (DHA)- ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi'nin (ÇOMÜ) Çok Amaçlı Erken Çocukluk Eğitimi Merkezi'nde (ÇABAÇAM), 28 Mayıs Dünya Oyun Günü nedeniyle oyun şenliği ve kermes gerçekleştirildi.
ÇABAÇAM; üniversite, yerel yönetim ve sivil toplum örgütlerinin paydaşlarının koordinasyonu ve işbirliğiyle, ÇABA Derneği sponsorluğunda ve Kepez Belediyesi desteğiyle 2008'in Mart ayında hayata geçirildi. Projenin temel amacı, toplum katılımlı işbirlikleri oluşturularak, özellikle gelişimsel olarak risk altında olan dezavantajlı çocuklar ve aileleri için erken çocukluk hizmetlerinin sağlanması olarak belirlendi. Bir diğer amacı ise hizmet öncesi öğretmen adaylarının teoriyle pratiği bir araya getirmeleri ve yaparak-yaşayarak öğrenmeleri için onlara uygun fırsatlar sağlamak oldu.
Ayrıca birim bünyesinde farklı illerdeki eğitim kurumlarının oyuncak, kırtasiye malzemesi ve benzere ihtiyaçlarına destek olmak amacıyla da Merkez bünyesinde Kozalak Oyuncak Değişim Atölyesi kuruldu. Proje kapsamında bugüne kadar 4-6 yaş arasında toplam 120 çocuklu aile ve 200'e yakın hizmet öncesi öğretmen adayına eğitim sağlandı.
ÇABAÇAM bahçesinde, 28 Mayıs Dünya Oyun Günü nedeniyle oyun şenliği düzenledi. Gün boyunca yüz boyama, sosis balon, origami, ritmik danslar, grup yarışmaları gibi eğlenceli aktiviteler yapıldı. Deniz Dennis Apathe'nin illüzyon gösterisi ve Cin Ali kitap serisinin yazarı Rasim Kaygusuz'un kızı Nevin Apaydın ile Cin Ali söyleşisi gerçekleştirildi. ÇABAÇAM üyelerinin hazırladığı yiyeceklerle şenlik kapsamında bir de kermes açıldı. Kermesten elde edilen gelir ile ÇABAÇAM'a destek sağlandı.
ÇOMÜ Okul Öncesi Öğretmenliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Aktan Acar, "Projemiz ÇOMÜ Eğitim Fakültesi'nde başladı. Erken çocukluk eğitiminde alternatif bir eğitim modeli olarak düşünebiliriz. Modelimizi farklı kılan öğretmen adaylarının projenin içerisinde yer alması. Burayı bir laboratuar okul, merkez olarak düşündük. Çocuklarımız gelişimsel olarak dezavantajlı gruptan. Bu yıl Suriye ve Sudan'dan 4 mülteci ailemiz vardı. Çocuklarının dil ve diğer gelişimleriyle de ilgilendik. Proje kapsamında merkeze her yıl 20 çocuk aldık. Onlara bir yıl boyunca ücretsiz olarak okul öncesi eğitim hizmeti sağlıyoruz" dedi.
Projenin tamamen iyilik amacı güttüğünü söyleyen Doç.Dr. Acar, "Çünkü buradaki herkes gönüllü. Hepimiz yüreğimizi koyduk ve böyle güzel bir iyilik projesinde hepimiz bir araya geldik. Buna ek olarak da Kozalak diye Oyuncak Değişim Atölyesi birimi açtık. Özellikle Doğu ve Güneydoğu'dan öğretmenlerimize ve miniklerimize toparladığımız böyle oyuncak, kırtasiye ve kitap malzemelerini iletiyoruz. ÇABA Derneği'nde İstanbul'da bir sivil toplum örgütü ve ana sponsorumuz. Onlarla birlikte de Çanakkale'de bir ÇABA Çanakkale olarak yapılanma içerisinde girdik. Üniversitemiz bünyesinde bir oyun şenliği düzenledi" dedi.
Etkinliği katılarak bir söyleşi gerçekleştiren Cin Ali Hikaye Kitaplarının yaratıcısı Rasim Kaygusuz'un kızları Nevin Apaydın ve Nesrin Kaygusuz Kalaycıoğlu ise, "ÇABAÇAM'da bu ortamı görünce çok mutlu olduk. Okul öncesi eğitim çok önemli gerçekten. İnşallah uzun süre bunu genişleterek devam ettirirler. Biz de Cin Ali ailesi olarak elimizden gelen desteği veririz" dedi.
ÇABA'nın Çanakkale üyelerinden olan Didem Mildon ise, "ÇABAÇAM Okulumuz için bugün buradayız. Bir oyun şenliği düzenledik. Ayrıca biz bugün okulumuz için yiyecek kermesi düzenledik. Bu yiyecekleri satarak okulumuza katkı sağlamayı amaçladık" dedi.
FOTOĞRAF