IHA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2015 10:42
ÇANAKKALE LOGOLU ELMA PROJESİNDE SONA GELİNDİ.
Çanakkale Valiliği AB Uyum, Danışma ve Yönlendirme Kuruluna bağlı olarak çalışmalarını yürüten ‘Tarım ve Çevre Alt Çalışma Grubunun’ Çanakkale Savaşlarının 100.Yılı anısına hazırladığı ‘Çanakkale Logolu Elma’ projesinde sona gelindi. Başarılı sonuçların alındığı ve dikkatleri üzerine çeken Çanakkale Logolu Elma projesi kapsamında üretilen elmalar TBMM’nde 550 milletvekiline dağıtılarak tanıtımı yapıldı.
100. Yıl logolu elmaların üretimi aşamasında, 2015 Mayıs ayından itibaren Yapıldak, Saraycık, Işıklar, Bayramiç, Evciler, Çırpılar ve Yeşilköylü elma üreticisi çiftçiler tarafından bu üretim modeli hayata geçirildi. Deneme üretimlerine 2014 yılı üretim sezonunda başlanılan 100. yıl logolu elma projesinde Akçansa ve Çanakkale Ziraat Odasının maddi destekleri ile Çanakkale genelinde 50 bin adet 100. Yıl logolu stickerlar üreticilere dağıtıldı. Çalışma grubunun 100. Yılla ilgili olarak geliştirdiği bu proje fikri yerel ve ulusal basında da geniş bir yer buldu.
Projenin fikir babası ve proje koordinatörü TKDK Uzmanı Şükrü Çetinkaya, “Deneme çalışmalarında üreticilerimizi ve teknik personeli ikna etme aşamasında çok zorlandık. Başlangıçta olumsuz yaklaşım sergileyen kişi ve kurumların aldığımız başarılı sonuçlar neticesinde projemize sahip çıkmaları ve bizlere destek olmaları ayrı bir gurur vesilesi olmuştur. Logoların elmaların üzerine yapıştırılması aşamasında Çomü Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri bölümü son sınıf öğrencileri de bu projeye emekleri ile destek sağladılar. Bölgemizde elma üreticilerimiz tarafından pek bilinmeyen fakat 1896 yılından beri Fransa da uygulanan ve Japonya da geliştirilen bu üretim metodunun üreticilerimize öğretilmesine de yoğun bir mesai harcadık. Projemizin başında Çanakkale Valiliği Tarım ve Çevre Alt Çalışma grubu olarak hem 100.yıla katkı sağlamak hem de Çanakkale ürünlerinde farkındalık oluşturmayı amaçlamıştık. Geldiğimiz noktada aldığımız başarılı sonuçlar neticesinde gerek il dışından gerekse Çanakkaleli üreticilerimizin bizlere ulaşarak tebrik ve teşekkürlerini iletmeleri bizim için en büyük sevinç kaynağıdır. Gıda Analizleri Çanakkale İl Kontrol Laboratuvar Müdürlüğünde yapılan elmaların sağlık açısından tüketilmesine de bir engel yoktur” dedi.
Tarım ve Çevre Alt Çalışma Grubu Başkanı Ticaret Borsası Genel Sekreteri Sevcan Elver ise “Çanakkale logolu elmalarımız Grubumuzun başarılı bir projesiydi. Başta Şükrü bey olmak üzere çalışma grubu arkadaşlarımız projenin her aşamasında bizzat görev aldılar. Takım çalışması gerçekleştirdiler. Sabırlı ve uzun soluklu bir çalışma gerçekleştirdiler. Projemizin Aydın, Çorum, Ankara, Burdur gibi illerde örnek alınarak çalışmalar yapılması bizlere ayrıca bir gurur yaşattı. Bu başarılı projede emeği olan herkese tek tek teşekkür ediyorum” dedi.