Güncelleme Tarihi:
ÇANAKKALE (AA) - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, Çanakkale-İzmir karayolunda meydana gelen yol çökmesine ilişkin, "Burada bir mühendislik hatası var. Eğer istinat duvarı yapmazsanız buna benzer oturmalar olacaktır" dedi.
Perinçek, gazetecilere yaptığı açıklamada, Çanakkale-İzmir karayolunun 17'nci kilometresinde meydana gelen yol çökmesinin bölgede daha önce de başka noktalarda yaşandığını söyledi.
Çökme ve yaşanan çatlağın her geçen dakika büyüdüğünü belirten Perinçek, durumun karayolları şefliğine bildirildiğini ve yolun tek şeridinin uyarı levhalarıyla kapatıldığını ifade etti.
Çatlağın dolgu malzemesinin oturması ve yolun alt kısmanda istinat duvarı bulunmaması nedeniyle kaynaklandığını anlatan Prof. Dr. Doğan Perinçek, "Çatlamanın nedeni, yol yapılırken dolgu üzerine yol yapıldı. Dolgu üzerine yol yapılabilir, fakat bunun hemen yanı başına, yolun kıyısına istinat duvarı yapmamız gerekiyordu. Burada bir mühendislik hatası var. Eğer istinat duvarı yapmazsanız buna benzer oturmalar olacaktır” diye konuştu.
Perinçek, Çanakkale’den İzmir yönüne gidildiğinde dört ayrı yerde mühendislik hatası görüldüğünü savunarak, şöyle devam etti:
“Hemen 5 kilometre ileride İzmir yönünde yolda iki yıl önce oturma ve çatlama olmuştu. Nedeni istinat duvarının hatalı olması. Bulunduğumuz yer de yine mühendislik hatası var. İstinat duvarı yapılmadan dolgu üzerine yol yaptılar. Viyadükte, iki kez büyük heyelan oldu. Viyadük zarar gördü. İstinat duvarı yaptılar ama çok geç oldu. Ondan sonra depremin tetiklemesi ile oturmalar gerçekleşti. Bunu mühendisler ve karayolları inkar etti. Çanakkale istikametinde ise yolun sağında 3-4 yerde heyelan oldu. 20 kilometre içinde 4 tane büyük olay olması, bir mühendislik hatası olduğunu gösteriyor."