"100'üncü Yılında Birinci Dünya Savaşı ve Mirası Kongresi"

Güncelleme Tarihi:

100üncü Yılında Birinci Dünya Savaşı ve Mirası Kongresi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2014 15:14

- Çanakkale Valisi Çınar: "İnsanlar barış içerisinde yaşayabilirler. İnsanın özünde bu var. Savaşmadan yaşayabilirler. Hangi milletten olursa olsun hangi dinden ideolojik görüşten olursa olsun barış içerisinde gerçekten yaşayabilirler"

Haberin Devamı

ÇANAKKALE (AA) - Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, insanların barış içerisinde yaşayabileceklerini belirterek, "İnsanın özünde bu var. Savaşmadan yaşayabilirler. Hangi milletten olursa olsun hangi dinden ideolojik görüşten olursa olsun barış içerisinde gerçekten yaşayabilirler" dedi.

Çınar, Çanakkale Valiliği ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) öncülüğünde düzenlenen "100'üncü Yılında Birinci Dünya Savaşı ve Mirası Kongresi"nde yaptığı açılış konuşmasında, Birinci Dünya Savaşı'nın bıraktığı en büyük mirasın Çanakkale Savaşları vesilesiyle Türkiye Cumhuriyeti olduğunu söyledi.

Savaşın kötü bir şey olduğunu ve savunulabilecek bir yanı olmadığını ifade eden Çınar, "Ancak savaştan ders almak gerekir. Barış için savaş iyi bir vesiledir. Burada Çanakkale cephesinde yapılan savaş kirli bir savaştı. Savaş ahlaksız bir savaştı. Tamamen sömürüye, zulme yönelik bir savaştı. Bu çok acı, ancak bu savaş içerisinde askerlerimizin yaşamış olduğu bireysel davranış şekilleri vadideki bir zambak gibi denizin derinliklerinde az bulunan bir inci gibi kıymetli değerler. İnsanların ders alabileceği kıymetli göstergeler. Nasıl? Bu askerler birbirlerine bu iyiliği bu insanlığı yaparken yaralarını sararken samimiydiler" diye konuştu.

Haberin Devamı

Vali Çınar, burada savaşa katılan insanların, gerçekten insani duygularla hareket ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

"İnsanın gözünde evrensel bir insani değer var. İnsanın yaradılışında her insanda insani duygu var. Burada bu ortaya çıkıyor. Düşman olmasına rağmen birbirlerini boğazlamalarına, savaşmalarına rağmen bir fırsatını yakaladığında o insanın özünde olan o değer ortaya çıkıyor ve bunu insanlar birbirlerine yapıyorlar. İnsanlar barış içerisinde yaşayabilirler. İnsanın özünde bu var. Savaşmadan yaşayabilirler. Hangi milletten olursa olsun hangi dinden ideolojik görüşten olursa olsun barış içerisinde gerçekten yaşayabilirler. Barış içerisinde yaşamadığımız için bu büyük felaketler dünya savaşları ve bugün de dünya savaşı yok ama özellikle çevremizde yoğunlaşmış dünya kadar yine kirli olan savaşlar var. Dünya savaşının belki bir mirası bilim adamlarının huzurunda bunu söylemek ne kadar doğru olur bilmiyorum, bir mirası da dünyada yaşanan yeni savaşlar, yeni sorunlar, yeni sıkıntılardır."

Haberin Devamı

Kongreye, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Nihat Doğan, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, İl Emniyet Müdürü Yılmaz Özden, 2015 Koordinasyon Merkezi Genel Sekreteri Mahmut Akkuş, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

8 Kasım'da sona erecek kongreye Türk Tarih Kurumu (TTK), Genelkurmay Başkanlığı ATASE Daire Başkanlığı, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivleri Dairesi Başkanlığı, Çanakkale Belediyesi, Trakya, Namık Kemal ve Kırklareli üniversiteleri destek veriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!