"Yumurtalık kisti ameliyatı için acele edilmemeli"

Güncelleme Tarihi:

Yumurtalık kisti ameliyatı için acele edilmemeli
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2014 10:01

- İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Buyru: - "Kistlerin çoğu iyi huylu, tıbbi tedavi ile ilaçla bazen hiçbir tedaviye gerek kalmadan ortadan kalkabilirler. Onun için ameliyat konusunda birtakım özelliklerine bakıp ameliyat için çok aceleci davranmamak gerekiyor"

Haberin Devamı

BURSA (AA) - İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Buyru, yumurtalık kistlerinin çoğunun iyi huylu, tıbbi tedavi ile ilaçla, bazen hiçbir tedaviye gerek kalmadan ortadan kalkabildiğini belirterek, "Onun için ameliyat konusunda birtakım özelliklerine bakıp ameliyat için çok aceleci davranmamak gerekiyor" dedi.

Prof. Dr. Faruk Buyru, yaptığı açıklamada, kadınların doğurganlık çağında ve doğurganlık çağından sonra menopoz döneminde, çeşitli kistlerle karşılaşabildiklerini söyledi. Bu durumda ameliyat için acele edilmemesi gerektiğini, bazı yumurtalık kistlerinin tedaviye gerek kalmadan zamanla kendiliğinden ortadan kalktığını belirten Prof. Dr. Buyru, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Kistlerin çoğu iyi huylu, tıbbi tedavi ile ilaçla bazen hiçbir tedaviye gerek kalmadan ortadan kalkabilirler. Onun için ameliyat konusunda birtakım özelliklerine bakıp ameliyat için çok aceleci davranmamak gerekiyor. Kistleri kötü huylu olma ihtimallerini de göz önüne alıp ameliyat edebiliyoruz. Kistler adet düzensizlikleri, adet esnasında ağrı yapabilir. Gebe kalmayı engelleyebilir ya da kadının yaşamını tehdit edici boyut kazanabilir. Yaptığı şikayete göre, kistin boyutlarına göre, özelliklerine göre ameliyat kararı verilebilir."

Çikolata kistlerinin, kadınların önemli bir kısmında önemli şikayetlere yol açabilen "endometriozis" denilen kistler olduğu bilgisini veren Prof. Dr. Buyru, "Bunlar yumurtalıktan kaynaklanan, rahim iç dokusunun, yumurtalık üzerinde, yumurtalık içinde yer almasına bağlı olarak oluşan; adet esnasında ağrı, cinsel ilişki esnasında, ağrı gebe kalamama gibi ciddi problemlere yol açabilen kistlerdir. Bu tür kistler önemsenmelidir" ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Buyru, özellikle gençlerde ameliyat kararı verirken beklemek gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Genç yaşlarda, doğurganlık çağında kistlerin kötü huylu olma ihtimali son derece düşük. Yumurtalık kistleri doğurganlık çağında rastladığımız kistler olduğu için ameliyat esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli konu olabildiği kadar yumurtalığı korumak. Yani kist var diye tüm kistlerde yumurtalığı almak gerekmez, sadece kisti çıkartıp geriye kalan yumurtalık dokusuna da zarar vermeden bu işlemi gerçekleştirmek kadının doğurganlığını korumak açısından önemli. Ameliyat esnasında da olabildiğince yumurtalık dokusunu korumak birinci prensip olarak karşımıza çıkıyor, hangi yöntemle olursa olsun kadının gebe kalması için yeterli yumurtalık dokusuna ihtiyaç var. Gençlerde biraz daha konservatif davranmak gerekir. Büyüyüp çok dev boyutlara, 20-30 santimetre gibi boyutlara ulaşabilir. Bu durumda belirgin bir karın şişliği, karın alt bölgesinde göbeğe kadar, göbeğin üst bölgesine kadar uzanan bir kitle ile kendini belli edebilir. Bunları çıkarmak, mutlaka ameliyat etmek gerekiyor."

Haberin Devamı

Her yıl kadınların jinekolojik muayeneden geçmesinin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Buyru, ileri evreye ulaşmış kistte veya bir kanser vakasında ameliyatın daha güç olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!