Yılmaz Akkılıç Araştırma Ödülleri sahiplerini buldu

Güncelleme Tarihi:

Yılmaz Akkılıç Araştırma Ödülleri sahiplerini buldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2018 12:59

Yılmaz Akkılıç Araştırma Ödülleri sahiplerini buldu

Haberin Devamı

BURSA,(DHA)- BURSA Nilüfer Belediyesi’nin,  Bursa Gazeteciler Cemiyeti ve Akkılıç ailesi ile birlikte düzenlediği “Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları 2017 Ödülü”, düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

Yaşamı boyunca bilimsel düşünce ve araştırma kültürünü önemseyip yaygınlaştırmaya çalışan, Bursa’nın kent kültürüne önemli değerler kazandıran gazeteci, yazar Yılmaz Akkılıç’ın, düşünsel mirasına sahip çıkmak amacıyla düzenlenen Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülleri, törenle sahiplerine verildi. Nilüfer Belediyesi, Akkılıç Ailesi, Bursa Gazeteciler Cemiyeti ve Bursa Gazeteciler Sosyal Hizmetler ve Emeklilik Vakfı tarafından düzenlenen “Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları 2017 Ödülü”nün töreni Akkılıç Kütüphanesi’nde yapıldı. Törene Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı, Akkılıç ailesi, Bursa eski milletvekilleri Ali Arabacı ve Kemal Demirel’in yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Araştırmacı, yazar ve gazeteci Yılmaz Akkılıç’ı farklı yönleriyle tanıma fırsatı bulduğunu söyleyen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer’de kütüphanelerin açılmasına en büyük katkıyı Yılmaz Akkılıç’ın sağladığını söyledi. Bozbey, “Yılmaz ağabeyi zaman zaman farklı yönleriyle, tartışmalarıyla, yaptığımız araştırma gezileriyle yakından tanıma fırsatını bulduk. Gerçekten farklı bir insandı, bu kütüphanelerin çoğalmasına vesile olması çok önemli. Buna öncülük yaptı ve bilginin ne kadar önemli olduğunu başlangıçta bizlere inandırarak bu yola çıkmamızı sağladı. Ona şahsım ve kentim adına minnet borçluyuz. Bugün Nilüfer’de kütüphaneler varsa bunun sebebi Yılmaz Akkılıç’tır. Bu kütüphaneler artıyorsa yine bunun sebebi de Yılmaz Akkılıç’tır. Çünkü bilginin ne kadar önemli olduğunu ilmek ilmek bize işlemiştir. O bizim yolumuzu aydınlattı” diye konuştu.

Yılmaz Akkılıç’ın Bursa’nın önemli bir fikir insanı olduğunu söyleyen Bozbey, “Yaşamını hep pozitif düşünce ile yaşadı ve pozitif düşüncenin, aklın egemenliği için ömrünün sonuna kadar mücadele etmiş bir insan. Hep bilimsel düşünceyi ve araştırma kültürünün yaygınlaşması için çaba gösterdi. Onun için bu araştırma kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla Bursa Gazeteciler Cemiyeti, Bursa Gazeteciler Emeklilik Vakfı ve Akkılıç ailesi ile birlikte bu kente değer katan bir yolculuğa başladık ve aradan sekiz sene geçti. Hem akademi dünyamızdan hem de akademi dışı Bursa ile ilgili araştırma yapanlar bugüne kadar Bursa’nın birçok konuda derinliklerine indiler. Bursa’yı biz bu araştırmalardan çıkan bilgilerle birlikte yeni yeni öğreniyoruz. Bugüne kadar Yılmaz Akkılıç Araştırma Ödülleri’ne katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“YILMAZ AKKILIÇ’IN MİRASINA SAHİP ÇIKIYORUZ”

Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı da “Bursa basının Yılmaz amcası olan ve yaşamı boyunca bilimsel düşünceyi önemseyip, araştırma kültürünü yaygınlaştırmaya çalışan sevgili Yılmaz Akkılıç, bundan 8 yıl önce aramızdan ayrıldı. Ansızın yitirdiğimiz Yılmaz amcanın mirasına sahip çıkmak için Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırma Ödülleri’ni her yıl organize ediyoruz. Akkılıç Ödülleri’nin geleneksel hale gelmesine katkı sağlayan ve ödül alsın, almasın yarışmaya katılan tüm eser sahiplerine ve destek veren herkese en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Rahat uyu Yılmaz amca emanetin emin ellerde” dedi.

Konuşmaların ardından, Prof. Dr. Saime Yüceer, Prof. Dr. Feza Karaer, Doç. Dr. Neslihan Sam, Doç. Dr. Tülin Vural Aslan, Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürü Şafak Pala, Yener Akkılıç ve Hacı Tonak’tan oluşan Seçici Kurul’un, toplam 34 başvuru arasından titiz değerlendirmeleri sonucunda ödüle değer görülen çalışmaların sahiplerine ödülleri verildi.  Buna göre,“Doktora” kategorisinde Uludağ Üniversitesi’nden Hacer Karadağ’ın “Bursa’da Tarımsal Değişim ve Bu Değişimin Sosyo-Ekonomik Sonuçları (1945-1980)” konulu çalışması, “Yüksek Lisans” kategorisinde de Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Didar Taşkan’ın “Bursa Hisar’da Kentsel Değerlerin İrdelenmesi ve Tarihi Mekanların Etkin Kullanımına İlişkin Öneriler” başlıklı yüksek lisans tezi, Raif Kaplanoğlu ve Ozan Kaplanoğlu’nun ortak çalışması olan “Bursa Basın Tarihi” başlıklı yapıtı da “Akademi Dışı” alanda ödül aldı. Seçici Kurul Özel Ödülü’nün sahibi de “Milli Mücadele Döneminde İnegöl (1918-1923)” başlıklı yüksek lisans teziyle Bilecik Üniversitesi’nden Ümit Yetik oldu.

Hacer Karadağ, Didar Taşkan, Raif Kaplanoğlu, Ozan Kaplanoğlu ve Ümit Yetik ödüllerini Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey,  Yılmaz Akkılıç’ın eşi Güner Akkılıç ve kardeşi Yener Akkılıç ile Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı’nın elinden aldı.

Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülü Seçici Kurulu’nun “Başarı Ödülü”ne değer gördüğü çalışmaların  sahiplerine 4’er bin lira para ödülü verildi. Ayrıca başarı ödülüne ve jüri özel ödülüne değer görülen çalışmalar kitap olarak basılacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!