Serhat TEZCAN/Hürriyet Bursa
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2021 15:44
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, çevre konusunda farkındalık oluşturmak; sağlık, üretim ve tarım konusunda bilinç oluşturmak için projeler geliştirdiklerini söyledi. Yılmaz, “Hemşerilerimizi projelerimize destek olmaya ve geleceğimiz için iz bırakmaya davet ediyorum” diye konuştu.
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Türkiye ve Bursa’nın son yılların en kurak kış aylarını geçirdiğini belirterek, “Barajlarımızda doluluk oranları tehlikeli seviyeye düştü. Pandemi döneminde temizlik hassasiyeti nedeniyle artan su tüketimi de alarm zillerinin çalmasında önemli bir etken oldu. Susuzluk tehlikesine karşı en önemli silahımız ise tasarruf. Vatandaşlarımızı tasarruf konusunda sürekli uyarıyoruz” dedi.
YAĞ BİRİKTİRENE SU HEDİYE
Bu konuya farklı ama önemli bir bakış açısı ile yaklaştıklarını anlatan Yılmaz, birçok projeyi hayata geçirdiklerini kaydetti. Atık yağların sadece 1 litresinin 1 milyon litre içme suyunu kirlettiğini vurgulayan Yılmaz, “Bu da en az kuraklık kadar tehlikeli. Bu nedenle en son ‘Atık Yağlarınız Suya Dönüşüyor’ sloganıyla ‘2 Litre Atık Yağ Biriktirene 1 Damacana Su Hediye’ kampanyası başlattık. Gelecek nesiller için suyu korumak misyonuyla yola çıktık. Lavabodan döktüğümüz her bir damla yağ ile Türkiye’nin geleceğinden çalıyoruz ve zaten sınırlı olan su kaynaklarımızı da kullanılamaz hale getiriyoruz. Yağları lavaboya dökmek yerine küçük bidonlarda biriktirebilirsek, bütün işi çözebiliriz. 2 litre atık yağ biriktiren hemşerilerimize Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yeni markası Bursa Su’dan 1 damacana hediye edeceğiz. İnsan hayatının vazgeçilmezi olan suyu doğru bir şekilde tüketirsek, geleceğe yönelik önemli bir adım atmış oluruz” diye konuştu.
MOBİL ATIK GETİRME MERKEZİ
Yıldırım Belediyesi olarak ‘Sıfır Atık’ projesi kapsamında çevre kirliliğini önlemek ve geri dönüşümü yaygınlaştırmak amacıyla ilçenin birçok noktasına ‘Mobil Atık Getirme Merkezi’ yerleştirdiklerini söyleyen Yılmaz, “Proje kapsamında ilk etapta Şükraniye, Emirsultan, Millet Mahallesi, Kaplıkaya Mahallesi ile Yıldırım Belediyesi Kaplıkaya Cazibe Merkezi’ne yerleştirilen, cam, plastik, metal, kağıt, elektrik-elektronik, atık pil ve atık yağ bölmelerinden oluşan çevre dostu mobil atık getirme merkezleri ile atıkları kaynağında ayrıştırarak, ekonomiye kazandırmayı amaçlıyoruz” dedi.
ATIKLAR FİDEYE DÖNÜŞÜYOR
Hem çocuklar için farkındalık projesi oluşturmak, hem de salgın sürecinde sağlığın, üretmenin, tarımın önemine dikkat çekmek amacıyla ‘Atıklar Fideye Dönüşüyor Projesi’ni hayata geçirdiklerini anımsatan Yılmaz, bu kapsamda geri dönüşüme uygun atık toplayan ve çevre hassasiyetine önem veren vatandaşlara 6 bin adet domates, biber ve salatalık fidesi hediye ettiklerini açıkladı. Projeyle hem vatandaşların kendi evlerinde yetiştirdikleri bu ürünlerden istifade ettiklerini, hem de çocukların bu ürünlerin nasıl yetiştiğini görsün istediklerini belirten Yılmaz, “Yıldırım’da çevremizi ve doğamızı çok önemsiyoruz. İlçemizde başlattığımız ‘Sıfır atık Projesi’nin gelecek nesillere bırakacağımız en önemli miras olduğunu düşünüyoruz. Bunun için hemşerilerimizi de projelerimize destek olmaya ve geleceğimiz için iz bırakmaya davet ediyorum” diye konuştu.
BURSA’YA ÖRNEK PROJE İSTİYORUZ
SİT kararının kaldırılmasının ardından plan yolu açılan Şirinevler Mahallesi için hazırlanan imar plan revizyonu ile ilgili de değerlendirmede bulunan Yılmaz, “2013 yılında beraberindeki 6 mahalle ile Şirinevler’in 75 hektarlık kısmı riskli alan olarak ilan edilmiştir. Ancak burada doğal SİT alanı olmasından dolayı imar uygulama ve planlama işlemleri doğal olarak askıya alınmıştır. Bu durum engel olarak 20 yıldır karşımıza çıkmaktadır. Doğru dürüst ruhsat verilememekte, oradaki binalarla ilgili işlem yapılamamaktadır. 2018 yılında da SİT kararı kaldırılmıştır. Yıldırım’a da ışık tutacak plan notlarıyla planlama alanımızın tasarımını yaptık. Donatı alanları ile kişi başına düşen yeşil alan miktarını da eski plana göre artırdık. Bizim burada en önemli fark olarak ortaya koymaya çalıştığımız bazı plan notlarıyla hem dönüşümü teşvik etmek, hem de Yıldırım Bölgesi gibi zor bir coğrafyadaki bu alanlardan hareketle Bursa’ya aslında örnek olacak bazı plan notlarını hayata geçirmek” dedi.
GRİ SU SİSTEMİ
Bu planlamalardan ilkinin çöp alanlarının site ve bina içlerinde dizaynı ve organizasyonu ile ilgili olduğunu açıklayan Yılmaz, diğerinin ise güneş enerjisini kullanarak ortak alanların ve bahçe aydınlatmasının sağlanması olduğunu aktardı. Su kaynaklarındaki kısıtlılığa karşı farkındalık için burada örnek bir proje hayata geçireceklerini söyleyen Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Gri su sistemi olarak dünyada konuşulan sistemin belki Bursa’ya örnek olacak bir adımın başlatılması için çok özel bir not hazırladık. Gri su sistemi ile çatıda biriken yağmur suyu ve evdeki atıkların belli bir noktada toplanarak, tekrar sisteme verilmesi ile ilgili bir öneri var. Yine kentimizdeki araç sahipliliğinin artması, bisiklet kullanımının artması ile ilgili çözümlerin otopark yönetmeliğinde yeterli derecede olmamasından hareketle ve yine bizim konuda da örnek oluşturmak amacıyla bina içlerinde bisiklet alanlarının özel dizayn edilmesi ile ilgili de plan notları hazırladık. Bu yönde şekillendirdiğimiz planda konut alanlarının emsali 2, konut ve ticaret alanı olarak belirlediğimiz Ankara Yolu’na cepheli alanlarda da 2,5 emsal öngördük ve bütün hattı özellikle ortada bulunan alan her ne kadar bizim sınırımızın içerisinde kalmasa bile bu bölgenin kentsel gelişmesine çok önemli bir mihenk taşı olacağı kanaatindeyiz. Oldukça büyük bir alan var. Bu bölgenin dizayn edilmesi ve bizim de bir gerdanlık gibi bütün donatıları da bu hatta bağlayarak, çeşitli altyapı alanlarını kullanarak bir proje tasarladık. Hem imar komisyonumuza, hem çalışanlarımıza, hem de ilgili bürolara teşekkür ediyor, hemşerilerimizin desteğiyle hayata geçireceğimiz dönüşüm sürecinin Şirinevler ve Yıldırım için hayırlı olmasını temenni ediyorum.”
KAĞIT VE ZAMAN TASARRUFU
Yıldırım Belediyesi Yapı Ruhsat ve Denetim Sistemi (YETKIN) Uygulaması ile proje onay süreçlerindeki iş ve işlemler kâğıt ortamından dijital ortama ve e-imza uygulamasına taşıdıklarını hatırlatan Yılmaz, bu süreçlerin daha sağlıklı ve hızlı sonuçlar vermesinin yanı sıra, zamandan tasarruf ve fiziksel arşivleme için yer ve kâğıt israfının önüne geçilmesini amaçladıklarını açıkladı.
ANNE ELİ DEĞSİN
Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği (AGİD) tarafından açılanan ‘e-atıklarda fark yaratan belediyeler’ listesinde Türkiye birincisi olduklarını söyleyen Yılmaz, Marmara Belediyeler Birliği tarafından bu yıl 8’incisi düzenlenen Altın Karınca Ödülleri’nde de Çevre ve Atık Yönetimi kategorisinde ‘Anne Eli Değsin’ projesi ile ödüle layık görüldüklerini kaydetti. Bu sürecin belediyelerin uyguladığı başarılı projelerin ödüllendirilerek, yaşam kalitesi yüksek ve sürdürülebilir şehir hayatına katkı sağlanmasının amaçlandığını ifade eden Yılmaz, Yıldırım’daki tekstil şirketlerinden alınan atık kumaşların değerlendirilerek tekrar ekonomiye kazandırılmasından dolayı ödül kazandıklarını sözlerine ekledi.