Güncelleme Tarihi:
BURSA, (DHA)- BURSA’nın merkez Yıldırım İlçesi Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2013 yılında riskli alan edilen 150 bin kişinin yaşadığı 6 mahalledeki yeni planı onayladığını açıkladı.
Yıldırım Belediyesi Planlama ve Kentsel Gelişim Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda sunum yapan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, 30 Mart 2014 tarihinde göreve gelmeden önce seçim döneminde ‘İdeal Şehire 100 Adım’ başlıklı vaatlerinin yüzde 70’ini hayata geçirdiklerini söyleyerek, “Gerçekleştirdiğimiz önemli projelerle son bir yıl içerisinde Yıldırım’ın değişmesine, güzelleşmesine ve gelişmesine Yıldırımlı hemşehrilerimizle birlikte tanıklık ettik. Geride bıraktığımız üç senede yaşam kalitesini yükselten parametrelere göre hizmet ettik. Planlı şehircilik, sağlık hizmetlerine erişim, eğitim hizmetlerine erişim, ekonomi ve rekabet edilebilirlik, çevreyi korumak, kültür-sanat, spor ve kişisel gelişim ve yönetime katılım oranı gibi parametrelere dikkat ederek hizmetlerimizi Yıldırım için ürettik ve üretmeye devam edeceğiz” dedi.
150 BİN KİŞİ YAŞIYOR
Ankara Yolu’nun alt tarafında yer alan Arabayatağı, Hacivat, Ulus, Yavuzselim, Çınarönü ve Mevlana için imar müjdesini de açıkladı. Mevcut eski planının yerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeni imar planının onaylandığını söyleyen Başkan Edebali, “6 mahallemizde 450 hektar alanda 150 bini aşkın insanımız yaşıyor. Riskli alan olarak belirlenen bu bölgemizde bakanlığımızın onayıyla yeni imar planını burada hayata geçiriyoruz. Bitişik nizamdan ayrık nizama bu planla birlikte geçiliyor” dedi. Yeni imar planı ile birlikte bu bölgede yaşayan Yıldırımlıların her alanda yaşam kalitesinin yükseleceğini de sözlerine ekleyen Başkan Edebali, “Modern ve güvenli konutların yanı sıra ulaşım ağı genişlemiş, kişi başına düşen yeşil alan miktarı, sosyal ve donatı alanları ile Yıldırımlıların yaşamaktan mutluluk duyacağı yeni bir yaşam alanı inşa edeceğiz” ifadelerini kullandı.
YAPISAL VE KÜLTÜREL DÖNÜŞÜM BİR ARADA
Yıldırım’ı geleceğe taşıyacak kentsel dönüşüm uygulamalarının en önemli projeleri olduğunu belirten Başkan İsmail Hakkı Edebali, “İlçemizin 3 bin 200 hektarlık planlanabilir alanının bin 125 hektarlık kısmını kentsel dönüşüm alanı belirledik. Devam ettirdiğimiz kentsel dönüşümde fiziki dönüşümün yanı sıra mekânsal ve sosyal değişimi birlikte yürütüyoruz. Böylece ilçemiz bir taraftan planlı bir şehir haline dönüşürken diğer taraftan da kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklerin merkezi haline geliyor” diye konuştu. Hem fiziksel hem de sosyal açıdan kapsamlı kentsel dönüşüm projeleri ile Yıldırım’ı geleceğe taşıdıklarını vurgulayan Başkan İsmail Hakkı Edebali, “750 bine yakın nüfusuyla Yıldırım’da kentsel dönüşümde insanların yaşamına uygun alanlar yapamazsak tam anlamıyla başarıyı yakalayamayız. Yıldırım’daki en önemli amacımız insanların mağdur olmayacağı, güvenli ve modern konutlarda yaşayacağı bir dönüşüm hamlesini tam anlamıyla gerçekleştirmek” şeklinde konuştu.
MEVLANA-ULUS’TA DAİRELER 2018’DE TESLİM EDİLECEK
İlçedeki kentsel dönüşüm projeleri hakkında da bilgi veren Başkan İsmail Hakkı Edebali, ‘Yeni Yıldırım’ yolunda en önemli adımlardan birisinin Mevlana-Ulus kentsel dönüşüm projesi olduğunu söyleyerek, “Yıldırım’ın en büyük dönüşüm projesi olan Mevlana-Ulus projesinin startını verdik. 2018’de ilk etap olan 850 konutu hak sahiplerine teslim edeceğiz. Diğer bölgelerimizde de planlama çalışmalarını tamamlayarak uygulama safhasına geçiyoruz. Yiğitler, Teferrüç, 152 Evler, Beyazıt, Esenevler, Eğitim, Ortabağlar, Güllük, Sinandede, Sıracevizler, Yediselviler, Şükraniye, Değirmenönü, Karapınar ve Kaplıkaya mahallelerimizde planlama çalışmalarını tamamladık” dedi.
TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK PROJELER
Yıldırım’ın çehresini değiştirerek çağ atlatacak vizyon projeler hakkında da bilgi veren Başkan Edebali, “Ülkemizde bir ilk olacak Bursa'nın en büyük yatırımlarından birisi Sular Vadisi ve Doğa Parkı'nın yapımına başladık. Bünyesinde 5 bin kişilik spor salonu bulunacak Türkiye’nin en büyük spor kompleksimizin inşasına başladık ve 2017 yılı içerisinde hizmete geçirmiş olacağız. Engelsiz Yaşam Merkezi, Molla Yegan Kültür Merkezi, Değirmenönü-Karapınar Meydan ve Yıldırım Bayezid Gençlik Merkezi, Vatan Mahallesi Çelebi Mehmed Gençlik Merkezi, Değirmenlikızık Osmanlı Mahallesi, Vişne Han Kapalı Çarşısı, Millet, Piremir ve Mimarsinan-Güllük kapalı pazaryerleri ile ilçemizin kültürel ve sosyal yaşamına artı değerler katacağız" ifadelerini kullandı.
ÜÇ YILDA 40 MİLYONLUK KAMULAŞTIRMA
Yıldırım’ı plansız ve sağlıksız yapılardan kurtarmak seferberlik başlattıklarını belirten Başkan İsmail Hakkı Edebali, 23 yılda yapılan kamulaştırmanın yüzde 70’ini 3 yılda yaptıklarını söyledi. Başkan Edebali, “Kentsel dönüşüm projelerinin yanı sıra Yıldırım’a yeni sosyal donatı alanları, hizmet birimleri, yeni yollar kazandırmak ve tarihi kültürel mirası ayağa kaldırmak için 3 yılda 57 bin 327 metrekarelik kamulaştırmaya 40 milyon 392 bin 307 TL aktardık. Bu bedel Yıldırım Belediyesi’nin son 23 yılda kamulaştırmaya ayırdığı 60 milyon 448 bin 385 TL’nin yaklaşık yüzde 70’ine karşılık geliyor” şeklinde konuştu.
FOTOĞRAFLI