Güncelleme Tarihi:
ATEŞ ÖLÇEN, ÇALIŞANLARLA TEMAS ETMEMELİ
İş yerine girişlerde, istisnasız tüm çalışanların ateşinin ölçülmesi gerektiğini vurgulayan Yüm, “Bilim Kurulu’nun belirlediği 37.8 derecenin üzerinde ateşi olanlar işy eri ortamına girmemeli. Ateş ölçen yetkililer, çalışanlarla temas etmeksizin zorunlu olarak maske, gözlük ve eldiven kullanmalı. Ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi solunum sistemi enfeksiyon semptomları olanlar çalıştırılmamalı ve sağlık kuruluşuna sevk edilmelidir” diye konuştu.
HİJYEN ÜRÜNLERİNİN SIK KULLANIMI TEŞVİK EDİLMELİ
Çalışanlar, serviste, ofiste, yemekte ve çalışma alanlarında kendileri için belirlenmiş yerleri kullanması gerektiğini söyleyen Yüm, herhangi bir olumsuzluk durumda test edilecek kişilerin kolaylıkla tespit edilebilmesi için tüm çalışanların kendi yerlerinde oturması ve aynı kişilerle temas etmesi gerektiğini kaydetti. İş yerlerinde sabun, dezenfektan ve kolonya gibi hijyen ürünleri tüm alanlarda bulundurulması gerektiğini belirten Yüm, “Hijyen ürünlerinin tüm çalışanlar tarafından sıkça kullanımı teşvik edilmeli. Çalışanlar işe başlamadan önce ve çalışma süresince belirli aralıklarla en az 20 saniye boyunca ellerini su ve uygun dezenfektanla yıkamalı. Servis hizmetlerinden faydalanan veya ortak kullanım alanlarında vakit geçiren çalışanların sık kullanılan yüzeylerle teması mümkün olduğunca azaltılmalı. İş yerleri belirli aralıklarla pencere açılarak havalandırılmalıdır” diye konuştu.
ÇALIŞANLAR ARASINDA MESAFE 1,5 METRE OLMALI
Çalışanlar arasındaki mesafenin az 1,5 metre olması gerektiğini ifade eden Yüm, “Üretim alanları, çalışma masaları, yemekhaneler gibi tüm alanlarda bu kural uygulanmalı. Yakın teması ve kalabalığı önlemek için yemek saatleri düzenlenmeli. Yakın mesafede çalışma zorunluluğu bulunan kişiler, sıkça değiştirmek koşuluyla maske kullanmalıdır. Toplantılar dijital platformlara taşınmalı ve çalışanlara verilecek olan iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri uzaktan eğitim şeklinde verilmelidir” dedi.
YEDEK TEDARİK YOLLARI BELİRLENMELİ
Mal ve hizmet üretiminin önem sırasını göre belirlenerek, faaliyetleri kritik ve kritik olmayan olarak gruplandırılması gerektiğini ifade eden Yüm, “Yedek tedarik yolları belirlenmeli. Vardiya sistemi veya çalışma saatlerinde yapılacak değişiklikler belirlenmeli. Çalışanların psiko-sosyal durumları takip edilmeli, iş yerinin faaliyetlerini sürdürmesini sağlayacak şekilde asgari çalışan sayısı belirlenmeli. İhtiyaç halinde veya acil durumlarda belirlenen asgari çalışanların kullanılacağı planlamalar yapılmalıdır. Mevcut çalışanlar arasında bir virüs vakasının görülmesi durumunda, kişinin temas ettiği herkes karantinaya alınarak Sağlık Bakanlığı’na veya bağlı kuruluşlarından birine durum bildirilmelidir” diye konuştu.