Üniversitenin göleti doldurmasına mahkemeden durdurma kararı

Güncelleme Tarihi:

Üniversitenin göleti doldurmasına mahkemeden durdurma kararı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2016 11:21

Üniversitenin göleti doldurmasına mahkemeden durdurma kararı

Haberin Devamı

Halil ÖZÇOBAN/BURSA, (DHA)- ULUDAĞ Üniversitesi’nin (UÜ) Görükle Kampusu’nde, 17 yıl önce turistik belgeli otele kiralanan arazi içindeki göletin kapatılması istemine işletme itiraz etti. Bursa 6’ncı Asliye Hukuk Mahkemesi, "Muhtemel gölet alanı suyunu boşaltma ve dolgu yapma işleminin/eyleminin yargılamanın sonuna kadar ihtiyati tedbiren durdurulmasına" karar verdi. Otel işletmecisi Sedat Çağlar, göletin doldurularak betonlaştırılmasının çevreye büyük zarar vereceğini öne sürerken, "Bu güzelim doğa harikası göletin kapatılmaması mücadelemi sonuna kadar süreceğim. Adaletin tecelli edeceğine inanıyorum" dedi.
Uludağ Üniversitesi Görükle Kamupusü’nde bulunan 21 bin 175 metrekarelik alan 1999 yılında, dönemin rektörü Prof.Dr. Ayhan Kızıl tarafından 49 yıllığına Sed-Cem Turizm Özel Eğitim Sağlık İnşaat ve Ticaret Limited Şirketi’ne kiralandı. Firma buraya uluslar arası oteller zincirinin isim hakkıyla otel kurdu. Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü, kiralanan alanın, 15x25 metrekarelik bölümde yer alan yüzey yeraltı ve yüzey sularıyla dolumu yapılan ve deşarj edilerek dere yatağına dökülmesine sağlayan göletin kapatılmasıyla ilgili geçtiğimiz mart ayında firmaya yazı gönderdi. Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Mehmet Yüce imzalı yazıda, alanın güvenliği, bakımı, temizliği ve poliklinik alanına yakın olması sebebiyle sağlık ve hijyeni konusunda oluşabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesi amacı ile dolgu yapılarak kapatılacağı bildirildi.
Karara itiraz eden ve bunu yargıya taşıyan firmanın talebini görüşen Bursa 6’ncı Asliye Hukuk Mahkemesi, "Muhtemel gölet alanı suyunu boşaltma ve dolgu yapma işleminin/eyleminin yargılamanın sonuna kadar ihtiyati tedbiren durdurulmasına" karar verdi.
Sed-Cem Turizm Özel Eğitim Sağlık İnşaat ve Ticaret Limited Şirketi sahibi Sedat Çağlar, otelin arkasında bulunan ve içinde balık, ördek, kaplumbağa ve kurbağa gibi birçok canlının yaşadığı doğa harikası olan göletin bakımını titizlikle yaptıklarını bildirerek, sağlık ve hijyen açısından herhangi bir sıkıntı bulunmadığını söyledi.
"YEŞİLLİK BETONA ÇEVRİLMEK İSTENİYOR"
Göletin doldurulmasıyla, üniversitede görev yapan öğretim üyelerinin, diğer personelin ve öğrencilerin dinlenmek amacıyla kullandıkları ortamın ellerinden alınacağını savunan Çağlar, "Göletin dolgu yapılarak kapatılması ve betonlaştırılması çevreye zarar verecektir. Göletin bulunduğu bölgedeki yağmur suları, göletin giderlerine bağlı olduğu için kapatılması, halinde de sıkıntı yaşanacaktır" diye konuştu.
Bölgedeki oteli 16 yıldır işlettiklerini de hatırlatan Çağlar, mahkemenin kararı üzerine göletin yeniden temizleyeceklerini ifade etti. Çağlar, şöyle devam etti:
"Bu güzelim doğa harikası göletin kapatılmaması gerekir. Bunun içinde mücadelemi sonuna kadar süreceğim. Mahkemede yargılamanın sonuna kadar ihtiyati tedbiren durdurulmasına karar verdi. Adaletin tecelli edeceğine inanıyorum."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!