Güncelleme Tarihi:
BURSA, (DHA) - BURSA Büyükşehir Belediyesi’nin geleceğin bilim insanlarını yetiştirmek ve bilimi gençlere sevdirmek hedefiyle projelendirdiği Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi (BTM), gökyüzü tutkunlarını Uludağ’da buluşturdu.
Bu yıl 3.’sü gerçekleştirilen ASTROFEST’e, Amerikan Uzay Ajansı NASA, TÜBİTAK, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Ulrecht Üniversitesi gibi bilim dünyasına yön veren kuruluşlardan gelen, alanında uzman onlarca profesyonel, uzay ve gökyüzü bilimine ilişkin sunumlar gerçekleştirdi.
ASTROFEST’in açılışında konuşan tarihçi Talha Uğurluel, ASTROFEST’in geleceğe yatırım yapan bir organizasyon olduğunu söyledi. Bursa’nın gökbilimindeki tarihsel gelişimine dikkat çeken Uğurluel, “Hepimiz Ali Kuşçu’yu biliriz ama çoğumuz Ali Kuşçu’yu yetiştiren kişinin Sultan Orhangazi’nin İznik’te yaptırdığı medresede yetişen Kadızade Rumi olduğunu bilmeyiz. Kadızade Rumi, Bursa Ulucami mimberine güneş sistemini ve gezegenleri çizmeden önce, İznik’ten Semerkant’a giderek Uluğ Bey rasathanesinde yıldız haritaları çiziyordu” diye konuştu.
Etkinliğin ilk gününde TÜBİTAK’tan Dr. Murat Yüksel, dünyanın kendi çevresinde dönüş süresiyle, Ay’ın dünya çevresindeki dönüş süresinin eşit olması nedeniyle Ay’ın dünyadan hiç bir zaman görünmeyen kısmına ilişkin önemli bilimsel veriler paylaştı. Dr. Bülent Gözcelioğlu ise TÜBİTAK’ın Antarktika kıtasına ilişkin çalışmalarını anlattı. NASA’da görev yapan Profesör Doktor Behçet Açıkmeşe’nin “İnsanoğlunun Mars’a Yolculuğu” sunumu ise yoğun ilgi gördü. Prof. Dr. Açıkmeşe, uzay araçlarının nasıl çalıştığını ve kontrol edildiğini, uzay yolculuğu sırasında mekik ve yer mürettebatının nelerle karşılaştığını teknik detayları ile paylaştı. Mars yolculuğunun son derece pahalı bir proje olduğunu aktaran Açıkmeşe, “25 milyar dolarlık proje en ufak bir hata da çöp olabiliyor. Çok dikkatli ve titiz davranmak zorunluluğumuz var” dedi. Utrecht Üniversitesi öğretim üyeleri “Güneş Saati, Usturlap” atölyeleri ile etkinliğe renk katarken, Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi eğitmenleri, etkinliğe katılanlara “Galileoskop” yapımını anlattı, “Roketini Ateşle” atölyesi gerçekleştirdi.
Türkiye genelinden 462 katılımcı, ASTROFEST 2017 etkinliğinin ilk gecesinde dev teleskoplarla Jüpiter, Satürn gezegenleri ile Ay’ın yanı sıra Yıldız Kümeleri, Andromeda, Girdap Galaksileri, Omega, Yüzük Bulutsusunu gözlemleme şansını yakaladı.
FOTOĞRAFLI