Güncelleme Tarihi:
BURSA, (DHA) - ULUDAĞ Üniversitesi (UÜ), Uluslararası Tahkim Hakemleri Kurumu ile işbirliği protokolü imzaladı. Protokolle Uludağ Üniversitesi, dünya çapında 14 binden fazla üyeye sahip Uluslararası Tahkim Hakemleri Kurumu’nun dünyadaki ilk çözüm ortağı üniversite oldu.
Tahkim ve arabuluculuk alanında Bursa ekonomisinin çatı kuruluşu Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile birlikte dünyada ilk defa tahkim hakemi alanında Türkçe eğitim veren UÜ, merkezi İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan Uluslararası Tahkim Hakemleri Kurumu (Chartered Institute of Arbitrators) ile işbirliği protokolüne imza attı. Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi (BTSOTAM) Başkan Yardımcısı ve Uluslararası Tahkim Hakemleri Kurumu’nun Başkan Vekili Bennar Aydoğdu ile birlikte kurumun Londra’daki merkezini ziyaret ederek, Genel Sekreter Anthony Abrahams ile bir araya geldi.
ARABULUCULUK BİZİM KÜLTÜRÜMÜZDE VAR
Prof. Dr. Ulcay, tahkimin yargıdaki iş yükünü ve uyuşmazlıklarını çözen alternatif çözüm yöntemlerinden birisi olduğunu söyledi. Dünyada 100 yılı aşkın süredir kullanılan tahkimin güçlü bir adalet sisteminin kurulmasına öncülük ettiğini dile getiren Ulcay, üniversite olarak bu alanda üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirdiklerini söyledi. Alternatif çözüm yöntemleriyle Türk hukuk sistemine ve iş dünyasına büyük katkı sağladıklarını belirten Rektör Ulcay: “Arabuluculuk, bizim geleneklerimizde ve kültürümüzde de olan bir kavram. Uludağ Üniversitesi olarak biz bu kavramı yeniden gün yüzüne çıkaracağız. Vereceğimiz eğitimler ile tahkim hakemliği konusunda üniversitemizi bir marka haline getireceğiz” diye konuştu.
DÜNYADA BİR İLK
Yusuf Ulcay, Uluslararası Tahkim Hakemleri Kurumu ile imzaladıkları protokolün kendileri için büyük bir önem taşıdığını ifade etti. Uluslararası Tahkim Hakemleri Kurumu’nun Dünya’daki ilk çözüm ortağı üniversite olduklarını dile getiren Ulcay, “Mahkemeye gitmeden daha hızlı ve az maliyetle anlaşmazlıkları çözme yolu olan Tahkim alanında tarihi bir imza attık. Kurumun kurumsal üyesi olan üniversitemizde tahkim hakemleri yetiştirilecek. Üniversitemizdeki eğitimlerden faydalananlar, alacakları sertifikalarla uluslararası düzeyde de önemli bir ayrıcalığa sahip olacak. Ayrıca ülkemizde tahkimin yaygınlaşması için yüksek lisans programlarına da tahkim eğitimini vermek istiyoruz. Protokolün hem üniversite hem de Bursa’mız için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
“BURSA İLE ÇALIŞMAK AYRICALIKTIR”
Uluslararası Tahkim Hakemleri Kurumu Genel Sekreteri Anthony Abrahams, BTSO ve UÜ ile yapılan işbirliğinin kurumun çalışmalarına da güç verdiğini söyledi. UÜ ile yapılan işbirliğinin kendileri açısından ayrıcalık olduğunu ifade eden Abrahams, “Tahkim alanında başarılı olmak için çok iyi bir iletişim stratejisine, mükemmel bir eğitim yöntemine ve adil bir sisteme ihtiyaç var. Bursa bu açıdan harika bir lokasyona sahip. UÜ Rektörümüz Sayın Yusuf Ulcay’a üstlendikleri sorumluluktan dolayı teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
BURSA, TAHKİMDE ÖNCÜ OLMAYI SÜRDÜRÜYOR
BTSOTAM Başkan Yardımcısı Bennar Aydoğdu, Uludağ Üniversitesi ve Uluslararası Tahkim Hakemleri Kurumuyla yapılan işbirliğinin tahkimin Bursa ve Türkiye’de yaygınlaşmasına güç katacağını söyledi. BTSOTAM olarak dünyada ilk defa İngilizce dışında farklı bir dilde uluslararası akreditasyonlu ‘Uluslararası Tahkim Eğitimi’nin Türkçe olarak Bursa’da verildiğini hatırlatan Aydoğdu, “Ticari uyuşmazlıklar artık hayatımızın bir parçası. Başta Avrupa olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde alternatif çözüm yöntemleri tercih ediliyor. Uludağ Üniversitesi ile Uluslararası Tahkim Hakemleri Kurumu’nun işbirliğiyle üretim ve sanayi tecrübesine sahip Bursa’mız, tahkim alanında da ülkemizde öncü olmaya devam edecek” diye konuştu.
FOTOĞRAFLI