Güncelleme Tarihi:
SANAYİNİN GELECEĞİ VE ENDÜSTRİ 4.0: 4'ÜNCÜ SANAYİ DEVRİMİ
Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde, 'Sanayinin Geleceği ve Endüstri 4.0' başlıklı panelin moderatörlüğünü Cisco Türkiye Genel Müdürü Cenk Kıvılcım yaptı. Oturumun açılışında konuşan Kıvılcım, Türkiye'de ve dünyada son dönemde yaşanan terör olaylarına değinerek "Ne yazık ki terör olayları gerek ülkemizi gerek dünyada gündemi çok sarsıyor. Bu paneli iyi ki yaptık. İyi ki Uludağ Zirvesi. Terörün genelde beslendiği nokta ekonomik sıkıntılar, eğitimsel sıkıntılar ve fanatizm. 'Sanayi 4.0' dediğimiz ya da sanayinin geleceği dediğimiz aslında dijital dönüşüm bugün ve dün konuşuldu. Eğer biz bu terörü önlemek istiyorsak eğer gerçekten ekonomik anlamda ülkemizi kalkındırmak istiyorsak da buradaki yeni devrimi kaçırmamak lazım. Bu yeni bir dalgadır. Bu dalgayı kaçırmamamız lazım" dedi.
"TÜRKİYE, GEÇ KALMADI"
Endüstri 4.0'ın Türkiye için nasıl bir fırsat oluşturduğu üzerine değerlendirmede bulunan Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Hüseyin Gelis, "Bence en önemlisi ve en iyi haber budur, biz Türkiye'de bu konuda geç kalmadık. Çünkü dijital dönemde aslında birkaç seneden beri bu konuyu konuşuyoruz. En önemlisi noktası dijital üretimde bir strateji gerekiyor. 4.0'da başarılı olabilmeniz için evvela bence 3.0'da bir altyapınız gerekiyor. 3.0'da bir altyapınız varsa 4.0'da zorlanmayacaksınız. Başarılı olabilirsiniz. Çok esnek bir iş gücü gerekiyor. Çok esnek bir eğitim sistemi gerekiyor. Global, standart normlar gerekiyor ve bir vizyon. Ben Türkiye'yi bu konuda değerlendirdiğim zaman Türkiye bu konuda, bu bölgede, yüksek teknolojide bir merkez rolünü alabileceğine inanıyorum" diye konuştu.
"2020 YILINDA 40 MİLYON TELEFON ÜRETME HEDEFİMİZ VAR"
Türkiye'nin ne tür yeni ve büyük sanayi yatırımlarına ihtiyacı olduğu ve geleneksel sektörlerde başarının devamı için nelerin gerekli olduğu üzerine konuşan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, "Ben 4.0 akıllı bir dünya, diyorum. Ben buna diyorum ki akıllı fabrikalar, akıllı işletmeler. Çünkü baktığımızda sistemin birbiriyle konuşması yani makinaların, muhasebenin birbiriyle konuşması; insan hatalarının ortadan kaldırılması. Rekabetçi olabilmek için bunları yapmak lazım. Yapmak da mecburiyetindeyiz. Bunları gerçekleştiremediğimiz vakit bir yere gidebilmemiz mümkün değil. Cep telefonunda dünya devlerinin ürettiği gibi hedef koyduk. 40 milyon telefon hedefimiz, 2020 yılında telefon üretme hedefimiz var. Başaramamak için bir neden yoktur. Ama işi zamanında, zemininde ve hedefinde yapmak lazım. Eğer zamanı kaçırırsak o zaman bir yere gidebilmemiz mümkün değil. Biz şu anda 4.0'ın 3'ündeyiz. İnşallah biz 2019-2020'de 4.0'a geçmiş olacağız diyorum" ifadelerini kullandı.
"YÜZDE 27'LERDEKİ SANAYİ PAYININ ÜZERİNE KURULACAK TÜRKİYE GÜÇLÜ OLMAYACAK"
Türk sanayisinin ve sanayicinin kendini geliştirme yönündeki karnesini nasıl gördüğünü aktaran Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, şöyle konuştu: "Karnemizin iyi olduğunu düşünüyorum ama tabi bu karneyi daha sayılar içerisinde de değerlendirmek lazım. Türkiye bu dönem içerisinde sanayisini biraz ihmal ettiği kanaatindeyim. Başka sektörler ön plana çıktı. Tabi ki başka sektörler, hizmet sektörü, inşaat sektörü bunların da büyümesiyle Türk ekonomisi istihdam yarattı. Çok önemli bir zenginlik yarattık. 3 katına çıkarttık zenginliğimizi. 250 milyar dolarlardan geldik 800'e. Çok büyük iş yaptık ama bugün yüzde 27'ye düşmesi sanayinin çok büyük tehlike, çok büyük risk. Çünkü Türkiye'nin yetişmiş kadroları, Türkiye'nin geleceğini hazırlayacak birikime sahip kadroları sanayinin içerisinde. Türk toplumunu ne kadar sanayinin içine sokabilirsek, sanayiyi ne kadar büyütebilirsek o kadar Türkiye'yi değiştirebiliriz. Sanayi kurumları Türkiye'nin eğitim kurumları. Dolayısıyla sanayiyi büyütmemiz, sanayi kurumlarımızı çok iyi kollamamız ve insanlarımızı bu kurumların içerisinde geleceğe hazırlamamız lazım. Yüzde 27'lerdeki bir sanayi payının üzerine kurulacak yeni Türkiye bence güçlü olmayacak."
MUSTAFA KOÇ'U ANDI
Konuşmasının sonunda 21 Ocak'ta geçirdiği kalp krizi sonucu vefat eden Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'u anan Muharrem Yılmaz, "Zaman zaman kötü şeyler yaşıyoruz. Rahmetli Mustafa Koç'u kaybettiğimizde biz eğer Türkiye'nin sermayesiysek sermayeden kaybettik. Çok kıymetli pırlantasını kaybettik. Rahmetle anıyorum. O bakımdan kendinize iyi bakın, kendinizi iyi besleyin. Sağlıklı olun, mutlu olun istiyorum" dedi.
"BİRDEN FAZLA CEPHEDE YAŞANAN DEĞİŞİKLİKLERLE BAŞ ETMEK ZORUNDAYIZ"
Seramik sektörünün yeni dönemde, yeni teknolojilere uyumunun nasıl olduğu ve kendi sektörlerinde eksilerin olup olmadığı üzerine konuşan Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur, "Ben bütün yatırımları sanayide olan bir grubu yöneten kişi olarak, üreticilerin işi çok zor. Birden fazla cephede yaşanan değişikliklerle baş etmek zorundayız. Önce bunları anlamak sonra bunlarla baş etmek zorundayız. Şirketlerin de burada izlemesi gereken yöntemler var. Bence önce başlanması gereken nokta, sıradan işleri dönüştürme; yeni iş modellerini ve güçlendirme olmalı. İnovasyonu mümkün kılmamız gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
"ALMANLAR 2011'DE 4'ÜNCÜ SANAYİ DEVRİMİ DİYE BİZİM YAPTIĞIMIZI ANONS EDİYOR"
Yeni nesil teknolojilerde şirket olarak durumlarının ne olduğunu anlatan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, "Endüstri 4.0 dediğimiz 4'üncü Sanayi Devrimi. Türkiye'de bugüne kadar bu sektöre aralıksız en büyük yatırımı yapan şirketiz. Şu an bile 2 tane büyük yatırımımız var. Peki 1'inci Sanayi Devrimi ne zaman başlamış? İnsanlık su ve buharın gücünü keşfettiğinde 1'inci Sanayi Devrimi ondan sonra arkasından bu gücün taşıt araçlarında ve üretimde kullanılmasıyla beraber arkasından üretim süreçlerinin otomasyonla tanışması ikinci, üçüncü devrimleri getirmiş. Bugün baktığımız zaman Alman hükümeti imalat gibi geleneksel sanayiyi bilgisayarlaştırma yönünde teşvik etme ve yüksek teknolojileri donatma projesi olarak karşımıza çıkıyor. Literatürdeki karşılığı bu. Bugün bakıyorum Almanlar 2011 yılında 4'üncü Sanayi Devrimi diye, bizim yaptığımızı anons ediyorlar" diye konuştu.
"YAPMAMIZ GEREKEN KATMA DEĞERİ MEMLEKETİMİZDE TUTMAK"
'Sanayinin Geleceği ve Endüstri 4.0' başlıklı panelin son konuşmasını yapan Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet C. Dördüncü, Türk sanayisinin teknoloji ve altyapı durumunu nasıl bulduğunu aktararak şunları söyledi: "Türkiye'nin küresel değer zincirindeki konumunun bence en önemli elementlerinden biri Türkiye'nin coğrafi yapısı. Coğrafi olarak, lojistik olarak çok önemli bir yerdeyiz. Daha henüz düşük maliyetli iş gücünden bahsediyoruz. Bu rekabet gücümüzü yavaş yavaş belki bazı sektörlerde hızlı şekillerde Uzak Doğu'ya kaybettik, kaybediyoruz. Ama hala böyle bir avantajımız var. Yüksek teknolojiye dayalı ürünlerde maalesef rekabetçi değiliz ve dışa çok bağımlıyız. Cari açığımız hala devam ediyor. Burada yapmamız gereken şey katma değeri yüksek ürünleri, teknolojileri buraya getirmek. Burada üretmek. İhracatın, ithalata bağımlılığının mümkün olduğu kadar düşürmek. Katma değeri memleketimizde, ülkemizde tutmak. Bizim sanayiciler olarak yapmamız gereken en önemli şey bu."
Bahar DEMİREL/BURSA, (DHA) FOTOĞRAFLI