TÜSİAD Başkanı Symes: Türkiye ekonomisi dayanıklılığını ispatladı

Güncelleme Tarihi:

TÜSİAD Başkanı Symes: Türkiye ekonomisi dayanıklılığını ispatladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2016 00:36

TÜSİAD Başkanı Symes: Türkiye ekonomisi dayanıklılığını ispatladı

Haberin Devamı

Faruk KAHRAMAN/BURSA, (DHA) - TÜRK Sanayici İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Cansen Başaran Symes, ekonominin yaşanan bu olağanüstü dönemden etkilenmemesinin mümkün olmadığının belirterek, “Türkiye ekonomisi son yıllarda pek çok şoka karşı dayanıklılığını ispatladı. Güçlü bankacılık sektörü ve mali disiplin bu dayanıklılığın en önemli kolonları oldu. Darbe girişimi sonrası finansal piyasaların hızla normalleşmesini de buna borçluyuz'' dedi.
Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) tarafından bu yıl 22’ncisi düzenlenen 'BUSİAD Doğan Ersöz Ödülü ve Başarı Ödülleri’ töreni Hilton Otel’de yapıldı. Törene konuk olarak TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran Symes katıldı. Burada konuşan Symes, bugüne kadar birçok çalışma gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bugün geriye dönüp baktığımızda, 45 yıl boyunca yürüttüğümüz çalışmalar ile ülkemizin, ekonomik ve sosyal kalkınması, demokratikleşmesi alanlarında önemli bir birikim oluşturduğumuzu ve katkı sağladığımızı görüyorum. Bu yolda bize en çok güç veren özelliğimizin de bağımsız ve gönüllü duruşumuz olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
Son dönemde hem Türkiye'de hem de dünyada olağanüstü gelişmelere şahit olduklarını söyleyen Symes, küresel kriz sonrasında dünyanın yoğun bir ekonomik ve siyasal değişim içine girdiğini kaydetti. Symes, bunun etkilerini hayatın ve uluslararası sistemin her alanında hissettiklerini dile getirdi.
'ORTAK AKILLA HAREKET ETME KÜLTÜRÜNÜ ÖNEMSİYORUZ'
Türkiye’nin son dönemde içeride bir darbe girişimi, sınır ötesinde bir sivil savaş ve bölgesel terör eylemlerinin içerideki yansımaları nedeniyle zor bir dönemden geçtiğini ifade eden TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Symes, “Bu koşullar altında himayeci, içe kapanmacı eğilimlerin artmasını anlayabiliyoruz. Ancak tüm bu sorunlar için çözümün mutabakat kültürü içerisinde, akılcı yöntemlerle aranması gerekiyor. Ortak akıl, ulusal sorunlara yönelik birlikte hareket etme kültürünü çok önemsiyoruz. Olağanüstü hali aşmış, demokratik ve toplumsal uzlaşmasını sağlamış bir Türkiye'nin, iktisadi alanda daha hızlı gelişmesi, uluslararası planda ise daha itibarlı bir ülke olması mümkündür. İş dünyası için bu dönemde temel hedef Türkiye'de ekonomik, siyasi ve sosyal ortamın bir an önce normalleşmesidir. Ekonominin yaşadığımız bu olağanüstü dönemden etkilenmemesi mümkün değil. Türkiye ekonomisi son yıllarda pek çok şoka karşı dayanıklılığını ispatladı. Güçlü bankacılık sektörü ve mali disiplin bu dayanıklılığın en önemli kolonları oldu. Darbe girişimi sonrası finansal piyasaların hızla normalleşmesini de buna borçluyuz" dedi.
'YATIRIMLARIN ÖNÜNÜ AÇMAMIZ GEREKİYOR'
Gerek kredi derecelendirme kuruluşlarının not indirimleri, gerekse küresel sermaye akımlarında yaşanan dalgalanmaların, finansal piyasaları etkisi altında tutmaya devam ettiğini söyleyen Symes, “Ekonomideki yapısal sorunlarımızın yarattığı riskleri ise ağırlıklı olarak kısa vadeli politikalar ile yönetiyoruz. Yapısal reformları süratle tamamlayarak, mevcut konjonktürde yatırımların önünü açmamız gerekiyor. Ardı ardına açıklanan teşvik paketlerini elbette olumlu buluyoruz, ancak içerisinde bulunduğumuz olağanüstü durum daha koordineli, öngörülebilir, sistemli bir yaklaşım gerektiriyor. Yeni yatırımlar için sağlanan destekler kadar, mevcut iş yapma ortamını destekleyen vergi, işgücü, dijitalleşme gibi alanlarda reformların hızlandırılması, orta ve küçük ölçekli firmaların finansmana erişim sorununu çözmeye yönelik önlemlerin bir an önce alınması gerekiyor" diye konuştu.
'YEPYENİ ANLAYIŞ İLE GELECEĞİ YAKALAYABİLECEĞİMİZE İNANIYORUZ'
Zor bir dönemden geçilirken, iyimser olmaya her zamankinden daha çok ihtiyaç olduğunu vurgulayan Symes, dünyada dijital dönüşüm yaşandığını belirterek, “Ülkemizin gündemi bazen dünyadaki bu hızlı gelişmelere yeteri kadar odaklanamamamıza neden olsa da biz TÜSİAD olarak yaptığımız tüm çalışmalarla bunu sürekli gündemde tutmaya gayret ediyoruz. Dijital dönüşüme ayak uydurma kapasitemiz, yeniliklerin getirdiği fırsatları değerlendirebilecek bilgi ve öngörüye, gerekli adımları atabilecek çeviklik ve esnekliğe ne kadar sahip olduğumuza bağlı. Bilgi ve çağımıza uygun, güncel yetkinliklerle kendimizi, şirketimizi, toplumumuzu donatabildiğimiz ölçüde ve ancak yepyeni bir anlayışla geleceği yakalayabileceğimize inanıyoruz” şeklinde konuştu.
ÖDÜL TÖRENİ
Konuşmaların ardından BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Symes’e teşekkür plaketi verdi. Ardından 2015 Doğan Ersöz Ödülü’nü almaya hak kazanan kurum TOFAŞ adına CEO Cengiz Eroldu, BUSİAD Özel Başarı Ödülü’nü Ermaksan Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Erol Özkayan, BUSİAD Eğitim ve Kültüre Katkı Ödülü’nü Bursa Filarmoni Derneği, BUSİAD Meslek Ödülü'nü ise Şerif Arı aldı.
Şirketi adına ödülü alan TOFAŞ CEO'su Cengiz Eroldu, Tofaş''ta geçen yıl 7 bin 500 kişinin çalıştığını, bu sene yapılan yeni istihdam ile çalışan sayılarının 10 bini geçtiğini söyledi. Geçen yılı çok başarılı geçirdiklerini ve birçok başarıya imza attıklarını vurgulayan Eroldu, ''Ama şunu da söylemem lazım; 2016, 2015'ten daha iyi gidiyor. Otomotiv sektörü öyle bir şey ki; bu işte dur durak yok. Bir başarıya ulaştığınız zaman, ikinci başarının peşinde koşuyorsunuz. İnşallah 2016'nın sonuna geldiğimiz zaman da TOFAŞ'ın 2015 yılını kıyasla çok daha başarılı sonuçlar elde ettiğini göreceğiz'' diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!