Güncelleme Tarihi:
BURSA (AA) - Türksat AŞ Genel Müdürü Ensar Gül, 2019 yılından sonra uyduların tamamen Türkiye'de yapılacağını belirterek, "6A'dan sonraki uydularımızı Türkiye'de yapacağız. Türkiye'de bunu yapan insanlar varken uydularımızı yurt dışında yaptırmak gibi bir düşüncemiz yok" dedi.
Uludağ Üniversitesi tarafından düzenlenen "5. Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri"ne katılan Gül, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin şu anda aktif 4 haberleşme uydusuna sahip olduğunu hatırlattı.
Türkiye'de nüfusun yaklaşık yüzde 97'sinin televizyon yayınlarını uydu aracılığıyla izlediğini anlatan Gül, yapımının 2018 yılında bitmesi planlanan 5A uydusu için ihale aşamasında bulunulduğunu dile getirdi.
Gül, 5A uydusunu 31. dereceye yerleştireceklerini ifade ederek, "5B uydusuyla ilgili de ihale çalışmaları sürüyor. 5B uydusu da 42. dereceye gelecek. 5A ve 5B uydularını da yine yabancılar yapacak. Yerli firmalarla da iş birliği yapacaklar" diye konuştu.
Ensar Gül, Türkiye'nin haberleşme uydusu sayısının 2023'e kadar 10'a ulaştırılmasının hedeflendiğine dikkati çekti.
Yeni projelerle Türkiye'nin, dünyanın sayılı uydu operatörleri arasına gireceğine değinen Gül, "6A'dan sonraki uydularımızı Türkiye'de yapacağız. Türkiye'de bunu yapan insanlar varken uydularımızı yurt dışında yaptırmak gibi bir düşüncemiz yok" ifadelerini kullandı.
- Milli konumlama sistemi geliştirme projesi
Küresel Konumlama Sistemi (GPS) konusunda da bilgi veren Gül, mevcut sistemlerin sinyalleri bozarak gönderdiğini, Türksat AŞ'nin ise bu bozulmayı önlemek için çalışmalar yaptığını ifade etti.
GPS uyduları kullanılmadan da haberleşme uydularıyla konum tespiti yapılabileceğine işaret eden Gül, şöyle devam etti:
"GPS ile ilgili projelerimiz var. GPS yani konumlama sistemi, sinyalleri bozarak gönderiyor. Onu düzeltmek için bir sistem geliştirdik. Yani bir referans istasyon havuz var. O referans istasyon havuzuna bizim uydularımız sinyal gönderiyor, oradan tekrar sinyaller yeryüzüne geliyor. İstasyonun bulunduğu Ankara'ya gelen sinyal 10 santimetrenin altında bir hassasiyete ulaşıyor. 500 kilometre öteye gidince yine 20 santimetrenin altında bir hassasiyetle GPS düzeltmesi yapabiliyoruz. Yani konumlama sistemindeki bozulmaları çok aza indiriyoruz. Bir başka projemiz ise GPS uydularını kullanmadan sadece haberleşme uydularının kullanarak kendi milli konumlama sistemimizi geliştirilmek. Bu teorik olarak mümkün. Bazı pratikleri yaptık ve belirli sonuçları elde ettik. Bu proje üzerinde çalışmalarımız devam ediyor."
Türkiye'nin, 2019 yılında tamamen yerli haberleşme uydusunu üreteceğini anlatan Gül, şunları kaydetti:
"Dünyada lider bir ülke olmak için uzay teknolojilerine yatırım yapmalıyız. Türkiye olarak dünyanın ilk 10 ekonomisine girmek istiyorsak uzay teknolojilerini geliştirmeliyiz. Uzay teknolojilerini geliştirmek için de Türksat olarak elimizden gelen katkıyı yapıyoruz. Türksat 6A'yı yaptığımız zaman kendi uydusunu yapan ülkeler arasına gireceğiz. Şu anda 30 küsur ülkenin kendi uydusu var ama her ülke kendi uydusunu yapamıyor. 2019 yılında kendi uydumuzu yaptığımızda dünya ekonomisinde ilk 10'a girmiş olacağız. Şu anda fırlatma sistemleriyle ilgili eksiğimiz var. Fırlatma sistemleri üzerine de Savunma Sanayii Müsteşarlığının bir projesi var. Kendi uydumuzu da yörünge sistemine koyarsak büyük bir başarı sağlamış olacağız."