Güncelleme Tarihi:
ZOR DURUMA SOKUYOR
BÜYÜKLER GENEL GİDERİM ARTTI DİYOR
Dövizin yükseldiğini söyleyenlerin düşüş olduğunda da zam yaptığını söyleyen Güler, “Benim genel giderim arttı diyor. Bakıyorum benim de artmış. Geçtiğimiz yıl 700-800 lira SGK öderken, şimdi 1433 lira ödüyorum. Elektrik 3 binden 7 bine çıkmış. Yani bu genel giderlerin bir düzenlenmesi lazım. Özellikle önümüz kış. Bu sigara yasağı tabiki olması gereken bir yasaktı. Kesinlikle katılıyorum. İşletmeciler, sokakta müşterilerini ısıtmaya çalışıyorlar. Doğalgaz o kadar pahalı ki kış geldiğinde elektrik ve doğalgaz masrafımız ikiye katlanacak” diye konuştu.
HİZMET SEKTÖRÜNE TEŞVİK AÇIKLANMALI
Devletin hizmet sektörüne dönüp, teşvikler açıklaması gerektiğini ifade eden Güler, gelen zamlardan etkilenmemeleri için korunmaları gerektiğini savundu. Güler, tüketicilerin de enflasyon karşısında ezildiğini kaydetti.
DEVLETİN DESTEKLEMESİ GEREKİYOR
Bu zamlarla bu kışın kabus olarak geçebileceğini dile getiren Güler, “Tüketici, kendi ekonomisini düzeltmek için haklı olarak elini ayağını tüketmekten çekecek. O zaman bizler yine zarar eder pozisyona geleceğiz. Burada devletin desteklemesi gerekiyor. Biz, her gün zam yapamıyoruz ki bu çorbaya, yemeğe, poğaçaya, simide… Kira giderim bir şekilde duruyor ama elektrik, su, doğalgaz, sigorta, muhtasar, iletişim katlanarak geliyor, yetişmiyor” dedi.
ARACILAR SIKINTI YARATIYOR
FIRSATÇILIK OLUYOR
Ahi kültürü ve esnaf ahlakının önemine işaret eden Tak, bunlardan birisi olmayınca topal kaldığını kaydetti. Fırsatçılığın arttığını vurgulayan Tak, “Örnek vermek gerekirse, bir şişe kolonya 5 TL. ‘Bugün satabilirim’ diyor ve 15 TL’ye satıyor. Yüzde 150-200 gelen zamlar var. Hepimiz yaşıyoruz bunları” diye konuştu.
DENETİM YETERSİZ VE İNSAFSIZLIK VAR
Denetim yetersizliğinin yanı sıra insafsızca yaklaşım yaşandığını dile getiren Tak, “İnsanlarımız kanaatkar olmuyor. Aldığı fiyatın üstüne zammını koyuyor. Keşke ölçüler nispetinde zamlarını koysalar ama anormal zamlar meydana geliyor” şeklinde konuştu.
NEREYE KADAR GİDECEK?
Esnaf ve sanatkarların temsilcisi olduğunu hatırlatan Tak, “Hiçbir yerde etiket yok. Biz bunları, Erdem Saker zamanında çok iyi oturtmuştuk. Temsil ettiğimiz kesim bu konuda çok can yakacak durumda değil. Daha çok büyük işletmeler, aracı olanlar… Daha çok onlar yapıyorlar bu işi. Tüketicileri korumak onlara yararlı olmak lazım. Bu, nereye kadar gidecek? Gitmemesi lazım. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bu konuda derdi var. ‘Enflasyonu durduramadık’ diyor. Enflasyon da ayrı bir konu” dedi.
TÜKETİCİLERİ KORUMALIYIZ
Çözüm üretmek için birlikte hareket edilmesi gerektiğine işaret eden Tak, “Esnaf ve sanatkarların, ticaret sanayi odalarının, borsaların bu işin içinde olması lazım. Görecekler ikna olacaklar. Güçleri ortaya koyup, tüketicileri hep birlikte korumak gerekiyor. Birliğimizi beraberliğimizi bozmayalım. Bütün mesele burada” diye konuştu.