Güncelleme Tarihi:
Bursa Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matlı, korona virüs ile birlikte hayatımızda aniden değişen ve bundan sonra da değişimini sürdürecek olan yeni dünya düzenine değindi. Matlı, dünyadaki yeni düzen içerisinde ‘stratejik’ olarak gördüğü tarımın önemine de vurgu yaptı.
Pandemi dünyayı nasıl etkiledi?
Korona virüs; hiçbirimizin beklemediği, düşünmediği, ummadığı bir anda karşımıza çıktı. Çin’in Wuhan kentinde görüldü; önce Avrupa olmak üzere Amerika’yı ve ülkemizi de etkisi altına aldı. Dünya, tek bir düşmana karşı ilk kez komple bir savaşın içine girdi.
Bu savaşta Türkiye ne yaptı sizce?
Salgın özellikle Avrupa’da ‘yıkım’ etkisi yaparken, ülkemizde ise hükümetimizin aldığı yerinde ve isabetli kararlar ile süreç başarıyla yürütülmeye devam ediyor. Dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizin de ciddi bir sınav verdiği pandemiye karşı bizler de sürecin başından itibaren hükümetimizin aldığı kararları harfiyen uyguluyor, sorumluluğumuzda bulunan binlerce üyemizin taleplerini de yetkili mercilere iletiyoruz.
160 MİLYON LİRALIK KREDİ HACMİNİ ÜYELERİN KULLANIMINA SUNDUK
Pandemi sürecinde iş dünyasında durum nedir?
Biz bu savaşın sadece sağlık alanında yürütülmediğini, aynı zamanda ekonomik anlamda da hızlı reaksiyon göstererek esnafımızın, KOBİ’mizin, sanayicimizin, iş dünyamızın da ayakta kalmalarının zaruri olduğunu, her türlü üretimin devam etmesi gerektiğini biliyor ve bu sürecin sağlıklı yürütülebilmesi için var gücümüzle çalışıyoruz. TOBB Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile KGF ve Denizbank’ın gerçekleştirdiği ortak basın açıklamasında, KOBİ’lerimize nefes olacak olan ‘Nefes Kredisi’nin müjdesini verdiler. Nefes Kredisi kapsamında yüklü mevduat taahhüttü ve TOBB`un da desteğiyle birlikte yaratılan çarpan etkisiyle, 160 milyon liralık kredi hacmini üyelerin kullanımına sunduk.
Kimler faydalanabiliyor bu krediden?
TOBB`a bağlı oda ve borsalara üye olan KOBİ’ler yararlanabilecek. Cirosu 25 milyon liranın altında olan küçük işletmelerin, üye oldukları oda ve borsalardan alacakları üyelik belgesiyle kullanabilecek. Yıllık faiz oranı yüzde 7,5. Bir üye, azami 100 bin lira kredi kullanabilecek ve bu tutar, illere göre 50 bin lira ile 100 bin lira arasında değişebilecek. 2020 yılında anapara ve faiz ödemesi olmayacak. Krediyi alan üyeler, 2021 yılında 12 eşit taksitte kredi borçlarını geri ödeyebilecek.
BURSA’DA MAHSUL EKİMİ SEKTEYE UĞRAMIYOR
Tarım ve hayvancılık için yapılacaklar var mı?
Bu süreçte, tarım ve hayvancılığın ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Sanayide bacalarımızın tütmesi kadar önemli olan ve hatta ondan da önemli olduğunu bildiğimiz tarım ve hayvancılık sektörümüz var ki; biz bu alana ‘milli beka’ meselemiz gözüyle bakıyoruz. Tarımda şu an ekim zamanı ve tarlalarımızın ekilip, dikilmesi gerekiyor. İçişleri Bakanlığımızın Genelgesi ile tarım işçileri şu an tarlalarında ekim dikim yapabiliyor. Bursa’da tarım ürünlerinde ekim zamanında herhangi bir sorun gözükmüyor. Gürsu deveci armudu, Karacabey soğanı, Gemlik zeytini gibi coğrafi işaretli ürünlerin yanı sıra salçalık domates, sofralık domates, biber, karpuz ve şeftalinin de yoğun oranda ekildiği Bursa’da, mahsul ekimi sekteye uğramıyor. Bursa’da biber, domates ve karpuz için ekim, soğan için de hasat vaktindeyiz ve bu dönemi doğru kullanmamız gerekiyor. Türkiye’nin aç kalma korkusu olmasın; çiftçimiz çalışıyor, devletimiz her türlü önlemi alıyor. Tarım ve gıda ürünlerinde arz sıkıntısı yaşanmaması için çiftçiler, besiciler ve gıda sektöründe faaliyet gösteren firmalar için yeni destek formülleri devreye alındı. Bu çalışmalara devam edilmesi ve üreticinin sorunlarının dile gelmesi adına bizler de kararlı bir şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz.