Tarihi yapılar sosyal ve kültür merkezi oluyor

Güncelleme Tarihi:

Tarihi yapılar sosyal ve kültür merkezi oluyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2017 10:00

Tarihi yapılar sosyal ve kültür merkezi oluyor

Haberin Devamı

BURSA, (DHA) - TARİHİ ve kültürel mirasın korunup yaşatılmasına yönelik çalışmalarıyla pek çok yerel yönetime örnek olan Bursa'nın merkez Osmangazi Belediyesi, şehrin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Kayhan Mahallesi’nde, 20’inci yüzyıl başlarından kalma Sivil Mimarlık Örneği yapıyı, sosyal tesis olarak kullanılmak üzere aslına uygun şekilde yeniden inşa ediyor.

Osmangazi Belediyesi tarafından kamulaştırıldıktan sonra, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun onayının ardından sosyal ve kültürel amaçlı kullanılmak üzere aslına uygun şekilde yeniden inşa edilecek Sivil Mimarlık Örneği yapının temeli, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın da katıldığı törenle atıldı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Ali Yılmaz, belediye meclis üyeleri ve davetlilerin katıldığı temel atma töreninde konuşan Başkan Mustafa Dündar, “Kayhan, eski Bursa, tarihi Bursa olarak bilenen yerlerden. Bizlerin de bu mahallemizdeki pek çok tarihi mirasın ayağa kaldırılması ile ilgili pek çok çalışmamız var. Dünyanın ilk hayvan hastanesi olan Gurabahane-i Laklakan, Gökdere Kültür Merkezi, dünyanın 4 çarşılı köprüsünden biri olan Irgandı Köprüsü bu mahallemizde ayağa kaldırdığımız eserlerden bazıları. Kayhan Çarşısı da, belediyemiz tarafından yenilenerek, çok farklı bir konsepte büründü. Şimdi de bölgede bulunan pek çok tescilli eserden birini daha restore ederek ayağa kaldırıyoruz. Osmangazi, tarihi mirasın korunması noktasında 7 ödül almış öncü bir belediye. Pek çok yerel yönetime de örnek olmuştur. Bu çalışmalarımızı kesintisiz şekilde sürdürüyoruz” dedi.

Yakın tarihimizin önemli mimari yapılarından birini daha ayağa kaldırmak için ilk harcı döktüklerini ifade eden Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Projemiz kurul tarafından da onaylanmış, sosyal ve kültürel amaçlı kullanılacak bir eser. Zemin artı 2 kat toplam 700 metrekare alana sahip olan tarihi yapı, zemin katı betonarme, 1 ve 2. katları ahşap olarak inşa edilecek. Yaklaşık 1 milyon liralık bir bütçe kullanacağımız yapının 2018 yılı ortalarına doğru tamamlanması planlanıyor. Bu eser de ayağa kalktığında Kayhan çarşımızın hareketlenmesine katkı sağlamış olacak” diye konuştu.

Çalışmada emeği geçen herkese teşekkür eden Başkan Dündar, “Bu eser, aynı zamanda Panoramik Müze ile birlikte bölgeye bir canlılık, hareketlilik getirecek. Bu çalışmalarımız birbirini tamamlayan çalışmalar. Hem modern şehre, hem de tarihi dokunun canlanmasına katkı sağlıyoruz. Osmangazi ve Bursa’mıza hayırlı olsun” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Karlık da yaptığı konuşmada, “Başkanımız Mustafa Dündar, Osmanlı’nın kurulduğu ulu şehir Bursa’nın merkezi Osmangazi’de her iş rutine döndürdü. Tarihi eser ve mirasın ayağa kaldırılması, yaşatılması çalışmaları ile Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası listesine girmesinde büyük katkı sağladı. Bu eser de yine Bursa’nın tarihi kimliğinin öne çıkmasına önemli katkı sağlayacak” diye konuştu.

Kayhan Mahallesi’nin 41 yıllık muhtarı İsmail Tamuroğlu da yaptığı hizmetlerden dolayı Başkan Mustafa Dündar’a teşekkür etti. Yapılan konuşmaların ardından Sivil Mimarlık Örneği tarihi yapının Başkan Dündar ve davetliler tarafından atıldı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!