Suriyeli astronot Faris: Uzaya kısa bir süre sonra insan gönderebileceğinize inanıyorum

Güncelleme Tarihi:

Suriyeli astronot Faris: Uzaya kısa bir süre sonra insan gönderebileceğinize inanıyorum
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2017 14:11

Suriyeli astronot Faris: Uzaya kısa bir süre sonra insan gönderebileceğinize inanıyorum

Haberin Devamı

BURSA, (DHA) - ULUDAĞ Üniversitesi 6'ıncı Bilgilendirme ve Ar- Ge Günleri kapsamında uzay ve havacılık konulu bir panele katılan Suriyeli Astronot Muhammet Faris, Türkiye’nin uzay araştırmaları konusunda çok önemli yatırımlar yaptığını bildirerek, “Uzaya kısa bir süre sonra insan gönderebileceğinize inanıyorum. Dünya üzerinde söz hakkı olmasını isteyen ülkelerin uzayda söz haklarının olması gerekiyor” dedi. Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay da, üniversite kampusundaki pistin Bursa’ya kazandırılması konusunda istekli olduklarını söyledi.



Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri’nde gerçekleştirilen Uzay ve Havacılık Paneli’ne Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Dr. Hilmi Güler, TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAI) Strateji ve Teknoloji Yönetimi Başkanı Doç. Dr. Fahrettin Öztürk, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Uzay Havacılık ve Savunma Kümelenmesi Lideri Mustafa Hatipoğlu, B Plas A.Ş. Ceo’su Celal Gökçen ve Suriyeli Astronot Muhammed Faris konuşmacı olarak katıldı. Paneli UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslı Hockenberger, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

DÜNYADA SÖZ SAHİBİ OLMAK İSTEYENLER ÖNCE UZAYDA SÖZ SAHİBİ OLMALI



Panelde konuşan Suriyeli Astronot Muhammet Faris de uzay çağında yaşadığımızı ve dünyanın geleceğinin uzayda olduğunu vurguladı. Uzay teknolojisi konusunda proje üretecek ve katkı sağlayacak insan gücünün yetiştirilmesi için şimdiden yatırımların yapılması gerektiğini belirten Muhammed Faris: “Eskiden insanoğlu dünyanın çok büyük ve geniş olduğunu düşünürdü. Şimdi yapılan keşifler sayesinde bunun böyle olmadığını öğrendik. Uzaydan dünyadaki her şeyi kontrol edebiliyoruz. Yeraltında bulunan her nesnenin yaydığı elektromanyetik dalgalar var. Bunlar uzaydaki aletler tarafından algılanabiliyor. Gelişmiş tarım teknolojisi, uzay teknolojisi ile ayrılmaz bir ikili oluşturuyor. Uzaktan eğitim, tıp ve sağlık teknolojisi de yine uzay teknolojisi ile birebir bağlantılıdır. Ben savaş pilotu olduğum için uzaya gidebildim. Orada 8 farklı bilimsel test yaptım. Türkiye’nin de bu alanda çok önemli yatırımlar yaptığını biliyorum. Uzaya kısa bir süre sonra insan gönderebileceğinize inanıyorum. Dünya üzerinde söz hakkı olmasını isteyen ülkelerin uzayda söz haklarının olması gerekiyor” diye konuştu.

YA ENERJİYİ ÜRETEN OLACAKSINIZ YA DA TÜKETEN OLARAK KALACAKSINIZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Dr. Hilmi Güler, Türk milletinin zoru ve sıkıntıyı gördüğünde çok önemli işler yapabildiğini söyledi. Geçmiş dönemde havacılık sektörünün biraz kenarda bırakıldığını aktaran Dr. Hilmi Güler, bugün ise artık çok önemli işlerin yapılmaya başladığının altını çizdi. Bursa sanayisinin katma değeri yüksek ve çok güzel işler ortaya koyduğunu vurgulayan Güler: “Bursa zaten çok önemli bir yere doğru gidiyor. Ancak gelecek için çok daha önemli bir rol üstlenebilir. Dünya bugün farklı bir yere doğru gidiyor. Endüstri 4.0 gibi bir kavram artık dünyada kabul ediliyor. Bursa’da bu yolda ilerleyebilir. Ben uzun süre enerji bakanlığı yaptım. Yenilenebilir enerjiye ağırlık verdim. Ancak ben şunu gördüm: Endüstri 4.0 çok farklı bir boyut. Ya teknolojiyi üreteceksiniz ya da tüketen olacaksınız. Ancak tüketen konumunda kalmayı kabul ederseniz artık geçmiş olsun demekten başka çaremiz kalmaz. Nanoteknoloji çağındayız. Her şey elektronik ortama geçti. Bizim de bu konularda uzak kalmamamız gerekiyor” dedi.

REKTÖR ULCAY: ÜNİVERSİTEDEKİ HAVA ALANINI KULLANIMA AÇMAK İSTİYORUZ

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, panelde yaptığı konuşmada havacılık sektörüne üniversite olarak tam destek verdiklerini açıkladı. Üniversite içerisinde 900 metrelik bir sivil havacılık pisti olduğuna işaret eden Rektör Yusuf Ulcay: “Biz bu pisti biraz daha modernleştirerek 1300 metreye çıkarmayı hedefliyoruz. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne bu amaçla başvurumuzu yaptık. Bizden bir kule istediler. Bunlar zaten mevcut. Ancak kule ve pistin yenilenmesi gerekiyor. B Plas firması ile geçtiğimiz günlerde bir görüşme gerçekleştirdik. Bu pist üniversitemize önemli bir değer katacak. Ayrıca Bursa firması olan B Plas’a da önemli bir katkı koyacaktır. Dolayısı ile karşılıklı bir menfaatimiz olacak. Şartları iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Üniversite olarak böylesi bir projeye pozitif bakıyoruz” şeklinde konuştu.

AR-GE ÜRETEN OLAMAZSAK GELECEKTE KULLANICI OLARAK KALIRIZ

TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAI) Strateji ve Teknoloji Yönetimi Başkanı Doç. Dr. Fahrettin Öztürk de panelde yaptığı konuşmasında kurum olarak havacılık alanında yaptıkları çalışmalardan bahsetti. Gelecekte 10 milyar dolarlık bir yatırım hedefine ulaşabilmek için yatırımlara devam ettiklerini kaydeden Doç. Dr. Fahrettin Öztürk: “TAI olarak üniversiteler ile ortak çalışmalar yürütmeye önem gösteriyoruz. Farklı alanlarda farklı üniversitelerde işbirlikleri yürütüyoruz. Uludağ Üniversitesi’yle de çalışmalarımız var. Fakat bu çalışmaları çok daha geliştirmek istiyoruz. Eskiden kuruma gelen talimatlar ile projeler yapardık. Artık bu anlayış değişti. Şimdi kendi ürünlerimizi ve fikirlerimizi geliştirmeye yönelik çalışmalara ağırlık veriyoruz. Eğer biz kendi Ar-Ge’mizi yapmazsak gelecekte sadece kullanıcı olarak kalırız. Oyun kurucu olamayız. Ar-Ge’nin bizim yaşam tarzımız haline gelmesi gerekiyor” diye konuştu.

HAVADAYKEN SINIRLAR BELLİ OLMAZ

B Plas CEO’su ve AQUILA Uçak Üretim Firması’nın sahibi Celal Gökçen ise firma olarak yaptıkları çalışmalar ve projelerinden bahsetti. Türkiye’nin geleceği olan gençlere örnek olmak amacıyla önemli bir adım attıklarına inandığını kaydeden Celal Gökçen; “B Plas Ar-Ge, dizayn ve üretim geliştirme merkezimizle uyum içinde olacağını düşündüğümüz bir işe adım atmış olduk. Özellikle kompozit ve plastik konusunda otomotiv sektöründe yapmış olduğumuz önemli çalışmalar var. Şimdi bu tecrübemiz ve birikimimizle havacılık sektöründe de kendimizi geliştirebileceğimizi düşünüyorum. Havacılık sektöründe Bursa’dan başarılı bir firma olarak yükseleceğiz. Bizim gibi herkes yapabilir. Nasıl batı medeniyetleri yaptıysa, bizim ülkemiz de bunu yapabilir, başarabilir. Ben pilot eğitimi de aldım. Havaya çıktığınız zaman bir tek şey var: havada sınırlar belli olmaz. O yüzden ülkemize ve gençlerimize havacılık alanında başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.





FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!