"Sofralık zeytinde kampanya dönemi sıkıntılı başladı"

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2014 15:03

- Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Asa: "İlkbahar aylarında çiçeklenme döneminde yaşanan uzun süreli yağışlar sebebiyle bilhassa İznik, Orhangazi, Gemlik ve kısmen Mudanya kooperatif bölgelerimizde büyük kayıplar yaşanmış ve ürün tutunması çok az miktarda olduğundan seyrek ve iri daneli ürün yapısı oluşmuştur. Ciddi düşüş, kampanyamızın da sıkıntılı başlamasına neden olmuştur"

Haberin Devamı

BURSA (AA) - Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, ilkbahar aylarında çiçeklenme dönemindeki uzun süreli yağışlar nedeniyle ürün tutumunun çok az olduğunu, bu yüzden seyrek ve iri daneli ürün yapısı oluştuğunu belirterek, "Ciddi düşüş (rekolte), kampanyamızın da sıkıntılı başlamasına neden olmuştur" ifadesini kullandı.

Asa, 2014-2015 ürün alım kampanya dönemini değerlendirdiği yazılı açıklamasında, birlik bünyesindeki 8 kooperatif bölgesinde bu yıl 60 bin ton civarında sofralık zeytin rekoltesi beklendiğini belirtti.

Elverişsiz hava koşulları nedeniyle üreticinin mağduriyetini gidermek için kampanya dönemini öne alıp 22 Ekim'de başlattıklarını anımsatan Asa, geçen ilkbaharda özellikle Marmara Bölgesi'nde etkili olan uzun süreli yağışların, üreticiyi olumsuz etkilediğini vurguladı. Asa, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"İlkbahar aylarında çiçeklenme döneminde yaşanan uzun süreli yağışlar sebebiyle bilhassa İznik, Orhangazi, Gemlik ve kısmen Mudanya kooperatif bölgelerimizde büyük kayıplar yaşanmış ve ürün tutunması çok az miktarda olduğundan seyrek ve iri daneli ürün yapısı oluşmuştur. Dolayısıyla ciddi düşüş, kampanyamızın da sıkıntılı başlamasına neden olmuştur. Ulusal Zeytin ve Zeytin Yağı Konseyinin verilerine göre ise Türkiye toplam sofralık zeytin rekoltesi 438 bin tondur. Genel olarak bakıldığında 2014-2015 yılı rekoltesinde iri daneli ürünü eksik olmuş ve dolayısıyla talep yoğunluğu yaşanmıştır. 2014 yılında bilhassa özel sektör temsilcilerinin bu kalibredeki ürüne talepleri de fazla olmuştur ama ortaklarımız da gayet iyi bilmektedirler ki özel sektörün aldığı 100 ton ürün ile Marmarabirlik'in aldığı 30-40 bin ton ürün hiçbir zaman mukayese dahi edilemez. Kaldı ki Marmarabirlik, üreticinin her kalibre ürününü almaktadır."

- "Piyasa koşulları gözetmeksizin belirlenecek fiyatlar..."

Ürün alım kampanyası tarihinin zeytinin bu yıl erken olgunlaşması ve yaşanan rekolte düşüklüğü nedeniyle fiyat açıklaması yapılmadan öne çekildiğini hatırlatan Asa, ortakların sadece bu seneyi düşünmemesini istedi.

Haberin Devamı

Asa, 2010'dan bu yana yaşanan birçok olumsuzlukta önceliklerinin her zaman ortaklarının çıkarları olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"2011 yılında sadece ortaklarımızı desteklemek amacıyla piyasa koşullarında yağlık fiyatı 0,70 kuruş iken, Marmarabirlik olarak biz 1,25 kuruş yağlık almış ve toplamda 17 bin ton alım yaparak ortaklarımızın yanında olduğumuzu göstermiştik. 2014 yılında da istenilen fiyatı vermek hatta piyasa koşullarının üzerinde ürün almak çok kolaydır ama esas mesele, aldıktan sonra başlamaktadır. Zira, alım fiyatlarının satış fiyatlarına da yansıması gerekir ki bu da tüketiciye zam olarak yansıyacağı için sonuçta satış miktarlarımızı da olumsuz etkileme olasılığı çok yüksektir. Tek taraflı düşünmemek gerekir. Piyasa koşulları gözetmeksizin belirlenecek fiyatlar önümüzdeki yıllarda hem ortağımıza hem de Marmarabirlik'e zarar verecektir. Bugün tüccar istediği fiyata istediği miktarda alım yapabilir, kimse hesap soramaz ama bir hafta sonra geçtiğimiz yıl olduğu gibi piyasadan çekilmesi durumunda yine ortak ile Marmarabirlik kalacaktır. Ortak ile birlik, et ve tırnak gibidir. Sadece bir yılı düşünerek piyasa koşullarının üzerinde fiyatlarımızı belirlediğimizde belki bir yıl için tek taraflı kazanç sağlamış olabiliriz fakat önümüzdeki yılları da ortağımızın menfaati ve birliğimizin geleceği için düşünmek ona göre sağlıklı politikalar uygulamak zorundayız."

Haberin Devamı

- "Ortaklarımızın Marmarabirlik'e sahip çıkacağına inanıyoruz"

Marmarabirlik'in, son 4 yılda uygulanan sağlıklı politikalarla alımlardan, satışlara kadar her alanda istikrarlı bir büyüme ivmesi yakaladığına değinen Asa, 2010'da ortalama satış miktarı 23 bin ton seviyesinde iken bu yıl söz konusu miktarı 13 bin ton artırarak ambalajlı 36 bin tonla birlik tarihinde ilk kez yüksek satış rekoruna imza attıklarını bildirdi.

Asa, 4 yıldır yakaladıkları istikrar çizgisini, günübirlik politikalarla ve çıkar amaçlı hesaplarla heba etmeden uzun sürede birliği daha da büyütmeyi amaçladıklarına işaret ederek, "Birliğin büyümesi ortaklarımızın da büyümesi demektir. Marmarabirlik Yönetim Kurulu olarak ortaklarımıza her zaman sahip çıktık, verdiğimiz her sözü yerine getirdik. Bir taraftan ortaklarımızın menfaatlerini korurken diğer taraftan da birliğimizi zarar ettirmedik ve sürekli kar eden, yatırım yapan kurum haline getirdik. Ortaklarımızın da bu yılın önceki yıllardan olumsuz hava koşulları nedeniyle farklı olmasından dolayı kooperatiflerine ve Marmarabirlik'e sahip çıkacağına inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!