Güncelleme Tarihi:
“1-Giderleri artırıcı etkisi: Hastalık sigortası dolayısıyla tedavi edici veya önleyici sağlık harcamaları ve alınan izinler dolayısıyla 14 gün zorunlu tecrit dahil, hastalık sigortası geçici iş göremezlik ödemelerinin artması. Türk Sağlık Sistemi, tedavi edici hizmetlerin temini ve sürdürülmesi; Sosyal Sigorta Sistemi de hastalık sigortası ödemeleri bakımından yeterlilik seviyesi yüksek bir sistemdir. Tedavi süresi ve ödenekler için zaman kısıtı olmaması mevcut yasal düzenlemeleri yeterli kılmaktadır.
2-Gelirleri azaltıcı etkisi: Korkulan ve endişe duyulması gereken alan da burasıdır. Çünkü normal dönem giderlerine ilaveten virüs dolayısıyla artan giderleri karşılamak için kaynak ihtiyacı artacaktır. Türk Sosyal Sigorta Sistemi’nin de zayıf yönünü kaynak yaratma kapasitesi oluşturmaktadır.”
EN ETKİLİ MÜCADELE ARACI: İŞSİZLİK SİGORTASI
Kriz döneminin kısa dönemde en etkili mücadele aracının işsizlik sigortası olduğunun altını çizen Alper, “Türkiye’nin en büyük şanslarından biri 20’inci yılına giren bir işsizlik sigortasının olması ve fon yaratma kapasitesinin bulunmasıdır. Hızlı ve doğru olarak İşsizlik Sigortası uygulamaları devreye konulmuş, hatta hız kazanma şartlarını kolaylaştıran yasal düzenleme de yapılmıştır. İşkur 2020 Şubat ayı bültenine göre 592 bin 810 kişi işsizlik ödeneği almaktadır. Bu sayı yetersiz olmakla birlikte bu dönemde arzu edilen işsizlik ödeneği alan sayısını artırmak değildir” dedi.
ÖNEMLİ OLAN KİŞİNİN İŞİNİ KAYBETMEDEN KORUMAK
Burada önemli olanın kişilerin işini kaybetmeden korumak olduğunu vurgulayan Alper, İşsizlik Sigortası Kanunu’nun bunu sağlayacak tedbirlere sahip olduğunu söyledi. Şu ana kadar bu araçların yetersiz hatta hiç kullanılmamış olduğuna değinen Alper, “Nitekim, Kısa çalışma ödemesi Şubat 2020’de yararlanan kişi sayısı yalnızca 17 bin 862 kişidir. Yarım çalışma ödemesi Şubat 2020’de yalnızca bin 991 kişidir. Ücret garanti fonu Şubat 2020’de yalnızca bin 430 kişidir. Şimdi beklenen, işsizlik sigortası yerine kısa çalışma ödeneği başta olmak üzere bu araçların kullanılmasıdır. 23 Mart 2020’de başlayan başvuruların ilk sonuçları bir değerlendirme yapma imkanı verecektir” diye konuştu.
İŞSİZLİK SİGORTASI İÇİN DE YAPILABİLİR
Torba yasa ile kısa çalışma ödeneğine hak kazanma şartlarının kolaylaştırılmasının başvuru sayısını ve yararlanan sayısını artıracağını söyleyen Alper, bu değişikliği geçici bir süre için İşsizlik Sigortası için de yapmanın isabetli olacağını savundu.
TÜRK METAL SENDİKASI ÖRNEK OLDU
Yukarıda saydığı tedbirlerin çalışanın işini kaybetmesini önlemeye yönelik düzenlemeler olduğunu belirten Alper, bu noktada Türk Metal Sendikası’nın girişimini diğer sendikalar tarafından kendi sektörleri için geliştirilerek uygulanması tavsiyesinde bulundu.