Güncelleme Tarihi:
DEPREMİN ilk anlarından itibaren duyarlılığın oluştuğu Bursa’da pek çok ekip, deprem bölgelerine giderek arama kurtarma çalışmalarında etkin rol aldı. Bursa’ya gelen depremzedeler için ise belediyelerin, gayrimenkul firmalarının ve gönüllülerinin yer aldığı eksende barınacakları evler hazırlandı. Birçok noktada depremzedeler için özel mağazalar kurulurken, enkazdan kurtarılan hayvanların bakımları da sağlandı. Bursa, depremzedeler için adeta tek yürek olurken, ulaşım da depremzedeler için ücretsiz hale getirildi. Belediyelerin kurslarındaki kadınlar, depremzedeler için giysiler ve ihtiyaç malzemelerini üretirken, üniversite ve spor noktasında kurslar da depremzedelere ücretsiz olarak açıldı. Hürriyet Bursa, Bursa’da yer alan depremzedeler için yapılan çalışmaları derledi.
BARINMA İHTİYAÇLARI GİDERİLDİ
YAŞANAN deprem felaketinin ardından ilk öncelik olarak barınma ihtiyacı öne çıktı. Kısa sürede organize olan Bursa’daki belediyeler, sivil toplum kuruluşları, gayrimenkul kuruluşları ve sosyal medyadan yapılan duyurularla iletişime geçen gönüllüler, pek çok depremzedenin sıcak bir yuvaya kavuşmasına vesile oldu. Nilüfer Belediyesi ‘Evim Evin Olsun’, İnegöl Belediyesi ise ‘Kardeş Ev’ projelerini hayata geçirirken, depremzedelerin barınma ihtiyaçları giderildi. Orhaneli Belediyesi de, depremzedelere 150 ev verileceğini duyurdu. Sosyal medya üzerinden yapılan duyurular ile de Bursalılar kenetlenirken, birçok aileye geçici ve kalıcı olmak üzere evler tahsis edildi.
ÜCRETSİZ ULAŞIM
BÜYÜKŞEHİR Belediyesi, depremzedelerin şehir içi ulaşımları için ‘Kardeş Kart’ uygulamasını devreye aldı. Uygulamaya başlayan ‘Kardeş Kart’ ile Bursa’ya gelen depremzedeler şehir içi ayakta yolcu taşıyan tüm otobüs ve metro hatlarında günlük 6 binişi ücretsiz yapabilecek. Uygulamadan yararlanmak isteyenler, ‘Kardeş Kart’larını Burulaş’ın tüm kart ofislerinden alabiliyor. Ayrıca deprem bölgesinde gönüllü olarak çalışmak üzere AFAD’dan akreditasyon alan herkes, BBBUS ile İstanbul’daki havaalanlarına ücretsiz taşınırken, kente dönüşleri de sağlandı.
MAĞAZALAR KURULDU
ATATÜRK Kongre ve Kültür Merkezi’nin sergi salonları Bursa’ya gelen deprem mağdurları için mağazaya dönüştürüldü. Gerek akrabalarının yanına yerleşmek gerekse de hayata yeni bir başlangıç yapabilmek için Bursa’ya gelen afetzedeler için, gönüllüler tarafından getirilen yeni eşyalar burada yaş gruplarına ve bedenlerine göre asıldı. Ayrıca Nilüfer, Gemlik ve İnegöl ilçelerinde de aynı amaçla kurulan mağazalarla depremzedelere yardım eli uzatıldı.
ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK KURSU
BÜYÜKŞEHİR Belediyesi, BUSMEK’in ücretsiz üniversite hazırlık kurslarının kapılarını depremzede gençlere açtı. Uzman eğitmenler gözetiminde küçük depremzedelere psikolojik destek sağlanırken, Sanat ve Meslek Eğitim Kursları kapsamında düzenlenen ücretsiz eğitim kursları, lise mezunu olan depremzede gençlere açıldı. Afete rağmen üniversite hazırlığına devam etmek isteyen gençler, ücretsiz kurslardan yararlanmak için BUSMEK’in Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki yönetim ofisinden veya 0 (224) 254 30 30 numaralı telefondan kayıt yaptırabilecek.
SAĞLIK HİZMETİ
BURSA Tabip Odası deprem bölgesinden Bursa’ya gelen depremzedeler için gönüllü olarak muayenehanelerinde ücretsiz sağlık hizmeti veren hekimlerin bilgilerini paylaştı. Ayrıca depremden zarar gören tıp fakültesi öğrencilerine de burs desteğinde bulunabilmek için burs seferberliği düzenlendi.
TOFAŞ’TAN BASKETBOL EĞİTİMİ
DEPREMZEDELERİN spor imkanı için de TOFAŞ Spor Kulübü harekete geçti. Kulüp, depremzede çocuklara TOFAŞ Spor Okulları’nda yüzde 100 burslu basketbol eğitiminin verileceğini açıkladı.