Güncelleme Tarihi:
MÜGE ERGİN ÇALLI: MİMAR
Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
1981 doğumluyum. Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Bölümü mezunuyum. 2005 yılından bu yana babam Mimar Osman Ergin ile birlikte aile şirketimizin hayata geçirdiği projelerde aktif olarak görev yapıyorum. Evliyim, Defne ve Mine isimli iki kız çocuk annesiyim.
Pandemi süreci, sizi özelinizde nasıl etkiledi? Hayatınızda neler değişti?
COVID-19 ile birlikte özellikle ilk aylarda eğitimin online olarak gerçekleşmeye başlaması, sokağa çıkma kısıtlamaları, sosyal hayata ilişkin zorunlu sınırlamalar herkes gibi benim düzenimde de farklılıklar yarattı. Evde ailemle daha çok vakit geçirme fırsatını vermesi benim açımdan avantaj oldu.
AKTİVİTELER KEYİFLİYDİ
Uzun yıllardır devam eden yoğun iş temposu içinde fırsat bulamadığım konular için bana şans sundu. Kitap okumak, film izlemek, çocuklarla birlikte evde aktiviteler yapmak keyifliydi. Yazın gelişiyle gevşeyen kurallar sonrası şimdi tekrar benzer düzene geçiş başladı ve ben bu süreci de en iyi şekilde değerlendirmeyi planlıyorum.
‘Yeni Normal’ sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz? Birey olarak gerekli özeni gösteriyor muyuz?
Pandeminin toplumumuza özellikle hijyen ve sağlıklı beslenme konusunda pek çok şey öğrettiğine inanıyorum. Yeni Normal yeni bir düzeni getirdi beraberinde. Hassasiyetler değişti. Ben bu anlamda zaten titiz bir yapıya sahiptim ama bu vesileyle toplumdaki tüm bireylerin kişilikleri çerçevesinde eski alışkanlıklarına göre biraz daha özenli davranmaya gayret ettiklerine inanıyorum.
Koronavirüsten sonra teknolojik ve ekonomik gelişmelerle yeni bir dünyaya adım adım atacağımız çok sık konuşuluyor. Sizin bu konudaki düşünceleriniz ne?
Koronavirüs iş dünyasında da çok belirgin değişiklikleri beraberinde getirdi. Bunlardan en önemlisinin evden çalışma konusu olduğunu düşünüyorum. Online toplantılar, eğitimler; pek çok iş kolu için normalleşti. Maliyet avantajları çerçevesinde bundan sonra da pek çok işletme için bu durumun standartlaşacağını tahmin ediyorum. Alışverişler bile online yapılıyor artık. Ticaretin şekli değişti. Bunun pek çok sektör için yatırım hedeflerini de değiştirdiğine ve değiştireceğine inanıyorum.
Sizce kadınların iş hayatındaki yerini arttırmak amacıyla neler yapılabilir?
Kadınların girişimciliği, kadın istihdamını arttırmaya yönelik hem hükümetin hem de sivil toplum kuruluşlarının gerçekleştirdiği çalışmalar bu konuda farkındalık oluşumunu her geçen gün arttırıyor. Bu anlamda hem kredi ve hibe hem de eğitim anlamında verilecek desteklerle özellikle girişimciliğin önümüzdeki dönemde daha da artacağını düşünüyorum.
Pandemi sürecinde, İnternet üzerinden yapılan canlı yayınlarla ilgili neler söylemek istersiniz?
Pandeminin hayatımıza yoğunlukla kattığı önemli yeniliklerden biri canlı yayınlar. Ancak; avantajları da dezavantajları da olduğunu düşünüyorum. Çünkü; bu vesileyle herkes her konuda konuşur hale de geldi. Yeterli mi, yetkin mi, sorgulanmadan. Ben kendi adıma fayda sağlayacağını düşündüğüm veya keyif aldığım yayınlara katıldım bu süreçte. Konunun ilgi alanlarını geliştirmek isteyenler için fırsatlar sunduğunu düşünüyorum. Mesela normal zamanda vakit bulup ilgilenemediğim pek çok konuda fikir sahibi olmak, farklı bakış açıları kazanmak anlamında faydasını gördüm canlı yayınların diyebilirim.
‘YENİ BALAT SOSYAL YAŞAM MERKEZİ OLACAK’
Mimarlık; yapı yapma sanatı ve bilimidir. Antik yazarlardan mimar ve mühendis Vitruvius birinci kitabında; mimarlığın geometri, tarih, felsefe, edebiyat, müzik, tıp, astronomi ile ilgisi bulunduğunu, dolayısıyla bireyin bu bilgilerle yetiştikten sonra mimar olduğunu öne sürebileceğini vurgular. Pek çok farklı disiplinden bilgi ile harmanlanan eğitim süreci sonunda yetişen ve kendisini sürekli geliştiren her mimar, sahip olduğu farklı bakış açısıyla toplumdaki yerini tanımlar. Projeden uygulamaya uzun soluklu bir sürecin sonunda beklentileri karşılayan bir yapı inşaasına imza atmak son derece güçlü duygular oluşturuyor insanda.
Ergin Concept Konut ve Yaşam Sokağı Projesi’yle ilgi neler söylemek istersiniz?
Ergin Concept, babam Mimar Osman Ergin ile birlikte hayata geçirdiğimiz bir kompleks proje oldu. 163 daire ve 35 işletmeden oluşan Ergin Concept, “Yeni Balat” olarak tanımlanan bölgenin en yeni projesi. Balat Ormanı ile Ergin Evler arasında, 18 dönüm arazi üzerinde inşa ettik projeyi. Hedefimiz ise; yaşamı kolaylaştırmak. Ergin Concept’de konutlarda yaşayanlar mağaza ve dükkanlardan rahatça alışveriş yapıp evlerine çıkabilecekler. Hemen alt katta yer alacak restoran ve kafelerden lezzetleri evlerine getirebilecekler veya bu mekanlar da yiyip içebilecekler. Pencerelerini açtıklarında mis gibi bir orman havasını soluyabilecekler, modern tasarım ve güzel bir peyzaj ile keyifli yaşayacaklar. Her blok girişinde yer alan güvenlik görevlileri sayesinde huzurla uyuyacaklar. Etkinlikleri ve enerjisi ile canlı bir sosyal yaşama kavuşacaklar.
ALIŞVERİŞ NOKTALARI
Kontrollü bir marka karması ile her türlü günlük ihtiyaca cevap verebilecek tarzda dükkanlardan oluşan Yaşam Sokağı’nda; Meme içme mekanları, alışveriş dükkanları, özel tasarım ev dekorasyon ürünleri, oyuncakçı, eczane, kuru temizleme gibi alternatif alışveriş noktaları bulunuyor.
SON DÜZENLEMELER
Binaları çepeçevre saran yapılanması ve geniş teraslarıyla dükkanlar, hem proje sakinlerine hem de Balat bölgesinde yaşayanlara açık alanda, güvenle yeme-içme ve alışveriş konforunu sunuyor.
Bursa’da 100 dönümlük alanda hayata geçirdiğimiz butik projemiz Ergin Evler’den sonra, bu projeyi de tamamlamanın hazzını yaşıyoruz. Son düzenlemeleri yapıyoruz artık. Geniş açık otopark alanı, birinde çocuk oyun parkı bulunurken diğeri 1.5 dönümlük etkinlik alanı olacak iki ayrı meydanı ile proje Yeni Balat’ın sosyal yaşam merkezi olacak.
Rahat bir yaşam yanında sağlam yapıların önemi de tartışılmaz. Günümüz teknolojisi, malzeme kalitesi ve mühendislik olanakları sonuna kadar değerlendirilerek yapılan sağlam ve güvenli yapısı ile ev sahiplerine hazırlıyoruz. Marketten eve kolayca çıkmak, arabayı park etmek, yerleşmek, acıkınca restorana gitmek, arkadaşlarla görüşmek, çocukları mutlu etmek kısaca her şeye kolayca cevap bulabilmek hedefiyle yola çıktığımız projenin amacı ev sahiplerine huzurlu bir yaşam imkanı sunmak.
Yaşamı kolaylaştıran ve insan hayatına dokunan bir mimar olarak, Pandemi sonrası yeni yatırımlar yapmayı düşünüyor musunuz? Bu konuda planlar, projeler var mı?
Yeni yatırım planları elbet olur ancak bu arada yeni yıla farklı alanda yeni bir yatırımla giriyoruz. Yine benim gibi mimar olan arkadaşım Sinem Erenus Muhtar ile birlikte Ergin Concept Yaşam Sokağı’nda Hofa’yı hayata geçiriyoruz. Ev için dekorasyona yönelik farklı formda çok sayıda tasarım ürününü son kullanıcıyla buluşturacağımız Hofa’nın Bursa’da fark yaratmasını hedefliyor ve bu anlamda çalışmalarımızı son hızla sürdürüyoruz.
‘DÜNYA ÇAPINDA BİR MARKA OLMAK İSTİYORUZ’
Biraz hayallerinizden bahsedelim. Kendinizle ilgili hayalleriniz nelerdir?
Ben; hem aile düzenini hem de işini çok önemseyen bir yapıya sahibim. Tabi ki kendim için özellikle iş anlamında bugüne kadar süren “iyi” bilinirliği sürdürmek daha da güçlendirmek hayalini taşıyorum. HOFA aileden bağımsız, bireysel bir girişim.
Ve ortağımla birlikte HOFA markasıyla da fark yaratacağımıza inanıyorum. Sadece Bursa ile sınırlı kalmayıp, ülke hatta dünya çapında bir marka olmak hayalimiz var mesela. Çocuklarımla ilgili hayallerim var. Onların eğitimleri, gelecekleriyle ilgili. Gezmeyi çok seviyorum. Eşimle, arkadaşlarımla birlikte gezip görmek istediğim çok sayıda ülke, şehir var daha, “yeni normal” in izin verdiği boyutlarda.
Herkesin yakındığı ‘zamanım yok kavramı’ hakkında düşünceleriniz?
Planlı yaşamak bu kavramı alt etmenizi sağlıyor. Çok yoğun tempoda çalışıyor olmama rağmen planlı yaşayarak her şeye yetişebiliyorum. Burada sadece sabah erken kalkmanın önemini vurgulamak istiyorum.
Son olarak tatil planlarınızda virüs nedeniyle değişiklik yaptınız mı?
Bu yıl henüz bir plan yapmadık tatil için. Ama “yeni normal” düzeni çerçevesinde bu yıl da tatil yapabileceğimizi düşünüyorum.