Güncelleme Tarihi:
Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Gülmez, 2020’nin başından beri dünya ekonomisini sarsan koronavirüs salgınının, Mart ayından itibaren Türkiye’yi hem sosyal, hem de ekonomik anlamda olumsuz etkilediğini söyledi.
Üretimin ve iş yaşamının aksadığını belirten Gülmez, Nisan ayında salgından kaynaklı keskin bir düşüş yaşandığını hatırlattı. Bu düşüşün ihracat hacmini etkilediğini vurgulayan Gülmez, “Çünkü salgın, özellikle Avrupa ülkelerinde, talebin azalmasına, sipariş iptallerine, dolayısıyla uluslararası pazarın daralmasına sebep oldu. Yaşanan bu süreçte, ihracat yapan firmalar, imalatını gerçekleştirdikleri baz ürünlerin Avrupa’da üretilmesinden ve üretimin durmasından kaynaklanan tedarik sıkıntıları yaşadı. Tedarik etmeleri gereken hammadde ve yarı mamul madde fiyatlarının fahiş düzeye yükselmesi, yurt dışına sevkıyatın zaman ve maliyet açısından güçlük yaratması, firmaların ihracat potansiyelini aşağı çekti” diye konuştu.
BURSA OTOMOTİV VE TEKSTİLİN KALBİ
Bursa’nın otomotiv ve tekstil sektörlerinin kalbi olduğunu belirten NOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Erol Gülmez, ihracat hacminin çok yüksek olduğu sanayi kentlerinden birisi olduğunu hatırlattı. Koronavirüsten kent ekonomisinin de etkilendiğini ifade eden Gülmez, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Örneğin, sokağa çıkma yasağında bazı firmalara özel izin veriliyor, bu firmaların da ihracata ürün yetiştiren firmalar olması koşulu aranıyordu. Bir anlamda bu firmaların yasaktan etkilenmemesi sağlanıyordu. Bu uygulamayı olumlu buluyorum. Tabi burada çalışanlar için de gerekli sağlık tedbirlerinin alınması gerekiyor. Öte yandan, yaşamakta olduğumuz pandemi sona erdiğinde ihracatın toparlanması için ihracat yapan firmaların desteklenmesi gerekiyor.”
DEVLET DESTEĞİ GENİŞLETİLEBİLİR
Uluslararası alanda rekabet etme gücünün toparlanması, gümrük gibi prosedürler için vergisel düzenlemeler yapılabileceğine işaret eden Gülmez, ihracat yapan firmaların yurt dışında müşteri bulabilmesi ve bağlantılarını iş anlaşmalarına dönüştürülebilmesi için yurt dışı fuar çalışmalarına verilen devlet desteğinin genişletilebileceğini söyledi.
HEP BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ
Pandemi öncesi başlattıkları Ur-Ge çalışmalarının, normalleşme sürecinden sonra hız kazanacağını belirten Gülmez, “Ur-Ge projesiyle firmaların eğitim, danışmanlık, yurt dışı faaliyetleri, alım heyetleri ve bireysel danışmanlık faaliyetlerine devlet teşviki almasını sağlayarak, rekabet gücümüzü ve ihracat potansiyelimizi yükseltmeyi amaçlıyoruz. Firmalarımızın yurt dışı pazarlarına erişimi için çabalayacağız. Firmalarımızın da ihracatta yaşanan olumsuzluklardan sonra buna ilgi göstereceğini düşünüyorum. Kısa zamanda toparlanacak; üretim ve ihracat potansiyelimizin olduğuna inanıyorum. Hep birlikte başaracağız” dedi.