Güncelleme Tarihi:
OTEL DOLULUK ORANLARININ ARTMASINI BEKLİYORUZ
Güney Marmara Turizm Otelciler Birliği (GÜMTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Yazıcı, 15 Haziran itibariyle küçük de olsa hareketlenmelerin başladığını belirterek, 1 Temmuz itibariyle bu hareketliliğin ivme kazanacağını kaydetti. Şu anda doluluk oranlarının yüzde 35’leri bulduğunu açıklayan Yazıcı, “Bu doluluk oranlarının Temmuz ve Ağustos’ta yüzde 45’lere çıkmasını öngörüyoruz. Ağustos sonrasını da şu anda izliyoruz” dedi.
SAAT KISITLAMASININ KALKMASI BİZİM İÇİN ÖNEMLİYDİ
15 Haziran’dan itibaren kısıtlamalı şekilde düğünleri yapmaya başladıklarını anlatan Yazıcı, “Saat, müzik ve metrekareye göre kişi sayısı kısıtlaması ile başladık. 1 Temmuz itibariyle bu alanda ivme kazanacak. Takdir edersin ki şehir otellerinin banket, düğün, dernek, toplantı organizasyonlarında cirolarının yüzde 50’sini kapsamakta. Dolayısıyla bu açıdan bu organizasyonları özellikle 1 Temmuz itibariyle saat kısıtlamasının ortadan kaldırarak yapmak bizim için önem arz ediyor” diye konuştu.
HABERLER ETKİLİ
Misafirlerin genelinin kısa zamanlar içinde rezervasyon yaptırıp, uzun dönemli konaklamalar gerçekleştirebildiklerini söyleyen Yazıcı, “Burada biraz da Türkiye’den gelen haberlerin etkisi oluyor. Ortadoğu yine her zamanki gibi yazın birinci pazarımız” diye konuştu.
TERMAL, İŞ VE KÜLTÜR TURİZMİ
Geleceğe umutla baktıklarını açıklayan Yazıcı, aşılanmanın artığını belirterek, bu durumun iç turizmde de termal kenti Bursa’ya akışı hızlandıracağını kaydetti. İş turizminin Bursa için vazgeçilmez bir pasta payı oluşturduğunu kaydeden Yazıcı, “Fabrikalar, işletmeler; tekstil, otomotiv, inşaat, makine gibi iş turizmini destekleyen sektörler katkı sunuyor. Konaklama, toplantı, yiyecek, içecek sektörlerine desteği olan bu sektörlerin Eylül ayı ile itibariyle devam etmesi öncelikle arzu ve isteğimiz. Sanayi kuvvetli olunca iş turizm pasta payını artırıyor. Özellikle kültür turlarının bu yıl içinde başlayacağını çok öngörmüyoruz. Kültür turları da Bursa için çok önemli pasta payı. İş turizminin gelişmesi bize özellikle kültür turlarından kaybettiğimiz bölümü telafi etmemiz açısından büyük önem arz ediyor” dedi.
ULUDAĞ’DA GÜZEL BİR SEZON BEKLİYORUZ
COVİD-19 TEDBİRLERİNE HARFİYEN UYULMALI
Faaliyete geçen otellerin bakanlığın geliştirdiği covid-19 tedbirlerine harfiyen uymaları çağrısında bulunan Yazıcı, misafirlerini de uymalarını çok önemsediklerinin altını çizdi. Gerekli yönlendirmelerle misafirleri otellerde bilinçlendirmeye davet ettiklerini belirten Yazıcı, “Misafirlerimizin de bilinçli hareket etmesi işimizi kolaylaştıracaktır. Bu aşamada aşılamaya çok güvenmeden; mesafenin korunması, maskenin devam etmesi ve uyarılara uyulması tüm hizmet sektörleri için büyük önem arz ediyor” dedi.
DOLULUK İSTEDİĞİMİZ ORANLARDA DEĞİL
SEKTÖRÜ TEHDİT EDEN GELİŞMELER
Hizmet sektöründe çalışan personelin bir kısmının bu süreçte memleketlerine geri döndüğünü hatırlatan Yazıcı, memleketine dönmeyip kalarak, farklı iş kollarına adapte olmaya çalışan personellerin de bulunduğunu kaydetti. Bundan sonraki süreçte ilk olarak deneyimli personelin tekrar sektöre kazandırılmasının önemine işaret eden Yazıcı, mevcut doluluk oranları geri kazanıldığında yaklaşık 1,5 yıldır evinde oturan personelin tekrar işine adapte etmeye çalışacaklarını açıkladı. Otellerin bu aşamada zorluk çekeceğini düşündüğünü aktaran Yazıcı, “Bu tehdit önümüzdeki süreçte var. Çünkü bir ay veya iki ay sonrasını öngöremiyoruz. Oteller yüzde 70-80 doluyum diyemiyor. Özellikle konaklama sektöründe öngörülemeyen bir ay en zor aydır. Malzeme, iş, personel planlamalarından geri kaldığımız bu dönemde personelimize de çok bir şey vaat edemiyoruz. Bu açıdan baktığımızda zor dönem henüz bitmiş değil. Planlama, bütçeleme, öngörme konuları hala büyük soru işareti olarak önümüzde duruyor” dedi.
CANLANMA YETERLİ OLMAYACAKTIR
VARYANT ENDİŞESİ
Yaz döneminde iç turizmin ağırlıklı olacağını söyleyen Güleç, “Aşılanma sürecinin hızlanması, iç turizmde artışa sebep verecektir. Dış turizm açısından çok verimli bir yıl olmayacaktır. Sonbahar ve kış ayları için öngörü de bulunmak çok zor. Umut ederek aşılanmanın artışı ile olumlu olacağı inancında olmak istiyoruz. Ancak Covid-19 farklı varyantlar söz konusu... Bu durumda kış ve sonbaharı geçtiğiniz yıl gibi kapalı geçirme söz konusu olabilir” dedi.
KAYIP YIL OLACAK
Beklentilerini de dile getiren Güleç, “Sağlanan destekleri ben destek olarak değerlendirmiyorum. Son destek nefes kredisi oldu. Borç içinde olan turizm yatırımcısı, var olan borçlarını gene bir borç ile kapamaya çalışacak. Üstelik yüksek faiz ile… Kısa çalışmanın uzatılması, kredi yerine hibe verilmesi ve geçmiş dönemde oluşan borçların faiz işlenmeden ertelenmesi gerekli. Turizm ise bu yaz yakalanacak potansiyel, işletmecilerin rutin maliyetlerini çıkarması, bugüne kadar edinilen borçlarını kapaması açısından yeterli gelmeyecektir. Bir önceki yazımızda dile getirdiğim gibi kayıp bir yıl yaşamaktayız. Bu yaz dönemi kötünün iyisi olacaktır” diye konuştu.
GÜMTOB’DAN ELDE EDİLEN VERİLERE GÖRE KENTİMİZE GELEN YABANCI TURİSTLER:
HAZİRAN: Kuveyt, Ürdün, Almanya, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri
TEMMUZ: Kuveyt, Katar, Almanya, Amerika, Lübnan
AĞUSTOS: Kuveyt, Amerika, Katar, Suudi Arabistan, Belçika
GÜMTOB’DAN ELDE EDİLEN VERİLERE GÖRE KENTİMİZE GELEN YERLİ TURİSTLER:
HAZİRAN, TEMMUZ VE AĞUSTOS: İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Eskişehir.