Güncelleme Tarihi:
BURSA (DHA)-BURSA'da Nilüfer Belediyesi, 2016 Yılın Yazarı Yaşar Kemal etkinliklerini, "Bir Edebiyat Adası: Yaşar Kemal Sempozyumu" ile sonlandırıyor. Yaşar Kemal'in tüm yönleriyle ele alındığı sempozyumun açılışında konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Yaşar Kemal'e bir yılı adamak onurdu" dedi.
Nilüfer Belediyesi, Türkçenin Yaşar Kemal'e teşekkürünü bir eyleme dönüştürmek amacıyla 2016 yılında yaptıkları etkinlikleri, "Bir Edebiyat Adası: Yaşar Kemal Sempozyumu" ile tamamlıyor. Yaşar Kemal'in hayatının ele alındığı sempozyum Nazım Hikmet Kültürevi'nde başladı. İki gün sürecek sempozyumun açılış törenine Nilüfer 'in CHP'li Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Yaşar Kemal'in eşi Ayşe Semiha Baban, çok sayıda yazar ve kitap sever katıldı.
Livaneli Orkestrası'nın dinletisi ile başlayan sempozyumun açılış konuşmasını Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey yaptı. Usta yazar Yaşar Kemal'i “Bu topraklarda yetişen en önemli yazar" olarak nitelendiren Bozbey, “Yılın Yazarı etkinliklerimizin üçüncü yılını, büyük usta Yaşar Kemal'e ayırdık. Yıl boyunca onlarca etkinlikle, binlerce kişiye ulaştık. Bizim açımızdan Yaşar Kemal'e bir yılı adamak büyük onurdu. Türkçenin usta yazarına bir teşekkür borcumuz var" diye konuştu.
BİR YILDA 60 ETKİNLİK
Konuşmasında, Yaşar Kemal'in “Yaşam umutsuzluktan umut üretmektir. İnsan umutsuzluktan umut üreterek bugüne kadar gelmiştir" sözünü aktaran Bozbey, “Yaşar Kemal, aynı zamanda 'umut' kelimesini de Türkçemize kazandıran isimdir. Yıl boyunca 60'a yakın etkinlikle Yaşar Kemal'i mercek altına aldık, bu oturumlarda 5 bini aşkın okura ulaştık. Röportaj, Yaratıcı Okuma, Yaratıcı Yazma, Karikatür, Resimleme Atölyeleri'nde çocuk ve gençlerimize Yaşar Kemal'i tanıtıldı. Her hafta kütüphanelerimizde Yaşar Kemal ve eserleri öğrencilerimize anlatıldı. “Anılarda Yaşar Kemal', 'Yaşar Kemal'le Edebi Yolcuğumuz', 'Edebiyatta İzler ve Etkilerde Yaşar Kemal', 'Edebiyattan Sinemaya Yaşar Kemal' gibi başlıklarda düzenlenen söyleşilerde usta yazarı dostlarından daha yakından dinleme fırsatı bulduk. Bursa Liselerarası Kitap Kapağı Tasarım Yarışması'na da tam 640 tasarımla başvuruda bulunan liselileri gençlerimiz Yaşar Kemal'e sahip çıktıklarını gösterdiler. Onun anısına düzenlediğimiz öykü yarışmasına da Türkiye'nin dört bir yanından ve yurtdışından 562 kişi, toplam bin 124 öyküyle katıldı. 'Dağlar, insanlar, ölüm bile yorulduysa, en güzel şiir barıştır' diyen Yaşar Kemal'in adını 'Barış ve Kardeşlik Ormanı'na vererek onu bir nevi ölümsüzleştirmenin yolunu bulmaya çalıştık. Onun doğayı ve insanı kucaklayan anlayışına Nilüfer'den bir selam gönderdik. 'Kuşlar da Gitti' romanından ilham alarak kuş gözlem günü düzenledik, eşsiz yazınsal ustalığı ve mücadeleyle geçen yaşamının anısına PTT ile işbirliğiyle yaparak pullar bastırdık. İnanıyorum ki onu okuyan nesillere, tüm bu etkinliklerimizle yenilerini de kazandırdık" dedi.
ÖZDEMİR İNCE: YAŞAR KEMAL TÜRKİYE'DİR
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in konuşmasının ardından Gazeteci, Şair ve Yazar Özdemir İnce de 25 yıl önce Gösteri Dergisi için kaleme aldığı “Yaşar Kemal Türkiye'dirö"adlı yazısı üzerine konuştu. İnce, “Yaşar Kemal hakkında bir kitap olacak kadar yazı yazdım ve bu yazdığım yazılardan biri de 'Yaşar Kemal Türkiye'dir'. Yaklaşık 25 yıl önce Yaşar Kemal hakkında yazdıklarımla şimdiki yazdıklarım arasında herhangi bir çelişki yok. Yaşar Kemal öyle bir yazardır ki hiç bir şey yazmasa 50 yıl sonra yazılacak kitaplarla yarışacak durumdadır." diye konuştu.