MS hastasına Türkiye’de ilk kez “Alemtuzumab” tedavisi uygulandı

Güncelleme Tarihi:

MS hastasına Türkiye’de ilk kez “Alemtuzumab” tedavisi uygulandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2017 15:34

MS hastasına Türkiye’de ilk kez “Alemtuzumab” tedavisi uygulandı

Haberin Devamı

BURSA, (DHA)- ULUDAĞ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji bölümünde tedavi gören 37 yaşındaki bir Multipl Skleroz (MS) hastasına Sağlık Bakanlığı'ndan alınan özel izinle Türkiye’de ilk kez 'Alemtuzumab' tedavisi başarıyla uygulandı. İkinci ve üçüncü basamak tedavide kullanılan yöntemle hastalıklı hücreler yok edilerek, yeni sağlıklı hücre yapımı hızlandırılıyor. Birinci yıl 5 gün serumlu tedavi gören hasta 1 yıl sonra 3 günlük tedavi görmesinin ardından 5 yıl boyunca hiçbir tedaviye ihtiyaç kalmıyor. 
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Ömer Faruk Turan, dünya genelinde kabul  gören Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanan ancak Türkiye’de henüz izin verilmeyen Alemtuzumab (Lemtrada) tedavisini,  Sağlık Bakanlığı’ndan özel izin alarak uyguladı. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Faruk Turan,  elde edilen bu başarının mevcut tedavilerle iyileşemeyen hastalar için umut verici olduğunu söyledi. Bu tedaviyi sorunsuz bir şekilde uyguladıkları için mutluluk duyduklarını ifade eden Prof.Dr. Turan, şöyle dedi:
"Yüksek hastalık aktivitesi olan ve mevcut  tedavilere cevap vermeyen  hastalar için yeni bir seçenek  olmuştur. Endikasyon dışı başvurumuzu kabul eden ve bu ilaca ulaşmamızı sağlayan  Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumuna  göstermiş olduğu iyi niyet ve çabalara da teşekkür ederim.”
HER MS  HASTASINA UYGULANAMIYOR
Alemtuzumab tedavisiyle ilgili bilgi veren Prof. Dr. Ömer Faruk Turan,  tedavinin her MS hastasına uygulanamayacağının altını çizerek, şunları söyledi:
“Alemtuzumab, dünyada iyi  MS merkezlerinde yavaş yavaş uygulanmaya başlanmıştır. Alemtuzumab’ın (Lemtrada),  tedavi  ve takibinin mutlaka uzman ekipler tarafından 3’üncü  basamak MS merkezlerinde uygulanması gerekiyor. Ülkemizde ruhsat başvurusu yapılmış, Sağlık Bakanlığının onayı beklenmektedir. Henüz geri ödeme kapsamına girmemiş bir ilaçtır. Yüksek MS hastalık aktivitesi gösteren, mevcut tedaviler karşın iyileşmeyen  seçilmiş hastalarda kullanılmaktadır. Yeni tanı konmuş hastalara uygun değildir. Birinci ve ikinci basmak tedavilerinden   fayda görmeyen hastalara ve yan etki veya özel nedenlerle kullanılmayan hastalarda uygulanmaktadır. Alemtuzumab’ın ülkemizde 2.veya 3.basamak tedavide yer almasını bekliyoruz. Bu yöntemle birinci yıl 5 gün serumlu tedavi yapılıyor. Bir yıl sonra 3 günlük tedavinin ardından hasta 5 yıl boyunca hiçbir tedaviye ihtiyaç duymuyor. Bu tedavi yöntemi uygulanan hastada mevcut bağışıklık sistemi inanılmaz derecede baskılanıp, yeni hücre yapımı hızlandırılıyor. Böylece ataklar azalırken, hastalık seyri yavaşlıyor ve beyin MR görüntüleri de büyük ölçüde düzeliyor.” 
4 HASTA BEKLİYOR 
Prof. Dr. Turan, bu tedaviye ihtiyacı olan dört hasta için daha endikasyon dışı  başvuru yapacaklarını ve Bakanlıkça izin verildiği takdirde tedavilerine başlayacaklarını bildirdi.
Lenfoma tedavisinde de kullanılan Alemtuzumab  “monoklonal antikor” olarak ifade edilen yüksek teknoloji ürünü bir ilaç. İlk monoklonal antikor teknolojisini geliştiren üç bilim adamına Nobel ödülü kazandırmıştı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!