'Uludağ'lı öğrencilere TÜBİTAK’tan Türkiye birinciliği ödülü

Güncelleme Tarihi:

Uludağlı öğrencilere TÜBİTAK’tan Türkiye birinciliği ödülü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2018 13:44

'Uludağ'lı öğrencilere TÜBİTAK’tan Türkiye birinciliği ödülü

Haberin Devamı

Muammer İRTEM/BURSA,(DHA) - BURSA Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Endüstri Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencileri Hülya Çök, Ali Türk ve Nihan Yeşilkütük tarafından yapılan Otomotiv Endüstrisinde Yedek Parça Planlama Sistematiğinin Kurulması ve Standartlaştırılması projesi TÜBİTAK’ın 2241 Özel Sektöre Yönelik Bitirme Tezleri Yarışması’nda süreç dalında Türkiye birinciliği kazandı.

BUÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü öğretim elemanları Doç. Dr. Ali Yurdun Orbak ve Dr. Seval Ene Yalçın’ın danışmanlığını yürüttüğü 2017-2018 lisans son sınıf öğrencilerinin Bütünleşik Sistem Tasarımı proje gruplarından Hülya Çök, Ali Türk ve Nihan Yeşilkütük’ün hazırladığı “Otomotiv Endüstrisinde Yedek Parça Planlama Sistematiğinin Kurulması ve Standartlaştırılması” başlıklı proje TÜBİTAK’ın 2241-Özel Sektöre Yönelik Bitirme Tezleri Yarışmasında süreç dalında Türkiye Birinciliğini elde etti.

BİRÇOK ÇALIŞMAYI İÇERİSİNDE BARINDIRIYOR

Proje hakkında bilgilendirmede bulunan Doç. Dr. Ali Yurdun Orbak, “Bu projede; mevcut üretim sisteminin analizi ile sorunların tespit edilmesi, tespit edilen sorunlar için sistemsel ve yazılımsal çözüm önerileri sunarak, firmada uygulanabilir ve aylık ürün teslimatlarına ait hedefin sürekli geliştirilebilir olmasını hedefledik. Bu amaç doğrultusunda da proje grubumuz sırasıyla malzeme planlama için bir Excel makro çalışması, üretim planlama için bir matematiksel model ve sezgisel algoritma çalışması ile kapasite sorunu için de detaylı bir simülasyon çalışması gerçekleştirdi” dedi.

MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ARTIRILDI

Proje sonunda hayata geçirilen yazılım sayesinde çok önemli kazanımlar elde ettiklerini vurgulayan Orbak, “İhtiyaç halinde malzemenin elde bulunmama oranı 2017 yılında %30 iken bu durum 2018 yılında %1,3’e kadar geriledi. Ayrıca, aylık hazırlanan paketleme planına uyum 2017 yılında %50 iken bu oran 2018 yılında % 80’e kadar çıkartıldı. Son olarak aylık teslimat gecikme oranı %94 azaltılarak müşteri memnuniyeti arttırıldı ve firma hedeflerini karşılar duruma getirildi” diye konuştu.

(FOTOĞRAFLI)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!