Güncelleme Tarihi:
Esra TÜRKER/BURSA, (DHA)-BURSA Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği (OİB) tarafından bu yıl “Hareketlilik Ekosisteminde Çözümler” teması ile düzenlenen 10. Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması sonuçlandı. 383 projenin katıldığı yarışmada birinciliğe Steer-By-Wire projesi layık görüldü. Can Acar’ın geliştirdiği ve toplam 140 bin TL’lik büyük ödülün sahibi olan Steer-By-Wire projesi, Türkiye’de ilk kez 5. seviye otonom sürüşü gerçek kılarak sürücüyü yolcuya dönüştürüyor.
Sonucu merakla beklenen yarışmada, ikinciliği HydroBorPEM Fuel Cell Technologies projesi ile alan Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesinden Erhan Demircioğlu 120 bin TL’lik ödülün sahibi olurken, Üçüncü seçilen Advoard Robotics projesinin sahibi ODTÜ’den Pınar Oğuz Ekim de 100 bin TL’lik ödül aldı. Yarışmada, Dereceye giren başarılı proje sahiplerine toplam 500 bin TL ödül verildi. Dereceye girenler ayrıca İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi olanaklarından yararlanarak girişimlerini geliştirme, İTÜ Big Bang sahnesinde yarışma ve otomotiv sanayinin deneyiminden ve geniş ağından faydalanma gibi ayrıcalıklar elde etti.
Yarışmada dördüncülüğü Hibrid Konum Kontrol Sistemleri ile Bursa Uludağ Üniversitesinden Çağatay Karademir alırken, 80 bin TL’lik ödülün de sahibi oldu. Beşinciliğe ise Hologram Görüntüsü ve Yapay Zeka Teknolojisine Sahip Akıllı Araç Asistanı projesi ile Yıldız Teknik Üniversitesinden Serdar Sultanoğlu seçildi ve 60 bin TL ödül kazandı. İlk beş projeye Patent tescil hakkı vereceklerini söyleyen OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Big Bang yolculuklarında OİB olarak kazanan proje sahibine 600 bin TL ödül vereceğiz. Ayrıca, kazanan tüm projelere İTÜ ARI Teknokent ile işbirliğimiz kapsamında, kuluçka hakkı vereceğiz. Aynı zamanda dereceye giren ilk 5 projemiz için Fikri ve Mülkiyet Hakları partnerimiz Adres Patent’ten Patent tescili hakkı vereceğiz. Ve Automechanika partnerliğinde Almanya’da gerçekleştirilecek Automechanika Frankfurt 2022 fuarına ilk 3 yarışmacımızın seyahat ve konaklama masraflarıyla birlikte katılım imkanı sağlayacağız. Ayrıca 18-21 Kasım 2021 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilecek Automechanika Istanbul Plus fuarında ilk 5 finalistimizin, fuar sırasında fiziksel ödül töreni organizasyonuna katılımı ve fuarın e-mobility-startup bölümüne katılarak markalarını ve projelerini tanıtma fırsatı sağlanacak” dedi.
STEER-BY-WIRE PROJESİ, 5. SEVİYE OTONOM SÜRÜŞÜ GERÇEK KILIYOR
Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışmasında birinci seçilen Steer-By-Wire projesi ile direksiyon ile tekerlek arasındaki tüm gereksiz mekanik bağlantılar kaldırılıyor, sensörlerin yanı sıra direksiyona ve direksiyon dişlisine motorlar ekleniyor ve böylece arabalar, uçaklarda olduğu gibi yalnızca dijital bilgi ile sürülüyor. Proje ile direksiyon, araç içerisinde herhangi bir yerde ve herhangi bir şekilde olabiliyor. Araç içerisinde yerden kazanç sağlandığı için, sürücü herhangi bir anda yolcuya dönüşebiliyor. Koltuğun 360 derece döndüğü Steer-by-Wire ile 5. seviye otonom sürüş gerçek kılınıyor. Projesine ilişkin bilgi veren nin sahibi Can Acar, “Rakiplerimizden farkımız, mekanik elemanların kalktığı ve her yerde sürüş iznine sahip ilk Steer-By-Wire’lardan olacak. Tasarlanan bu sistem, otomotiv sanayinin yanında; savunma sanayide ve tarımdaki araçlara da kolaylıkla entegre edilebilir” dedi.
FOTOĞRAFLI