Güncelleme Tarihi:
Ali Osman Sönmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Hüseyin Er, Moda Tasarım Teknolojileri Bölümünde tek kullanımlık 3 katlı cerrahi maske ürettiklerini açıkladı. Moda Tasarım Teknolojileri Öğretmenleri, öğrencileri ve okul personelinin gönüllü olarak üretimde yer aldıklarını belirten Er, öğrencilerin de sokağa çıkma yasağı sürecine kadar özveri ve gönüllülükle destek verdiklerini kaydetti.
Korunma tedbirleri kapsamında Milli Eğitim’den okullarda üretebilecek ürünler konusunda bilgilendirme ve çağrı yapıldığını hatırlatan Er, “Okul yönetimiz ve ilgili alan öğretmenlerimizle yapabileceklerimizi değerlendirdik. 30 Mart 2020 Pazartesi Günü üretime başladık. Başlangıçta hammadde temini konusunda kısa süreli zorluklar yaşandı. İl Milli Eğitim Müdürlüğünün koordinasyonunda, tüm malzemelerin temini sağlandı” dedi.
SEKTÖREL BAĞLANTI KURULDU
Üretim süreci ile ilgili bilgi veren Er, “Cerrahi maske için özel olarak temin edilen kumaş, 3 kat olarak makine tarafından ultrasonik biçimde kullanıma hazır hale getirildi. Paketleme işlemi yapıldı. Ardından ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı. İş planımız, ihtiyaçlar doğrultusunda, okul yönetimi liderliğinde, ilgili alan öğretmenlerimizle birlikte yapıldı. Üretim sürecinde ürün tedariki için sektörel bağlantılar da kurduk” diye konuştu.
Ürünleri öncelikli olarak Sağlık Bakanlığına bağlı hastane ve diğer kuruluşlara ulaştırdıklarını açıklayan Er, bakanlık ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün yönlendirmesi doğrultusunda ihtiyaç duyulan tüm birimlere gönderdiklerini kaydetti.
Bu sürecin dayanışma gücünü arttırdığına işaret eden Er, “Zor zamanlarda hızlıca birlik ve dayanışma içine girdiğimizi tekrar hatırlamış olduk. Öğrencilerimiz için de ayrı bir kazanım oldu. Süreç; ayrıca mesleki ve teknik eğitimin, bir ülkenin kendi kendine yetebilmesi için de önemini ve gerekliliğini gösterdi. Üretim gücü çok değerli. Biz de öğrenci, öğretmen ve yardımcı personelimiz ile bu güce katkı sağlamış olmaktan dolayı çok mutluyuz” dedi.
HİJYEN KOŞULLARI SAĞLANDI
Üretim atölyelerini sürekli dezenfekte ettiklerini söyleyen Er, hijyen koşullarının sağlandığını, çalışanlar arasındaki sosyal mesafenin korunduğunu belirterek, maske ve eldiven ile çalışıldığını açıkladı. Er ayrıca, atölyenin havalandırıldığını ve çalışanların bol su tüketmesinin sağlandığını ekledi.
SEKTÖRLE İŞBİRLİĞİ YAPIP MAKİNE ÜRETİYORUZ
Süreç içinde sadece maske imalatı yapmadıklarını vurgulayan Er, sözlerini şöyle sürdürdü:“Üretimin tam otomatik hale gelmesi için, sektör ile işbirliği yaparak, Makine Teknolojisi ve Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Alanı Öğretmenlerimizin yoğun gayretleriyle maske makinesinin üretimine de başladık. Ciddi bir mesafe kat ettik. Şu an için makinenin çalışır ve üretim yapar hale geldiğini ifade edebiliriz. Bu hafta itibariyle tam randımanlı şekilde çalışır hale gelmesini planlıyor ve seri üretimin başlamasını öngörüyoruz. Makine üretimi çalışmalarımız; Bakanımızın himayelerinde, takip edilmekte ve ihtiyaç duyulan tüm destek ivedilikle sağlanmaktadır.”