Marmarabirlik'ten zeytin fidanı dikimi için destek talebine tepki

Güncelleme Tarihi:

Marmarabirlikten zeytin fidanı dikimi için destek talebine tepki
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2014 13:59

- Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Asa: "100 milyon zeytin fidanı dikilmesi ve bu fidan dikimine devlet desteği verilmesi yönündeki taleplerden önce merdiven altı üretimin nasıl önleneceği ve haksız rekabetin önüne nasıl geçilebileceği gündeme getirilmeli" - "Diğer bölgelerde yetişen zeytin çeşitleri 'Gemlik zeytini' diye piyasaya sunulmakta olup, Gemlik çeşidi olmayan zeytin çeşitleri de 'Gemlik tipi' zeytin adı altında satılmaktadır. Bu son derece haksız bir kazanç sağlama yöntemidir"

Haberin Devamı

BURSA (AA) - Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, devlet desteğiyle 100 milyon zeytin fidanı dikilmesi talebinden önce merdiven altı üretimin önlenmesi ve haksız rekabetin önüne geçilmesinin gündeme getirilmesi gerektiğini bildirdi.

Asa, yazılı açıklamasında, kamuoyunda son dönemde gündeme getirilen "100 milyon zeytin fidanı dikilmesi için devlet desteği verilmesi" yönündeki açıklamalara tepki gösterdi.

Taleplerin ardındaki asıl amacın, damak tadı bakımından en kaliteli üretim yapılan Güney Marmara Bölümü'nde yetişen "Gemlik tipi" zeytin üretimini baltalamak olduğunu savunan Asa, şöyle devam etti:

"İlk önce zeytin üretiminde yıllar itibarıyla oluşan arz fazlalığına çözüm bulunmalı. Zeytinyağına verilen devlet desteği, zeytinyağının ham maddesi olan zeytine de verilmelidir. 100 milyon zeytin fidanı dikilmesi ve bu fidan dikimine devlet desteği verilmesi yönündeki taleplerden önce merdiven altı üretimin nasıl önleneceği ve haksız rekabetin önüne nasıl geçilebileceği gündeme getirilmeli. Diğer bölgelerde yetişen zeytin çeşitleri 'Gemlik zeytini' diye piyasaya sunulmakta olup, Gemlik çeşidi olmayan zeytin çeşitleri de 'Gemlik tipi' zeytin adı altında satılmaktadır. Bu son derece haksız bir kazanç sağlama yöntemidir. Mutlaka bunun önüne geçilmelidir. Zeytinyağına teşvik verilmekte ve daha da arttırılması istenmektedir. Sofralık zeytin üretimi yapan üreticilere haksızlık yapılmaktadır."

Haberin Devamı

Sektörün en önemli sorunlarından biri olan merdiven altı üretimin önlenmesi ve kaliteli sofralık zeytinin tüketilebilmesi için öncelikle üreticinin yetiştirdiği sofralık zeytine müstahsil makbuzu karşılığında teşvik verilmesi gerektiğini vurgulayan Asa, böylece Türkiye'de üretilen ortalama 500 bin ton sofralık zeytinin de kayıt altına alınmış olacağını belirtti.

Yağlık zeytin fidanının yetiştirilmesinin çok zor olduğunu, bu nedenle kolay yöntem seçilerek Gemlik çeşidi fidan üretimi yapılacağını aktaran Asa, "Geçmiş yıllarda olduğu gibi birçok bölgede dikilen Gemlik tipi fidanların ürün vermeye başladıktan sonra düşük kalitede olmasına rağmen bölgemiz zeytini ile aynı pazarda aynı raflarda yer alacak ve böylece tüketiciler daha düşük kalitedeki ürüne yüksek fiyat ödemek zorunda kalacaktır. Teşvik verilecekse kontrollü olarak yağlık zeytin fidan dikimine verilmeli" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Asa, zeytin üretiminde yıllar itibarıyla oluşan arz fazlalığına da dikkati çekti.

Türkiye'de, 10 yıl önce 250 bin ton olan yıllık sofralık zeytin üretiminin şimdi 500 bin tona çıktığı bilgisini veren Asa, "10 yıl önce sofralık zeytin tüketimi 3,5 kilogramdı. 10 yıl sonra da tüketimin artmadığını görüyoruz. Bundan dolayı da bazı yıllarda arz fazlalığı oluştuğu görülmektedir. Mevcut zeytin üreticisinin hakları daha da iyileştirilmeden ve arz fazlalılığı çözülmeden 100 milyon zeytin ağacı dikilmesi gerektiği yönünde açıklama yapanların ne amaçla yaptığını merak etmekteyiz" ifadesini kullandı.

Hidamet Asa, ülkede 438 bin ton sofralık zeytin ve 190 bin ton zeytinyağı rekoltesi olduğu yönündeki açıklamaların da gerçeği yansıtmadığını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!