Lokmayı kaç defa çiğniyorsunuz?

Güncelleme Tarihi:

Lokmayı kaç defa çiğniyorsunuz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2018 10:58

“İyi çiğneme, vücuda giren gıdanın sindirimi süreci içinde ilk adım ve çok önemli bir safhadır.

Haberin Devamı


İnsan vücudunun; aldığı gıdalardan en iyi şekilde yararlanabilmek, enerjisini optimum bir seviyede tutabilmek ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için iyi çalışan bir sindirim ve boşaltım sistemine ihtiyacı vardır. Sindirim olayı ağızda başlar. Burada iki önemli olay gerçekleşiyor. Bunlardan birincisi alınan tüm gıdaların çiğnenmesi ile olan mekanik sindirim, ikincisi de tükürük salgısı ve içerisindeki sindirim enzimi ile olan kimyasal sindirim. İyi bir sindirim için önemli bir koşul gıdaları iyice çiğnemektir. Gıdalar ağızda ne kadar iyi çiğnenir ve dolayısıyla ne kadar küçük parçalara ayrılırsa sindirim bir o kadar kolaylaşacaktır. Bunun için yapılması gereken her bir lokmayı ağızda sıvı hale gelene kadar çiğnemektir. İyi çiğnemediğimizde sindirim de iyi olmayacaktır. Sindirim iyi olmadığında ise hazımsızlık, gaz sancıları, şişkinlik, kabızlık ve hatta ileri aşamalarında mide ve karaciğer ile ilgili rahatsızlıklar bile söz konusu olabilir. Şimdi durup bir düşünün yediğiniz gıdaları iyi çiğniyor musunuz? Bu arada bu soruyu cevaplarken iyi çiğniyorum cevabını vermeniz için her lokmayı en az 25 kere çiğniyor olmalısınız. Cevabınız “evet” ise sorun yok ancak “hayır” cevabını vermişseniz biraz önce saydığım sorunlarla ne sıklıkta karşılaştığınıza dikkat edin. Şayet sıkça karşılaşıyorsanız yapmanız gereken şey aslında çok basit. Evet, sadece iyi çiğnemek. Hemen şimdi başlayın ve birkaç gün deneyin, başlangıçta zor olabilir ama sindirim sorunlarınızın bir anda ne kadar azaldığını göreceksiniz ve eminim iyi çiğnemeye devam edeceksiniz. İyi çiğnemek sindirimde neden bu kadar etkili diyorsanız bunun cevaplar şöyle sıralanabilir:

  • İyi yapılması halinde, çiğneme işlemi, baştan sona kadar sindirme sürecinin başarılı geçmesini, etken bir metabolizma oluşmasını ve onu takiben de o ana kadar işlenen gıdanın vücutça emilmesini garanti eder. Bu şekilde, ayrıca sindirim sonunda biriken katı ve sıvı artıkların atılmasına büyük çapta katkıda bulunmuş olur.
  • Çiğneme hareketi mide ve bağırsakları sindirim işlemini başlatması için uyarır. Bu süreçte beynin uygun merkezleri bütün sindirim sistemini gelen gıdalar hakkında bilgilendirir ve onlara uygun ve yeterli sindirim enzimlerini üretmeleri için vakit kazandırmış olur. Böylece bütün sindirim organları görevlerini başarı ile yerine getirebilirler.
  • Karbonhidratların sindirimi ağızda başlar bu nedenle iyi çiğnenmeleri ve burada sindirim enzimleriyle karşılaşmaları çok önemlidir. Midede karbonhidratları sindirecek bir enzim yoktur. Bu nedenle ağızda besinlerin parçalanması ve tükürükle karışması iyi olmazsa, ince bağırsakta da parçalanma iyi olmaz ve sindirim bozukluğu ortaya çıkar.
    Proteinlerin sindirimi zordur ve uzun sürer. Bu nedenle mümkün olan en küçük parçalara ayırmak bu zor sindirilen proteinler için önemlidir.
  • Yaşla beraber sindirim sisteminizdeki enzimlerin üretimi de azalmaya başlar. Bu da sindiriminizin zayıflamasına, besinlerin daha az emilmesine ve bağırsaklarda toksik maddelerin birikmesine neden olur. Bu nedenle yaş ilerledikçe çiğnemek daha da büyük önem kazanır.
  • Çiğneme esnasında beynimizin o gıda ile ilgili maksimum lezzet duygusuna ulaşmasını sağlarız.
    “İYİ ÇİĞNEMEK” sindirim sistemi sağlığı ve dolayısıyla sizin sağlığınız için tahmin ettiğinizden çok daha önemli. Yani, çiğnemenin iyi beslenmede çok yaygın zincirleme etkisi vardır. Bu birici safhada uygulanacak bilinçli bir tutum hiç küçümsenmeyecek kadar önemlidir. Bu nedenle, gıdanın yeterli ve iyi çiğnemesine ilgi gösterilmesinin diğer safhalara etkisinin büyük olacağı unutulmamalıdır.
    Kolay ramazanlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!