Güncelleme Tarihi:
Ağustos 2021’de Kuzey Makedonya Meclisi tarafından kabul edilen “vatandaşlık” yasası, Türkiye’ye göç eden eski Yugoslavya ve Makedonya göçmenlerini harekete geçirdi. Makedonya sınırları içindeki kentlerden Türkiye’ye göç eden pek çok kişi vatandaşlık başvurusu ile ilgili araştırma yapmaya başladı. İlgi nedeniyle pek çok avukat ve hukuk bürosu konuyla ilgili “danışmanlık” iddiasında bulunmaya başladı. Makedonya’da avukatlık yapan Selma Şerif Mürsel, Kuzey Makedonya devletinin başvuruları almaya başladığını ancak konu ile ilgili pek çok kafa karıştırıcı bilginin dolaştığını belirtti.
ORANIN AVUKATI OLMALI
Yasa ile Türkiye’ye göç eden herkese “Kuzey Makedonya” vatandaşlığının verileceği gibi bir yanlış bilgi oluştuğunu vurgulayan Şerif, böyle bir şeyin şartlara eksiksiz uyan vatandaşlar için mümkün olacağını, tüm başvuruların büyük bir titizlikle incelendiğini aktardı. Vatandaşlık başvurusunda bulunmak isteyenlerden binlerce Euro talep edildiği bilgisinin de kendisine ulaştığını dile getiren Şerif, “Aslında Kuzey Makedonya’da uzman bir avukat aracılığı ile başvuru şartlarının olup olmadığı öğrenilebilir. Türkiye’de çalışan avukat veya diğer danışmanlar aracılığıyla yapılacak başvurular da bana göre riskli. Çünkü başvuruları yürütmek için Kuzey Makedonya yasalarını bilmek şart” dedi.
‘KAZANÇ KAPISI’ GÖRÜLÜYOR
Avukat Selma Şerif Mürsel ile birlikte Kuzey Makedonya ve Türkiye’de ortak çalışma yürüten Yahya Kurtuluş da “vatandaşlık” konusunun Türkiye’de bazı çevrelerce “kazanç kapısı” olarak görülmeye başlandığını belirtti. Başvuru süreci ve istenen evraklara ilişkin kafa karışıklığı da bulunduğuna işaret eden Kurtuluş, “Öncelikle başvuru sahibi, Türkiye’den gerekli evrakları hazırlayıp başvurusu dilekçesini dolduracak. Aile bağlarının ilişkisi Kuzey Makedonya’da incelenecek ve bu konuda bir denklik sağlanacak. Evrakların tercümesinin tamamlanıp eksiksiz bir şekilde dosyalanması büyük önem arz etmekte. Başvuru yapıldıktan sonra işlemler Kuzey Makedonya İçişleri Bakanlığı nezdinde sürdürülüyor. Elbette başvurular Kuzey Makedonya’nın büyükelçiliği ve başkonsolosluğu aracılığı ile bire bir de yapılabilir ama bu çok ciddi zaman kaybına neden olacaktır” diye konuştu.
YASA ÇOK YENİ ÇIKTI
Kurtuluş, henüz tamamlanmış bir başvuru olmadığının da altını çizerek, “Yasa henüz yeni çıktı. Çerçeve yeni belirlendi ve başvurular alınmaya başlandı. Bu çok ciddi ve uzun bir süreç. Öyle bir ay içinde sonuç alınması beklenemez. Kuzey Makedonya devleti de başvuruları en ince ayrıntısına kadar inceleyip ona göre karar verecektir. Burada önemli olan başvuru evraklarının eksiksiz olması ve eksiksiz doldurulması” değerlendirmesinde bulundu. Kurtuluş, Türkiye’de yaşayan Makedonya göçmenlerine uzman ve güvenilir isimlerle hareket etme önerisinde bulundu.