Güncelleme Tarihi:
Hasan BOZBEY/GEMLİK (Bursa), (DHA) - KADININ ekonomik ve sosyal hayattaki konumunun güçlendirilmesi için 'Haydi Kızlar Kodlamaya' projesini uygulamaya koyan Borusan Holding, Bursa’nın Gemlik İlçesindeki fabrikasında çalışanların kız çocuklarına İngiltere'de bu alanda başarılı sonuçlar alan 'KızCode Platformu' ile kodlama ve algoritma eğitimi veriyor. Program kapsamında, 8-16 yaş arası öğrenciler, kullanımına göre tasarlanan oldukça basit bir arayüze sahip programlama ortamı olan Scratch ile oyun, animasyon veya hikaye programlama, elektroniğin temel prensip ve parçalarını öğrenme, basit elektronik modüller ve 3D printing entegrasyonu ile basit robot tasarlama dersleri görüyor.
Geçen yıllarda çok sayıda kurum ve kuruluşun destek verdiği 'Haydi Kızlar Okula' kampanyasının başarılı sonuçlar almasının ardından Borusan Holding, bu kez okula giden kız çocuklarının ekonomik ve sosyal hayattaki konumlarının güçlendirilmesi için yeni bir projeye imza attı. Geçtiğimiz aylarda, ABD Başkanı Barack Obama’nın çocukların kodlama öğrenmesiyle ilgili görüntüleriyle gündeme gelen kodlama eğitiminin kız çocuklarına verilmesi ile ilgili çalışma başlatan Borusan Holding, kodlama ve algoritma ile çocukların sorunlara farklı açılardan bakıp çözüm üretebilmelerini sağlamayı amaçlıyor.
Şirketin Gemlik fabrikasında çalışanlarının kız çocuklarına verilen program kapsamında öğrenciler Scratch ile oyun, animasyon veya hikaye programlama, elektroniğin temel prensip ve parçalarını öğrenme, basit elektronik modüller ve 3D printing entegrasyonu ile basit robot tasarlama gibi öğrencilerin ufkunu açacak dersler görüyor.
Tamamen çocukların seviyesine uygun olarak hazırlanan ders programları ile çocuklar hem bilgisayar programlama diliyle tanışmış oluyorlar hem de yaratıcılıklarını geliştirme fırsatı buluyorlar. Gemlik’te gerçekleştirilen eğitimleri ziyaret eden Borusan Holding Kurumsal İletişim Direktörü Şule Yücebıyık “Haydi Kızlar Kodlamaya” projesi ile kız çocuklarının dünya çocuklarıyla eşit şartlarda hayata atılmasını hedeflediklerini belirtti. Yücebıyık, şöyle dedi:
"ABD ve Avrupa’da uzun zamandır çocuklar temel kod yazma eğitimi alıyor. Örneğin İngiltere geçtiğimiz yıllarda 5 – 16 yaş grubu için eğitimi devlet okulları müfredatına aldı. Programlamayla erken yaşta tanışan çocuklar olaylar arasındaki bağlantıyı farklı açılardan görerek en kestirme sonucu kolaylıkla uygulayabiliyorlar. Biz de bu noktadan hareketle başlattığımız “Haydi Kızlar Kodlamaya” projemizle daha fazla kızımızın eşit fırsatlarla geleceğe adım atabilmesini sağlamayı hedefliyoruz."
Borusan Holding, eğitimler için merkezi İngiltere’de bulunan ve bu alanda başarılı sonuçlara imza atan ‘KızCode’ platformu ile işbirliği yapılıyor.
Kadınların toplumdaki statüsünü ve yerini güçlendirmek için teknik becerilerle donatılmaları gerektiğini belirten KızCode platformu kurucusu Müjde Esin de, şunları söyledi:
"Kodlama dijital dönüşüm vizyonunun en önemli yapı taşı olarak karşımıza çıkıyor. İngiltere hükümeti, 2014 yılını ‘Kodlama Yılı’ ilan etti. Avrupa Birliği ise çocuklarda kod öğrenme farkındalığı yaratmak için birçok proje geliştiriyor. İngiltere’de 1998 yılında başlayan ‘Eğitim Reformu Hareketi’nin bir yansıması olarak bugün kodlama dersi zorunlu tutuluyor. Borusan’ın İngiltere’de başlattığım Kızcode platformuna gösterdiği ilgi sayesinde kodlama eğitimi artık Türkiye’de de kadınlara ulaşabilecek. Türkiye’nin de yaşanan bu değişime ayak uydurduğunu görmek bizim gibi bu işe gönül vermiş insanları mutlu ediyor. Dolayısıyla kadınların geleceğe daha güvenle bakabilecekleri böyle bir projenin mimarlarından olmak Kızcode platformu olarak bizim için son derece önemliydi."
FOTOĞRAFLI