Güncelleme Tarihi:
Yasin KESKİN/KARACABEY,(Bursa),(DHA)-BURSA'nın Karacabey İlçesi'nde, orman köylerinin merakla beklediği ıhlamur hasadı başladı. İlçenin sahil kesiminde bulunan Kurşunlu, Boğazköy ve Bayramdere mahallelerinde aileler, ağaçlardan ıhlamur topluyor.
Karacabey ilçesinde bulunan Türkiye'nin en büyük doğal ıhlamur ormanında hasat başladı. Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, ıhlamur ormanında ailelerin yaptığı çalışmaları yerinde görüp hasat dönemini değerlendirdi. Ihlamur toplayarak ailelere yardımcı olan Başkan Özkan, Karacabey'de bulunan doğal ıhlamur ormanının, Türkiye'nin en büyüğü olduğunu söyledi. Yağışlardan dolayı bu yıl ıhlamur hasadının, 15 gün geç başladığını hatırlatan Özkan, "Sırasıyla kıvama gelen bölgelerdeki mahallelerimizde yaşayan vatandaşlarımız, bu zorlu meşakkatli ıhlamur hasadını gerçekleştirmeye çalışıyorlar. Biz şu anda Malkara mevkiindeyiz. Çevremiz komple ıhlamur ağaçlarıyla dolu. Bu yüksek ağaçlara, burada yaşayan vatandaşlarımız tırmanıyorlar. Oradan ıhlamur dallarını kesiyorlar ve yere indiriyorlar. Sonrasında, kadınlar bunları dallarından ayırıyorlar. Daha sonra kurutuluyor ve pazara arz ediliyor. Ihlamur kış aylarında,
grip gibi hastalıklara, iyi gelen bitki. Buradaki, tamamı doğal ıhlamurdan oluşan ormanlarımız, Türkiye’nin en büyük ıhlamur hacmine sahip orman olarak biliniyor. Burası, bizim için ve bölge halkı için büyük bir nimet. Ihlamur hasadı yapılırken, bazen bildiğiniz gibi ölümle ve kazalarla sonuçlanan dönemler olabiliyor. Bu işi yapan vatandaşlarımıza, sağlıklı ve hayırlı bir sezon geçirmelerini temenni ediyoruz. Bereketli ve bol kazançlar diliyoruz" dedi.
Belediye Başkanı Özkan, Karacabey'de yetişen ıhlamurun tanıtılıp bu işi yapan ailelerin dinlenmesi için geçen yıllarda olduğu gibi bu senede festival yapacaklarını açıkladı.
30 METRE BOYUNDA AĞAÇLAR OLUYOR
Ihlamur hasadı yapan İlyas Çolak, “Ağaçlarımızın boyları 25-30 metre civarında olabiliyor. Tabii ki, ıhlamur hasadı yaparken zaman zaman kazalı durumlar da yaşanıyor. Sonuçta, yorucu bir iş. Ama biz bu işi zevk alarak yapıyoruz. Aile bütçemize katkı sağlayan ıhlamur, bizim için çok önemli. Çiçeği, soğuk algınlığı, grip gibi birçok hastalığa iyi geliyor. Yağışlardan dolayı bu sene ıhlamur hasadımız gecikti. Normalde bu zamanlarda hasadımız bitmeye yakın oluyordu. Havaların kötü gitmesine rağmen, geçen seneye oranla ağaçlarımızda daha çok ıhlamur var. Şuanda fiyat konusunda bir şey söylemek mümkün değil. Çünkü, taban fiyatı belli değil. Söylenenlere bakıldığında, 250 TL’nin üzerinde fiyat olacak gibi. Ihlamur hasadı yapan vatandaşlarımızın talebi de bu yönde" dedi.
Ihlamur toplayanlardan Asiye Çolak bu işi yapmak için geçen yıl olduğu gibi bu senede Bursa'dan geldiğini söylerken, ilk kez ıhlamur topladığını belirten Sevilay Çolak ise, "Ihlamur toplamak zor ama eğlenceli bir iş" şeklinde konuştu. (DHA)
(FOTOĞRAFLI
(FOTOĞR