Güncelleme Tarihi:
BURSA (AA) - Bursa Turist Rehberleri Odası (BURO) Başkanı Bilal Çağatay Erentürk, denetimlerde kaçak çalıştığı belirlenen rehberlerin, hizmet verdikleri kişilerin mağduriyetine yol açtığını belirterek, tatilcilere uyarılarda bulundu.
Erentürk, AA muhabirine, turist rehberliği faaliyetini sadece Kültür ve Turizm Bakanlığından ruhsatnamesini almış ve Türkiye'deki herhangi bir Rehberler Odasına kayıt yaptırmış kişilerin yapabileceğini söyledi.
Yerli ve yabancı turistlerin, rehber olarak ilgili kanunda yer alan yükümlülükleri yerine getirmiş kişileri seçmesi gerektiğini anlatan Erentürk, grup başkanının, rehberin lisanslı olup olmadığını sorgulaması gerektiğini vurguladı.
Kaçak rehberle çalışan grupların, denetimler sırasında sorunlar yaşayabildiğini dile getiren Erentürk, şöyle devam etti:
"Bursamızda veya diğer şehirlerimizde gezi yapan tüm turistlere, gruplara tavsiyemiz, lütfen gezilerinizde çalışma kartı sahibi, lisanslı rehber kullanın. Diğer durumda herhangi bir denetlemeye denk geldiğinizde hem vaktinizden kaybedeceksiniz hem de tabii ki kaçak bir rehberle çalışmanız nedeniyle o anda belki de zor durumlar yaşayacaksınız. Bizler denetimlerde bu konuya hassasiyet gösteriyoruz, grupları rahatsız etmemeye çalışıyoruz. Yine de bir kaçak rehberin bilgilerinin sorulması, grup için zaman kaybına sebep oluyor hatta kaçak rehber o anda görevden men ediliyor, grup o rehberden uzaklaştırılıyor. Bu durumda grup, rehbersiz kalıyor."
- "İlk tespitte para cezası, ikincisinde meslekten men"
Erentürk, kaçak rehberlere ilk tespitte bin 500-2 bin lira para cezası verildiğini, ikincisinde ise ömür boyu meslekten men edildiğini bildirdi.
Ruhsatname ve çalışma kartı sahibi olmadan hizmet sunanların, tekrarı halinde mesleğe kabul edilmeyeceğini ifade eden Erentürk, geçen yıl Bursa'da 100'ü aşkın kaçak rehber tespitinde bulunularak cezalandırıldığını anlattı.
Rehberden yararlanmanın, gezilip görülen yerler, tarihi yapılar ve doğal güzelliklerle ilgili ayrıntılı bilgiler öğrenilmesini sağladığını belirten Erentürk, "Örneğin Bursa Ulu Camii'ne girdiğimizde, duvarlarda, sütunlarda sayıları 130'u bulan hat yazısı görürüz. Sonuçta bu sayıların her biri farklı bir şey ihtiva ediyor. Maksat, oraya girdiğimizde görmek ve 'Ne kadar güzelmiş' demek değil. Bu yazıların tarihini bilelim, önemini kavrayalım. Bize ne mesaj veriliyor, bu yazı neden yazılmış, kim yazmış ve neyi ihtiva ediyor, bunları söyleyecek kişi işte rehberlerimizdir" diye konuştu.