Güncelleme Tarihi:
Halil ATAŞ/İZNİK(Bursa), (DHA)- BURSA’nın İznik İlçesi’nde incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mahmut Kocameşe, restorasyonu tamamlanmak üzere olan ilçe müzesinin bu yıl içinde ziyarete açılacağını söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mahmut Kocameşe, Kaymakam Ali Hamza Pehlivan ve Belediye Başkanı Osman Sargın ile birlikte çalışmaları yerinde inceledi. Kocameşe, Haziran 2012'de restorasyona alınan ve 5 yıldır ziyaretçilere kapalı olan İznik Müzesi'nin 2017 yılı sonuna kadar teşhir ve tanziminin bitirilerek yeniden ziyarete açılacağını açıkladı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2014 yılında havadan yapılan fotoğraf çekimleri sırasında İznik Gölü’nün 20 metre açığında 1600 yıl önce Aziz Neophytos’un adına inşa edilen bazilikanın bulunduğu alanda da incelemeler yapan Kocameşe, kazı ekibinden bilgi aldı. Uludağ Üniversitesi’nin Büyükşehir Belediyesi desteğiyle araştırma yaptığı bazilikanın kayıp Apollon Tapınağı kalıntılarının üzerine inşa edilmiş olabileceğini söyleyen Kocameşe, çalışmaların devam ettiğini belirtti. Arkeoloji ekibi yetkilileri de bunu doğrulamak için henüz çok erken olduğunu kaydettiler. Öte yandan Bazilika'nın İznik Ayasofya Camii mimarisi ile aynı olduğu, Bazilika sadece 10 metre daha uzun olduğu belirtildi.
Bu arada, Yeşil Camii ve Şeyh Kudbeddin Camii ortasında yer alan mevcut İznik Müzesi'nin Çini müzesi, Yenişehir Kapı mevkiinde Vakıflara ait olan 7 bin 365 metre kare alana sahip arazinin de Arkeoloji Müzesi olması yönünde çalışmalar başlatılacak. Kültür varlıklarının İznik’te çokluğuna dikkat çeken İlçe Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, Vakıflara ait arsanın arkeoloji müzesi için biçilmiş kaftan olduğunu söyledi. Pehlivan'ın daha önce de burası ile ilgili Kültür Bakanlığı'na dosya sunulduğunu da kaydederek, “Vakıflar ile sağlanacak mutabakat sonrasında 3 bin metre kare kapalı alan üzerine iki kattan oluşacak arkeoloji müzesinin inşa edilmesini istedi. .
Heyet daha sonra Ayasofya Orhan Cami, Roma Tiyatrosu, Su altı bazilikası ve İznik Çini Vakfı’na geçerek buralarda yapılan çalışmaları incelediler. Heyete Çini Vakfı’nda Vakıf Başkanı Prof. Dr. Işıl Akbaygil eşlik ederek İznik Çinisi’nin serüvenini anlattı.
FOTOĞRAFLI