Güncelleme Tarihi:
BURSA (AA) - SERGEN SEZGİN - Marmara Bölgesi'nin en büyük, Türkiye'nin ise beşinci doğal büyük gölü olan İznik Gölü'nde görevli Jandarma Bot Komutanlığı ekipleri, balık avlamak, serinlemek ve turistik gezi gibi amaçlarla gelip tehlike yaşayan insanlar için adeta "can simidi" oluyor.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, sorumluluk alanı göller ve baraj göller olan Jandarma Asayiş Bot Komutanlığı ekipleri, Türkiye'deki iç sularda emniyet ve asayiş hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla 1998 yılında 4 noktada görevlendirildi.
Ülke genelinde sayısı bu yıl itibarıyla 11 olan ekipler, genel emniyet ve asayiş hizmetleri yürütmek, acil yardım, kurtarma operasyonları, kanun kapsamında usulsüz ve yasak balık avcılığı gibi önleme görevlerinde bulunuyor. Ekipler, Bursa, Balıkesir, Konya, Muğla, Van, Bitlis, Şanlıurfa, Elazığ ve Tunceli'de görev yapıyor.
Jandarma Asayiş Bot Komutanlığı personeli, yönetmenlik gereği iyi derece yüzme bilen ve istekli personel arasından seçiliyor. Personel, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı arasında imzalanan protokol gereği Antalya Sahil Güvenlik Komutanlığında bir ay ilk yardım ve can kurtarma eğitimi ile kontrol tim kursuna tabi tutuluyor. İstanbul Su Altı Eğitim Komutanlığında motorlu lastik bot kullanma kursunu bitirdikten sonra Jandarma Asayiş Bot Komutanlıklarında görevlendiriliyor.
Bursa ili sınırları içinde yer alan İznik Gölü'nde faaliyet gösteren Jandarma Asayiş Bot Komutanlığı ekipleri, görev tanımlarına göre faaliyetlerini sürdürüyor.
Ekipler gölde, 2014 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesinin "Tarihi Kültürel Mirası Tespit ve Havadan Fotoğraflama Çalışmaları"nda tespit edildikten sonra Amerikan Arkeoloji Enstitüsü tarafından o senenin en önemli 10 arkeolojik keşfi arasında gösterilen, Roma dönemine ait yaklaşık bin 600 yıllık batık bazilikanın korunmasını da üstleniyor.
- Kaçak avlananlara geçit vermiyorlar
Doğal güzellikleri ve turistik özelliklerinden dolayı her yıl binlerce ziyaretçinin geldiği İznik Gölü'ndeki jandarma ekipleri, 2005'ten itibaren görev yapıyor. Ekipler o tarihten bu yana yaklaşık 2 bin 500 önleyici devriye faaliyeti yürüttü.
Sorumluluk bölgesinde 477 acil yardım çağrısına müdahale eden ekipler, göle giren ve boğulma tehlikesi geçiren 27 kişiyi kurtardı.
Ekolojik denge ve döngüye de katkı sağlayan jandarmalar, yasak dönemlerde usulsüz avlanmaya çalışan balıkçılara da geçit vermedi.
Teknolojik imkanlarla donatılmış olan ve saatte 55 mil hıza ulaşabilen jandarma botunu kullanan ekipler, gece gündüz her türlü hava koşulunda görevlerini sürdürüyor. Botta, gece ve gündüz koşullarında radar, derinlik ölçer gibi teknik cihazların yanı sıra gece görüş ve uzak mesafe dürbünü ve projektör bulunuyor.
Jandarma Asayiş Bot Komutanlığı ekipleri, hareket kabiliyetini güçlendirmek ve olaylara daha kısa sürede müdahale edebilmek amacıyla zaman zaman gölde tatbikatlar yapıyor.