İş’te kadının gücü

Güncelleme Tarihi:

İş’te kadının gücü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2020 10:01

Kadın girişimci sayısını artırmak ve ekonomik hayata kazandırmak amacıyla Temmuz ayında kurulan İnegöl Kadın Girişimciler Kooperatifi (KAGİKOOP), kısa zamanda yaptığı çalışmalarla dikkat çekti. Kagi Shop isimli bir web sitesi hazırlayan kooperatif üyeleri, İnegöl’ün yanı sıra farklı bölgelerdeki kadınların ürünlerini dijital ortamdan Türkiye geneline satmayı planlıyor. Tek kullanımlık önlük ve bebe markası ‘Kagibaby’ ile de ihracat hedefliyor. İlk ihracatlarını Slovenya’ya yaptıklarını hatırlatan KAGİKOOP Başkanı Enerjin Baloğlu, “Önceliğimiz Avrupa olacak. Balkan ülkelerine ulaşım ve gümrüklemede daha kolay yol alacağımızı bildiğimiz için burası da önceliklerimiz arasında” diyor.

Haberin Devamı

İNEGÖL Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Kadın Girişimciler Kurulu’nu 8 yıldır yöneten ekip, kadın girişimcilere öncü olmak adına kooperatif kurma hedefiyle Şubat ayında çalışmaya başladı. Türkiye’de kooperatif kurulumu ile ilgili sayıların artması yönünde beklentilerin olduğunu da bilerek, öncü ve örnek olmayı hedefledi.
İTSO Kadın Girişimciler Kurulu’nda yer alan 47 kadın girişimcinin yer alabileceği şekilde tüm üyelere teklif yapıldı. 23 kadın girişimci üye olmayı kabul etti. Pandemi ve kısıtlamalar nedeniyle belirlenen tarih biraz sapsa da yapı oluşturuldu. Temmuz ayında kooperatif resmi olarak hayata geçti. Arada geçen sürede de altyapı oluşturuldu.

KADIN OLMAK ŞARTI VAR

Kadın girişimci sayısını artırmak ve ekonomik hayata kazandırmak için çabalayan kooperatif üyeleri, önce yurtiçi piyasada satılacak ürünlerin yer alacağı ‘Kagi Shop’ isimli web sitesi için harekete geçti. Burada yer alabilme koşulu olarak da ardışık ve standart üretim yapabilmenin yanında kadın üretici olma koşulu eklendi.
Bunun dışında ihracat hedefiyle tek kullanımlık önlük üretimi başladı. Aynı zamanda bebe ev tekstili ürünlerinin imalatı konusunda bir atölye oluşturuldu. Şu anda üyelerinin marifetiyle üretimini sürdüren kooperatif, İnegöl OSB’ye yakın bir alanda 500 metrekare civarında üretim alanı kurdu. Makine parkuru için Ticaret Bakanlığı’na proje yazıp, onay alan kooperatif üyeleri, 2021 bütçesine alınmasıyla üreterek, ilerlemeyi amaçlıyor.

Haberin Devamı

İş’te kadının gücü
ÜRÜNLERİMİZİN FARKLI ÖZELLİKLERİ VAR

Bakanlığa sundukları proje ile makine parkurunun genişleyeceğini söyleyen KAGİKOOP Başkanı Enerjin Baloğlu, bu sayede bebe ev tekstili konusunda marka oluşturarak, uluslararası pazara açılmak istediklerini anlattı. ‘Kagibaby’ markasıyla ürünlerini satacaklarını açıklayan Baloğlu, “Ürünlerimizin farklı özellikleri de var. GDO’suz farklı ürünler üreteceğiz. Bebek ürünlerinin tasarım faaliyetleri yürüyor. Bu konuda tamamen ihracata yönelik çalışmak istiyoruz. Tekstil alanında deneyimli bebe ürünleri üretimi ile ilgili bir ekip kuracağız. Günde 500 takım üretmeyi hedefliyoruz. Ona göre projelendirme yaparak, istihdam sağlayacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

ÜRETEN KADINLAR BAŞVURABİLİR

E-ticaret sitesi ile ilgili bir yıl içinde 500 kadın üreticinin ürününü sergilemeyi hedeflediklerini belirten Baloğlu, “Yer almak isteyen kadınlar, info@kagikoop.com e-mail adresine ürünlerinin görsellerini, fiyatlarını ve üretim kabiliyetlerini mail olarak gönderebilirler. Bu durumda gönderiyi hemen değerlendirmeye alıp, irtibata geçiyoruz ve sitemizde kendilerine yer açıyoruz” dedi.

FARKLI PAZARLARA GİRMEK İSTİYORUZ

Geçtiğimiz günlerde ürettikleri 60 bin adet tek kullanımlık önlüğü Slovenya’ya ihraç ettiklerini hatırlatan Baloğlu, ilerleyen dönemde yeni ülkelere de ürün satmak istediklerini belirterek, “Ürettiğimiz ürünlerle ilgili numunelerimizi ticari ateşeliklere göndermeyi hedefliyoruz. Ticari ateşelerimizin desteğinin yanı sıra ihracatçı birliklerinin de bu konuda kadın üreticiye yön vermesini isteyeceğiz. O şekilde farklı pazarlara girmek hedeflerimiz arasında. Önceliğimiz Avrupa olacak. Balkan ülkelerine ulaşım ve gümrüklemede daha kolay yol alacağımızı bildiğimiz için burası da önceliklerimiz arasında” dedi.

Haberin Devamı

KADINLAR KENDİNE GÜVENİP HAREKETE GEÇSİN

Kooperatifin 23 üyesinin de girişimci olduğunun altını çizen Enerjin Baloğlu, her birinin işletme sahibi ve ticareti bilen kişiler olduklarını açıkladı. Bu nedenle daha hızlı yol aldıklarını ifade eden Baloğlu, başarıya ulaşmak istediklerini söyledi. Kadınlara tavsiyelerde de bulunan Baloğlu, “Kadınlar kaygı ve korkuyu bırakıp, kendilerine güvensinler. Özgüven ve ilk adımı atmak bu konuda en önemli faktör, gerisi zaten geliyor. Sadece kendilerine güvensinler ve harekete geçsinler” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!