İsrafı önlemek için ekmeği dilimle satıyorlar

Güncelleme Tarihi:

İsrafı önlemek için ekmeği dilimle satıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2015 11:14

- Merkez Osmangazi ilçesinde faaliyet gösteren bir fırında, ekmek israfının en aza indirilebilmesi için yeni üretim ve satış yöntemi uygulanmaya başlandı - Fırının sahibi Doğan: "Eskiden fırıncılar olarak kilogramlık ekmekler üretip bunları dilimler halinde satardık. Bunu yeniden uyguluyoruz" - "En önemlisi, insanlara istediği miktarda ekmeği verirseniz, tarladan üreticiye kadar büyük bir emeğin ürünü olan ekmeğin çöpe atıldığını görmezsiniz"

Haberin Devamı

BURSA (AA) - SERGEN SEZGİN - VOLKAN BAYRAKTAR - Bursa'da ekmek fırınında, birer kilogramlık üretilen ekmekler, müşterilerin ihtiyacına göre dilimler halinde satılarak bu konuda israfın önlenmesine çalışılıyor.

Merkez Osmangazi ilçesinde faaliyet gösteren fırının sahibi Hakan Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atalarının 120 yıl önce başladığı mesleği sürdürdüklerini söyledi.

Ekmek israfının, Türkiye'nin son yıllardaki en önemli sorunlarından olduğunu vurgulayan Doğan, bir senede üretilen ekmeğin yüzde 6'sının çöpe gittiğini anlattı.

Ülkede her yıl ortalama 4 milyon 900 bin ekmeğin israf edildiğini anlatan Doğan, şöyle devam etti:

"Bu kadar israf varken biz ne yapabiliriz, bu israfın önüne nasıl geçebiliriz diye düşündük. Eskiden fırıncılar olarak kilogramlık ekmekler üretip bunları dilimler halinde satardık. Bunu yeniden uyguluyoruz. Zaten bu uygulama Anadolu'nun çeşitli yerlerinde yapılıyordu. Trabzon'da dilim olarak alabiliyorsunuz. Ege'nin herhangi bir köyüne gidip '2 liralık', '3 liralık' deyip ekmek kestirebiliyorsunuz ama bu durum şehirlerde adet, porsiyon ekmeğe veya öğrenci ekmeklerine dönmüştü. Ciddi bir israfla karşı karşıyaydık. Onun yerine dilimli ekmekler daha mantıklı oluyor ve israfı azaltıyor."

Haberin Devamı

- Hem israf önleniyor hem de besin değeri korunuyor

Doğan, dilim ekmek üretiminin her bakımdan avantajlı olduğunu dile getirdi.

Bu uygulamada, normal ekmeklerden daha büyüklerini ürettiklerini aktaran Doğan, "Bu yöntem, suyun uçmasını önleyerek ekmeğin besin değerinin daha yüksek kalmasını sağlıyor" dedi.

Ekmek ne kadar küçük üretilirse o kadar yüksek gramajda kesilmesi gerektiğine değinen Doğan, dilim ekmek uygulamasında ısıdan da tasarruf ettiklerini bildirdi.

Üretim aşamasında yüksek ısıya ihtiyaç duymadıkları bilgisini veren Doğan, şunları kaydetti:

"En önemlisi, insanlara istediği miktarda ekmeği verirseniz, tarladan üreticiye kadar büyük bir emeğin ürünü olan ekmeğin çöpe atıldığını görmezsiniz. Ekmeği kestikten sonra teraziye koyup ölçüyoruz ve gramajına göre satıyoruz. Dilim ekmek satışlarımız müşterilerimizi gayet memnun ediyor. İsraf, herkesi üzüyor. Ekmeğe karşı çok saygılı bir milletiz. Bir diğer avantajı da farklı farklı ekmek alma imkanınız oluyor. Çok çeşitli ekmeklerimiz var. İki dilim bir çeşit, iki dilim de başka çeşit bir ekmek alabiliyorsunuz. Böylece masanızda çok çeşit ekmek bulundurma imkanınız oluyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!