İpek böceği kozaları kadınların ellerinde hayat buluyor

Güncelleme Tarihi:

İpek böceği kozaları kadınların ellerinde hayat buluyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2015 11:40

- Bursa'daki bir mahallede kadınlarca kurulan derneğin yürüttüğü proje kapsamında ipek böceklerinin kozasıyla süs eşyaları ve ürünler yapıp satan kadınlar, hem mahallenin gelişmesine hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor - Dernek bünyesinde restoran da açan kadınlar, yöresel yemekleri müşterilerine sunuyor

Haberin Devamı

BURSA (AA) - ELİF ÖZLEM ÇELİKER - Merkez Nilüfer ilçesine bağlı Gümüştepe Mahallesi'nde yaşayan kadınlarca kurulan Kültür ve Yardımlaşma Derneğince yürütülen "Yüzde 100 Misia Projesi" kapsamında, ipek böceklerinin kozasıyla çeşitli ürünler yapıp satan kadınlar hem mahallenin gelişmesine hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Eski adı "Misi köyü" olan mahallede kurulan Misi Köyü Kadınları Kültür ve Yardımlaşma Derneğinin başkan yardımcısı Sevilay Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadınların derneğin kurulmasıyla para kazanmaya ve aile bütçelerine katkı sağlamaya başladığını söyledi.

Hibe desteğiyle ipek böcekçiliğini yeniden başlattıklarını belirten Özdemir, "Birleşmiş Milletler'in hibe programlarına başvurduk. Aldığımız hibelerle koza evimizin içini düzenledik, ipek böceği yetiştirdik. Yetiştirdiğimiz ipek böceği kozalarından süs eşyaları, tablolar, anahtarlıklar, panolar, tepsiler, gelin çiçekleri, velhasıl yapılabilecek ne varsa ürettik" dedi.

Haberin Devamı

Özdemir, dernek bünyesinde restoran hizmeti de veren kadınların, kendi yaptıkları börek, mantı, ev yemekleri, ciğer sarma ve kestaneli kuzu güveci gibi yöresel yemekleri müşterilerine sunduğunu ifade ederek, elde ettikleri gelirlerle ihtiyaç sahiplerine de yardım ulaştırdıklarını aktardı.

Daha önceki yıllarda mahallede ipek böceği yetiştiriciliğinin çok yaygın olduğunu ancak dut ağaçlarının yetersizliği nedeniyle bu sektörde gerileme yaşandığını anlatan Özdemir, "Yüzde 100 Misia Projesi" sayesinde bunun yeniden canlandırıldığını bildirdi.

Özdemir, tezgahlarda ipek şallar, runnerler (dar, uzun ve dekoratif tekstil ürünleri) dokuduklarına işaret ederek, ellerinden geldiği sürece projeyi daha da geliştirip sürdürmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!