Güncelleme Tarihi:
Aralık ayında Çin’de ortaya çıkan ve sonrasında tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını, toplum sağlığı kadar küresel ekonomi çarklarında da ciddi hasarlara yol açtı. Ancak bu durumun yeni kazanımlar getirebileceğini düşünenler de var. “İnsanoğlu için bugün gördüğümüz sosyal ve teknolojik değişiklikler, kuşkusuz yaşam stilinin de değişimini beraberinde getiriyor” diyen Ermaksan Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Ahmet Özkayan, geçmişte de pek çok felaketle karşı karşıya kalan insanlığın her felaketin ardından yeni kazanımlar elde ederek, bir şekilde çözüm yolları geliştirmeyi başardığına dikkat çekiyor.
1965 yılından bu yana sektördesiniz. Kaç ülkede faaliyet gösteriyorsunuz?
‘Yenilikçi teknolojiler’ sloganıyla, 1965 yılından bu yana sac işleme sektörüne uluslararası düzeyde büyük katma değer sağladık. 6 kıtada ve 100’ün üzerinde ülkede binlerce makinamız var. 7 gün 24 saat yerli sermaye ile global ölçekte geleceğin teknolojilerini üretiyoruz.
Türkiye’nin yüzde yüz yerli ilk lazer çipi, ilk lazer ışın kaynağı, ilk 3D eklemeli imalat makinesi gibi pek çok yeni teknolojiyi hayata geçiren şirketimiz, son olarak dünyada sayılı firmanın ürettiği ve enerji, yapı, ulaştırma denizcilik, havacılık, uzay, güvenlik, medikal, sismoloji gibi pek çok alanda sıcaklık, basınç, titreşim, kuvvet gibi çeşitli ölçümlerin yapılmasına olanak sağlayan FBG sensörlerini (Fiber Bragg Grating) sanayicilerin kullanımına sundu.
Bu durumda Ar-Ge çalışmalarınız ön planda olmalı?
Tamamen kendi mühendislik tecrübesi ile kurduğu Optoelektronik AR-GE Merkezi’nde, Türkiye’nin ilk milli lazer çipini ürettik. Ermaksan’ın, büyük önem verdiği lazer çip üretiminin mevcut altyapısı sayesinde; lazer güç kaynağı (rezonatör), aydınlatma teknolojileri (LED), elektronik, savunma sanayi, uzay teknolojileri, sağlık, tıp gibi hayatın pek çok alanında kullanılan teknolojiler üretilibiliyor. Ayrıca, savunma sanayinden yenilenebilir enerjiye kadar, pek çok sektöre yönelik özel çözümler de sunuyoruz.
KÜRESEL EKONOMİ ÇARKLARINDA CİDDİ HASARLARA YOL AÇTI
Covid-19 virüsünün ülkemiz ve dünya ekonomisine etkileri nasıl oldu?
Aralık ayında Çin’de ortaya çıkan ve sonrasında tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip korona virüs (Covid-19) salgını, toplum sağlığı kadar küresel ekonomi çarklarında da ciddi hasarlara yol açtı.
Korona virüs salgınının tüm dünyada gündelik yaşamı değiştirdiğine şüphe yok. Ancak bu değişikliğin gelip geçici olduğunu ve uzun vadede eski günlere dönüşün gerçekleşeceğini düşünüyorum.
Türkiye’nin önlemleri yeterli miydi?
Devletimiz de her konuda gerekli önlemleri erkenden aldı ve bu süreci şimdiye kadar başarılı bir şekilde yürüttü. Bundan sonra da aynı şekilde devam edeceğini ve ekonomi tarafında üreticilerimizin yaşadığı sorunları ortadan kaldırmak için gerekli düzenlemelerin ve desteklerin devam edeceğini düşünüyorum.
Tabii hayat çok dinamik. İnsanoğlu için bugün gördüğümüz sosyal ve teknolojik değişiklikler, kuşkusuz yaşam stilinin de değişimini beraberinde getiriyor.
Neticede insanlık geçmişte de pek çok felaketle karşı karşıya kalmış ancak her felaketin ardından yeni kazanımlar elde ederek, bir şekilde çözüm yolları geliştirmeyi de başarmıştır.
İş süreçleri değişecek mi?
İş yapış biçimleri ve anlayışlarının dünya genelinde değişime uğrayacağını söylemek yanlış olmaz. Salgın sürecinin ardından küresel makine imalatının gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki dağılımının da yeniden şekillenmesi bekleniyor. Geçmişte Çin üzerinde yoğunlaşmış olan endüstriyel üretim, salgınının ardından küresel imalat zinciri üzerinde önemli değişikliklere yol açacaktır. İmalatçılarımızın dünya ticaretindeki payının da hızla artması muhtemel gözüküyor.
Türkiye nasıl pozisyon almalı sizce?
Bu süreçte ülkemizin, ileri teknoloji üreten ve ihraç eden ülke vizyonunu koruması çok önemli. Bugün yaşadığımız değişimlerin ne kadarının kalıcı olduğunu veya ne geçmişteki haline ne kadar geri döneceğini bilmek, şu an için mümkün değil. Ancak salgının özellikle dijitalleşme sürecini hızlandıracağını düşünüyorum.
Biz sanayiciler olarak kaldığımız yerden üretmeye ve ülkemizin kalkınma yolculuğuna destek vermeye devam edeceğiz. Biz de Ermaksan olarak, ülkemiz ve insanlık için ileri teknoloji üretmeye devam etme hedefindeyiz.
YERLİ VE MİLLİ ÜRETİM ANLAYIŞI YAYGINLAŞTIRILMALI
Peki makine sektörü virüsten nasıl etkilendi?
Sektörümüz açısından özellikle Almanya ihracatta ilk sırada yer alan ülkeydi. Sürecin etkisiyle makine imalatçılarımızın siparişlerinde azalma meydana gelse de özellikle ramazan ayının bitmesiyle birlikte yavaş yavaş toparlanma dönemine girileceğini düşünüyorum.
Bu noktada devletimizin de ‘stratejik sektör’ olan makine sektörüne gereken destek ve teşvikleri vermesi durumunda, sanayicilerimizin de en az hasarla bu dönemi atlatmasını ve tekrardan ülkemiz için üretmeye devam etmesini bekliyoruz.
Gelinen noktada, Türkiye her türlü koşulda üretim temelli büyümek zorundadır. Bu süreçte de üreticilere verilen destek ve teşviklerin artarak devam etmesi çok büyük önem taşımakta. AR-GE’ye önem vererek ve yüksek teknolojiye sahip ürünler geliştirerek, çok daha iyi yerlere geleceğimize inanıyorum.
Ülkemiz ekonomisinin daha da kalkınıp gelişmesi için üretim ve teknoloji temelli yatırımlara hız vermemiz gerekiyor. Özellikle de yerli ve milli üretim anlayışının her alanda yaygınlaştırılması çok büyük önem taşıyor.
Eğer ülkece bu dönüşümü başarabilirsek, sahip olduğu potansiyelle birlikte Türk makine sektörü, dünyanın en büyük makine üretim merkezlerinden biri olabilecek güçte ve yetkinliktedir.
Koronavirüse karşı şirketinizde ne tür önlemler aldınız?
Şirketimizin tüm çalışma alanlarında dezenfektasyon köşeleri oluşturduk, ortak kullanım alanları düzenli dezenfekte ediliyor. Oturma düzenlerinde değişikliğe gidildi. Servis araçları da sık sık dezenfekte ediliyor. Çalışanlarımıza gerekli koruyucu ekipman desteğini sağladık.
Şirketimizde kullanılmak üzere ateş ölçer temin edildi.
Yiyecek-içecek servislerimizde tek kullanımlık malzemeler kullanıyoruz. Yemekhanede oturma düzeninde değişikliğe gittik.
Çalışanlarımıza Covid-19 ile ilgili gerekli bilgilendirmeleri tüm mecralarımızda yapmaktayız.
Toplantıları ve eğitimleri online ortamda gerçekleştiriyoruz.
Şirket olarak, önümüzdeki günlerde de salgına dair gelişmeleri yakından takip ederek gerekli tüm tedbir ve aksiyonları almaya devam edeceğiz. Bu zor günleri hep birlikte aşacağız. Umuyorum ki ülkemizde olduğu gibi dünyada da salgının izleri en kısa sürede ortadan kalkar ve hayat normale döner.