İnegöllü mobilyacılardan hammadde zamlarına tepki

Güncelleme Tarihi:

İnegöllü mobilyacılardan hammadde zamlarına tepki
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2017 11:51

İnegöllü mobilyacılardan hammadde zamlarına tepki

Haberin Devamı

Yavuz YILMAZ/ İNEGÖL(Bursa), (DHA)- TÜRKİYE’nin en önemli mobilya üretim merkezlerinde Bursa’nın İnegöl İlçesi’ndeki sektör temsilcileri ortak toplantı düzenleyerek hammadde zamlarına tepki gösterdiler.  
Toplantıya MODEF Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı ve İMOS Başkanı Yavuz Uğurdağ, MÜSİAD İnegöl Şubesi Başkanı Halil Malkaç, İGİAD Başkanı Hakan Özdemir, İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan ile mobilyacılar katıldı.
İMOS Başkanı Yavuz Uğurdağ,  4-5 aydır kullandıkları hammadde konusunda tedarikçilerle yaşadıkları sıkıntıları kamuoyu ile paylaşmak için bu toplantıyı düzenlediklerini belirterek, “Özellikle üretimlerimize hız katmaya devam ederken, piyasadaki hâkimiyetimizi devam ettirirken, ihracatımızı yükseltmeye devam ederken birçok zorluk ve sıkıntıyla karşı karşıya kalıyoruz” dedi.
Uğurdağ,  hammaddede teminat ve günün de teslim kısıntılarının yanı sıra fiyat artışlarının da üretimi olumsuz etkilediğine dikkat çekerek şöyle devam etti:
“Yurtdışından ithal edilen hammaddede üst düzey bir sıkıntı olduğu ortada. Bu sıkıntı direkt bizi etkiliyor. Bunun 2 boyutu var. Hammadde tedarikinde sıkıntı olabilir, bu üretici firmalar belli, ülkeler de belli, bu ülkelerde sünger üreten firmalarımız hammaddeyi istedikleri fiyatta ve süreçte tedarik edemiyor olabilirler ama bu bağlamda şunu iyi yorumlamak lazım, aynı gemide ticari anlamda seyahat ediyoruz. 7-8 aylık süreçte gerek fuarlarımızı gerek pazarlamalarımızı yaparken fiyatlarımızı mantıklı şekilde tespit etmek konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Fuarlarımızı organize ediyoruz, fiyatlarımızı belirliyoruz, tam fuara girerken fiyat artışlarıyla karşı karşıya kalıyoruz”
TİCARETTE RİSKLER ÇOK FAZLA
 Bu zorluklarla karşı karşıyayken ve hammadde üreticisiyle nihai üretici veya mağazacı arasında sıkışmış kalmışken, kendilerinin de artık hem giderlerini,  hem maliyetler ve fiyat politikasını gözden geçirmeleri gerektiğini kaydeden Uğurdağ, “Sizleri temsil eden derneklerin yöneticileri olarak sizlerden ricamız şudur; vadelerimizi gözden geçirelim, uzun vadeli, kârsız, açık hesaplı ürünler satmamaya çalışalım. Ticarette riskler çok fazla… Üretim, tahsilat, satış ve tedarik risklerimiz çok fazla.  Bu kadar riskin altında ciddi hesaplar yapmamız, politikalarımızı gözden geçirmeliyiz. Bu kararı alırken hep birlikte alalım, hem üretim hem de satış şartlarımızı belli seviyeye getirelim. Bu süreç zor bir süreç. Hammadde üreticileriyle mağazacılar arasında kalıyoruz. İkisini de iyi dengelememiz, piyasayı iyi takip etmemiz gerekiyor. Plan ve politikalarımızı yeniden gözden geçirelim, eğer bunları gözden geçirdikten sonra feragat etmemiz gereken bazı noktalar varsa da bunlardan feragat edelim. Bunu yapmazsak ileride çok daha farklı şeylerden feragat etme noktasına geliriz” dedi.
FOTOĞRAFLI
 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!