İnegöl'de turp gibi patates

Güncelleme Tarihi:

İnegölde turp gibi patates
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2016 12:42

İnegöl'de turp gibi patates

Haberin Devamı

Yavuz YILMAZ, İNEGÖL (Bursa), (DHA) – BURSA’nın İnegöl ilçesinde yetiştirilen Güney Amerika kökenli patates turpa benzerliğiyle görenleri şaşkına çeviriyor.

İnegöl’de faaliyet gösteren Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, bahçesine deneme amaçlı Hatay’dan getirdiği Güney Amerika kökenli patates tohumunu ekti. Çıkan patateslerin turp gibi olduğunu gören Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, şaşkınlığını gizleyemedi. Biber fidesi gibi ekilen patates, kürekle toplanırken hasılatın iyi oyduğuna dikkat çeken Uğur şöyle konuştu:



“Bu yeni bir patates cinsi. Biliyorsunuz bizde patates yumruyla gözlerden ekilir. Bu biber fidesi gibi ektiğimiz bir patates cinsi. Bu Güney Amerika menşeili. Ülkemizde sadece Hatay taraflarında ekildiğini duyduk. Bu sene deneme amaçlı yarım sandık fide getirttik. Ve bizim bu yörede de Mesudiye Mahallesinde bir arkadaş ekiyor. Bizlerde onunla beraber ortaklaşa ektik. Bu ürünün Türkiye´de pazarı var. Büyük AVM´lerde bu patates satılıyor. Çiğde yendiği gibi aroması tatsız kestaneye benziyor. Deneme amaçlı ektiğimiz bu patatesin yemeklerini de yapacağız. Kızartma veya sulu yemeklerde kullanacağız. Bu şekilde deneyeceğiz. Bir ay içerisinde sökümünü yapıp hem pazara süreceğiz hem de çiftçi kardeşlerimize önereceğiz. Pazardaki ekonomik getirisine bakacağız. Kendi bölgemizde de ekilmesi için öncülük yapacağız. Önümüzdeki yıllarda da üreticilerimiz bu patatesi eker diye düşünüyorum” dedi.

NİŞASTA ORANI DÜŞÜK



Bu cins patatesin farklı özellikler de olduğunu ifade eden Uğur, “Hem hacim olarak pancar gibi büyük oluyor hem de çiğ olarak yiyebiliyorsunuz. Dış rengi kırmızı olmakla birlikte iç rengi beyazdır. Ama diğer patatese oranla nişasta oranı düşüktür. Bu anlamda sağlık açısından daha faydalı olduğunu düşünüyorum. Özelliklerini önümüzdeki günlerde deneyerek göreceğiz” şeklinde konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!