İnegöl’de Camiler Haftası kutlandı

Güncelleme Tarihi:

İnegöl’de Camiler Haftası kutlandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2017 15:10

İnegöl’de Camiler Haftası kutlandı

Haberin Devamı

 

Yavuz YILMAZ/ İNEGÖL (Bursa), (DHA) - 1986 yılından itibaren 01-07 Ekim tarihleri arasında düzenlenen etkinliklerle kutlanan Camiler ve Din Görevlileri Haftası başladı. Kutlamalar bu yıl “Cami, Şehir ve Medeniyet” temasıyla gerçekleştirilecek.İnegöl’de Camiler ve Din Görevlileri Haftası Sani Konukoğlu cami önünde düzenlenen programla, İnegöl Tarihi Mehterinin seslendirdiği marşlar eşliğinde başladı. Saygı duruşu ve İstiklal marşı ile Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından programın açış konuşmasını yapan İnegöl Din Görevlileri Derneği Başkanı Recep Aydın, “İnsanın yaradılış gayelerinden biri de yeryüzünü imar etmektir. Allah, sizi yerden, topraktan yarattı ve sizden yeryüzünü imar etmenizi istedi buyurmuştur. Yeryüzünü imar eden bizlerin de imara ihtiyacı var. Kalpleri imar etme yerleri de camilerdir. Birlik, beraberlik ve kardeşliği pekiştirmek için camilere ihtiyaç vardır. Cami ve mescitler Müslümanların kalplerinin beslendiği, temizlendiği müstesna mekânlardır. Camilerimizin ne kadar önemli olduğunu bugün daha da iyi anlıyoruz. 15 Temmuz gecesi ezanlar susturulmak, vatan toprakları düşmanlara peşkeş çektirilmek istendiğinde camilerde okunan selâlar ile bu bela vatanımızdan def edilmiştir. Camilerimiz bu kadar önemliyken, ya bu camilerde hizmet eden imamlar, hocalar kimdir? İmam, arkasında duran cemaate ihtiyaç sahiplerinin dileklerini Allah’a arz ederek cemaat adına Allah’tan onların ihtiyaçlarını talep eder. Hoca, şeytan ile savaşta askerin önündeki komutandır. Halkımıza bir çağrıda bulunmak istiyorum, köylerimizde, mahallelerimizde bu hizmetin içinde olan biri olarak biliyoruz ki binlerce insan var, ki henüz imamla göz göze gelmemiş, hocasının elini sıkmamış… Hocanız ile tanışın, göz göze gelin, 5 dakikanızı ayırıp konuşun. Mesai arkadaşlarımın ne kadar donanımlı olduğunu göreceksiniz. Geliniz hep birlikte hocayı konuşmak yerine hocalarımızla konuşunuz” dedi.

‘Cami, şehir ve medeniyet’

İnegöl Müftüsü Kazım Güzel ise, “Bu seneki Camiler ve Din Görevlileri Haftasının teması ‘Cami, Şehir ve Medeniyet’tir. 1986 yılından bu yana kutladığımız bu hafta birçok konuyla gerçekleştirildi. Bu yıl bir başka mana ifade ediyor. İslam medeniyetinin 3 temel kavramı gündemimize taşınıyor. Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav) ile başlayan ve bütün dünyayı kısa sürede etkileyen Medine’den medeniyete uzanan İslam düşüncesinin üç temel ögesi; şehir, medeniyet, cami… İslam’da şehrin, hayatın ve medeniyetin merkezinde cami vardır. Cami, inanç dünyasında toplumsal ilişkilere kadar kulluk, sorumluluk ve güzel ahlak bilincinin oluşmasını sağladığı kadar hukukun inşasının da ortaya konduğu, beşeri münasebetlerin tanzim edildiği, eğitimin verildiği yerdir. Peygamber Efendimizin, bizzat kendisinin çalıştığı ve inşa ettiği Kuba mescidi, medeniyete verdiği önemi gösterir. Cami ve mescitlerimiz aslında bir medeniyet inşa eden mekteplerdir. Kubbesiyle Müslüman yürekleri tevhit eden, minberi ve kürsüsü ile ilmi haykıran, mihrabıyla yüzleri ve gönülleri Allah’la buluşturan, minareleriyle şehirlerin şehadet parmağı olan camilerimiz medeniyet temsilcileridir. Cami, hem fiziki yapısıyla varlığı hem de fonksiyonlarıyla temsil ettiği değerlerin toplamıdır. Fiziki yapı olarak bakıldığında sanatın, sadelik ve huzur veren bir ortamda buluştuğu, maddenin manasıyla bütünleştiği mekânın adıdır. İslam inancının temellerini hatırlatan, İslam’ın mimari olarak ortaya çıkan değerlerinin bir bütün olarak teşkilidir. Caminin merkezi konumu sadece fiziki varlığıyla alakalı değildir, temsil ettiği değerlerin camiye ait her mekânın özel anlamlar taşımasıyla da geçerlidir. Tevhit ve kulluk camide idrak edilip yaşanmaktadır. En somut haliyle kulluğun yaşandığı yerler vahdetin inşa edildiği mekânlardır. Camide omuz omuza saf tutularak kılınan her namazda statülerin ortadan kaldırılması, eşitlik ve adaletin hayat tarzı haline getirilmesi cami şuurunun bir ifadesidir” dedi.

İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın hayırlar getirmesini temenni ederek, camiler ve din görevlileriyle olan anılarını paylaştı. Duaların ardından katılanlara pilav-ayran ikram edildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!