İnegöl kanola ile sarıya boyandı

Güncelleme Tarihi:

İnegöl kanola ile sarıya boyandı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2018 17:51

İnegöl kanola ile sarıya boyandı

Haberin Devamı

Yavuz YILMAZ/ İNEGÖL (Bursa), (DHA) –BURSA’nın İnegöl ilçesinde 7 yıl önce 300 dönüm ile başlayan Kanola üretimi dalga dalga yayılıyor. Üretimi 3 yılda 14 kat artan kanolanın yetiştirildiği alan 4 bin 200 dönüme çıktı. Hasat, 15 Haziran´da başlayacak.

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, bu yıl 4 bin 200 dönüm alanda gerçekleştirilen Kanola yetiştiriciliğini yerinde incelemek üzere Sungurpaşa ve Boğazköy´de bulunan tarlaları gezdi. Aynı zamanda kanola yetiştiricisi olan Ziraat Odası Meclis Başkanı Galip Duyan ile tarlaları gezen Çelik, İnegöl´ün önümüzdeki yıllarda kanoladan büyük gelirler elde edeceğini vurguladı.

4 BİN 200 DÖNÜME ÇIKTI

İncelemelerin ardından açıklamalarda bulunan Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “300 dönümle başladığımız ekimlerimiz 4 bin 200 dönüme yükselmiş durumdadır. 700 dönümü Boğazköy, 3 bin 500 dönümü de Sungurpaşa´da olmak üzere toplam 4 bin 200 dönüm alanda kanola yetiştiriciliği yapılıyor. Zaman zaman bazı ürünlerde tıkanma oluyor, sektörde sorun yaşanıyor. Geçen sene nasıl yaban mersinini İnegöl´e sokup toprak tahlillerini yapıp kazandırdıysak kanola da bunlardan bir tanesiydi. Kanola üretimimiz çok güzel gidiyor” dedi.

20 BİN DÖNÜMLERE ÇIKMAK İSTİYORUZ

Başkan Çelik, “Kanola dönümünde 200-400 kilo arasında ürün veriyor. Kilosu 1,7-1,8 lira civarında. Aynı zamanda kanolanın 50 kuruş desteklemesi var. Dönüm başına 17 lira da mazot desteklemesi var. Dönüm başına verimi 700´lere de çıkabiliyor. Kanola ayrıca yağla ilgili bir bitki. İnşallah önümüzdeki yıllarda aknola ekimini 10 bin hatta 20 bin dönüme çıkaracağız. Bizim için güzel bir gelir kaynağı olur. İklimimize ne uyar diye bakarak yeni bitki araştırmaları yapıyoruz. Bugün de bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Havzalara göre desteklemelerde ilk havza açıklandığında İnegöl´de kanolaya destek yoktu. İki kez Ankara´ya gitmek suretiyle kanolaya da destekleme getirttik” diye konuştu.

TOPRAK SEÇMEYEN BİR BİTKİ

Kanola yetiştiricisi olan Ziraat Odası Meclis Başkanı Galip Duyan ise, “Kanola bölgemizde buğday ve ayçiçeğine alternatif bir bitki oldu. 3 yıldır ekimi sürüyor. Toprak yapısı seçmeyen bir bitki olduğu için her tür toprakta yetişiyor. Diğer ürünlerden daha iyi gelir elde ediliyor. Toprak işlemesi buğday ve ayçiçeğinden daha basit. Tek sıkıntısı otla mücadele etmemi gerekiyor. İki kez otla mücadele yapıyoruz, bir sefer de böcek ve haşerelerle mücadele ediyoruz” diye konuştu. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!