Güncelleme Tarihi:
Yavuz YILMAZ/ İNEGÖL (Bursa), (DHA) -BURSA’nın İnegöl ilçesine bağlı Çavuşköy mahallesinde karpuz hasadı başladı. Mahalle sakinlerinin yüzde 90’ının üretimini yaptığı karpuz, mahalleden çıkmadan yok satıyor. 400 dönüm alanda susuz yöntemle yetiştirilen karpuzlar dan bu sene 2 bin ton rekolte bekleniyor. Tadı ve sulu olmasıyla İnegöllülerin damağına hitap eden karpuz, İnegöl şehir merkezine inemeden tükeniyor.
Çavuşköy Mahallesi Muhtarı Hasan Akalın, “Bu seneki karpuz hasadımız başladı. Bu yıl 400 dönümlük alanda ekim gerçekleştirdik. Bu sene oldukça verimli geçti. Geçen yıla nazaran daha da güzel verim aldık. Dönümünden 5-6 ton civarında karpuz almaktayız. Bu sene rekoltemiz 2 bin ton civarında olur” dedi.
YOK SATIYOR
İnegöl’de taleplere yetişemediklerinin altını çizen Akalın, “Çok aşırı talep var. Karpuzumuz tatlı ve suludur. İhracat düşünüyoruz. Alıcılar bizi arıyorlar ama bize yakın olan Akhisar mahallesinden merkeze inemiyoruz. Römorkları doldurup mahalleye indiğimizde karpuzlar kısa sürede tükeniyor. Yetiştiremiyoruz. Yok satıyoruz.” Diye konuştu.
ADANA’DAN DAHA İYİYİZ
Adana karpuzu önce hasat edildiği için bizde tükettik. Bizim karpuzumuz Adana karpuzundan kat kat üstün. En azından biz organik ürün yetiştiriyoruz. Sulama yapmıyoruz, herhangi bir tarım ilacı kullanmıyoruz. Çekirdekten alıp fide olarak yetiştirdikten sonra ekim yapıyoruz. Büyük alanlarda karpuz üretimi yapmadığımız için bizim karpuzun kalitesi Adana karpuzunun kat kat üstünde. Adana karpuzunu lezzette, kalitede geçtik.” İfadelerini kullandı.
KİLOSU 1 LİRA
Karpuzun kilosunu 1 TL’ye satmakta olduklarını ifade eden Akalın, “Hasadımızı da imece usulü mahalle sakinleri olarak yapıyoruz. Sulama yapmıyoruz. Sulamadan yapmadan yetiştiriyoruz. Yetişen karpuzun ortalama kilosu 9 ila 13 kilo arasında değişiyor” dedi.
FOTOĞRAFLI